Ολοκληρωτική σχεδόν νέκρωση του κεδρόδασους στο πανέμορφο νησί Χρυσή

Date:

Ραγδαία και αιφνιδιαστική αλλαγή της εικόνας του δάσους κέδρων στο νησί Χρυσή. Έχει καταγραφεί καλπάζουσα ξήρανση, συγκεκριμένα, στα δασικά είδη Juniperus Macrocarpa και Juniperus Uniperus – των βασικών αυτοφυών ειδών κέδρου, που συγκροτούν το δάσος της Χρυσής, μεταμορφώνοντας το παραδείσιο τοπίο σε ένα απέραντο νεκροταφείο από σκελετούς δέντρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ, η δραματική νέκρωση του δάσους της Χρυσής παρατηρήθηκε από τους ψαράδες της περιοχής που πρώτοι ανέβηκαν στο νησί μετά τις τελευταίες βροχές, στις αρχές Μαρτίου και διαπίστωσαν τη μεγάλη αλλαγή της εικόνας που συνέθεταν τα ξεραμένα δέντρα.

Ενδεικτική του μεγέθους της καταστροφής είναι η αναφορά της αρμόδιας Υπηρεσίας, η οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «περιβαλλοντικό έγκλημα» και «ανεπίστρεπτη απώλεια»…

Ως αιτία της εκτεταμένης και εξελισσόμενης ξήρανσης των κέδρων του νησιού, η Διεύθυνση Δασών θεωρεί κατ΄ αρχήν την προσβολή τους από έντομο που την ακολουθεί ανάπτυξη μύκητα, την εξάπλωση και καταστροφική δράση του οποίου ευνόησε η υγρασία από τις βροχές του Δεκεμβρίου του 2016.

Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών μετέβη στη Χρυσή και επιθεώρησε την κατάσταση, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δασολόγων τα φαινόμενα νέκρωσης  φτάνουν  πλέον στο 50% του δάσους της αμμοθίνας και στην ολοκληρωτική σχεδόν νέκρωση του κεδροδάσους στο εσωτερικό του νησιού!

Το νησί Χρυσή 

Το κλιμάκιο που έκανε αυτοψία στη Χρυσή συνέλεξε 8 δείγματα φυλλωμάτων και καρπών από προσβεβλημένα δέντρα των δυο ειδών κέδρου και τα έστειλε για εξέταση.

Το νησάκι «Χρυσή» ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος 16 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας. Αποτελεί ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης και είναι μικροσκοπικό σε μέγεθος, καθώς έχει μέγιστο μήκος 5 χιλιόμετρα και μέσο πλάτος 1 χιλιόμετρο. Το ψηλότερο μέρος είναι η κορυφή Κεφάλα στα 31 μέτρα.

Κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι η πληθώρα των κοχυλιών στις βόρειες ακτές του νησιού, Μπελεγρίνα, Καταπρόσωπο και Χατζηβόλακας, τα γαλαζοπράσινα νερά του με την λευκή άμμο που θυμίζουν εξωτικό προορισμό αλλά και το δάσος κέδρων. Το δάσος κέδρων που υπάρχει στο νησί έχει έκταση 350 στρέμματα με μέσο όρο 14 δέντρα ανά στρέμμα ηλικίας 200 ετών.

Στο δυτικό μέρος του νησιού υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που πιθανότατα χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Επίσης υπάρχει μια παλιά αλυκή, που ακόμα μαζεύει αλάτι και ένας φάρος. Η Χρυσή φημίζεται και για τον μεγάλο θαλάσσιο πλούτο της. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα χρονολογούνται από 350.000 έως 700.000 χρόνια, όταν το νησί ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό.

Συνολικά έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων, πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμα και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί. Λίγα μέτρα ανατολικά της Χρυσής και πολύ κοντά στην ακτή της, βρίσκεται το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησάκι συνολικής έκτασης 117 στρεμμάτων όπου φωλιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια γλάρων.

Για όλο αυτό το πανέμορφο και διατηρημένο οικοσύστημα η Χρυσή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. …

ΑΝΑΤΟΛΗ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...