Ομιλία Δημάρχου Χανίων στην τελετή αδελφοποίησης Δήμων Χανίων – Αμμοχώστου

Date:

Ως Δήμαρχος της ιστορικής πρωτεύουσας της Κρήτης, των Χανίων, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας καλωσορίσω στην πόλη μας και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, κ. Αλέξη Γαλανό, με τον οποίο βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και έχουμε δώσει  μαζί αγώνες, για να προωθήσουμε τα κοινά μας σχέδια για την ανάπτυξη και την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Δήμων μας.

Η χαρά, όπως και η συγκίνηση είναι μεγάλη σήμερα. Δύο πόλεις αδελφοποιούνται. Οι πόλεις μας. Η στιγμή αυτή είναι ιερή, έχει δε ιδιαίτερη βαρύτητα και για έναν ακόμη λόγο, γιατί η Αμμόχωστος εξακολουθεί να υπάρχει χωρίς τους νόμιμους κατοίκους της, μια πόλη φάντασμα, μια πόλη καταφύγιο αρπακτικών και ερπετών, μια πόλη έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των κυμάτων, αλλά και των πολιτικών παιχνιδιών. Μια πόλη από τις ιστορικότερες και ενδοξότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο κατοίκους και ζωή.

Ευχή και προσδοκία μου, λοιπόν, είναι να έλθει η μέρα εκείνη που οι Δημότες της Αμμοχώστου θα επιστρέψουν και θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη, τους κήπους, να μυρίσουν το άρωμα, να γευτούν τη δροσιά, να θαυμάσουμε και εμείς μαζί ζωντανή τη θρυλική ομορφιά της ιδιαίτερής σας πατρίδας.

Γιατί η Αμμόχωστος, όπως και όλες οι τουρκοκρατούμενες περιοχές του νησιού σας, δεν είναι χαμένες πατρίδες. Αυτό, αγαπητοί φίλοι, το πιστεύουμε εδώ στην Κρήτη, τόσο βαθειά και τόσο δυνατά όσο το πιστεύετε και εσείς, οι πρόσφυγες και όλοι οι Κύπριοι αδελφοί μας.

Η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη χώρα. Αυτή είναι  μία σκληρή αλήθεια, η μία όψη της σημερινής πραγματικότητας του Κυπριακού. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, που είναι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η  άρνησή της να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της βίας. Η ραγδαία της ανασυγκρότηση μετά την εισβολή, η αναπτυξιακή της δυναμική, που μετέτρεψε το νησί από μία φτωχή χώρα της περιοχής, που ήταν το 1960, σε μια από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, πιστοποιούν ότι η ψυχή δεν υποδουλώνεται.

Η ελληνική πολιτική στο Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει σαφής και συνεπής: υποστηρίζουμε μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση για την επανένωση της Κύπρου, προς το συμφέρον όλων των νομίμων κατοίκων της.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου χρονολογούνται από το 1960, έτος ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, όπως είναι γνωστό, χαρακτηρίζονται από πυκνές επαφές της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό δράσεων και ενεργειών, τόσο σχετικά με το Κυπριακό, όσο και με επιμέρους θέματα. Οι διμερείς συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, καλύπτουν ευρύτατο φάσμα τομέων συνεργασίας.

Προσωπικά δε ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδος είχα την τιμή να υπογράψω τέσσερα (4) πρωτόκολλα συνεργασίας το διάστημα 1991-1993. Η οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, η σύγκλιση των οικονομικών τους συμφερόντων, η συμπληρωματικότητα των οικονομιών τους, αποτυπώνονται με σαφήνεια στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού. Η Ελλάδα λειτουργεί μεταξύ άλλων ως δίαυλος των επιχειρήσεων της Κύπρου προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της Κύπρου επεκτείνονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις ευκαιρίες επιχειρηματικής πρόσβασης στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Στον τομέα του πολιτισμού η εν γένει πολιτιστική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής και χαρακτηρίζεται από πολλές και υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η σημαντική αυτή παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο οφείλεται και εξηγείται από την κοινή πολιτιστική ταυτότητα των δύο χωρών.

Φυσικό επακόλουθο λοιπόν, η σημερινή μέρα, αφού Κύπρος και Κρήτη συνδέονται με μακραίωνους ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, που διέπονται από πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης και που οφείλουμε να διατηρήσουμε.

Με το πρωτόκολλο αδελφοποίησης, που θα συνυπογράψουμε σήμερα, πιστοποιούμε τους αδελφικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των Δήμων μας, ενώ παράλληλα προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξή τους με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού.

Με την πράξη μας αυτή αποδεικνύουμε την προσήλωση μας στις αρχές και τις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα θέτουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, την προαγωγή της ευημερίας των πολιτών μας.

Η παράλληλη ιστορία των δύο πόλεων, που στις σελίδες τους καταγράφτηκαν και ακόμη καταγράφονται αγώνες και θυσίες αιώνων για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μας δείχνουν και μας φωτίζουν το δρόμο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί, για την επίτευξη της παγκόσμιας ευημερίας και ειρήνης και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μαρτυρική μας Κύπρο, που καταπατείται εδώ και σχεδόν 36 χρόνια από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Δεν υπάρχει τόπος να σταθούμε

Γκρεμισμένα τα σπίτια μας, πεσμένα

Τα δέντρα μας, ένας σωρός ερειπίων.

Δεν υπάρχει χώρος να ονειρευτούμε.

Η σπορά των ονείρων προϋποθέτει ένα κομμάτι ουρανό.

Κι ο ουρανός πεσμένος,  στη θέση του

μαύρος καπνός  την έχει καταλάβει.

Τ΄άστρα και αυτά πεσμένα σκουριάζουν βουλιαγμένα μέσα στο χώμα

Κι όμως αυτό το τοπίο η μνήμη το φυλάγει

Σε άλλα χρόνια πρέπει να το έχω ξαναζήσει

Θυμάμαι το σύννεφο το μαύρο που καθόταν

Απάνω στο διαλυμένο σώμα

της  πόλης μας, που δεν ήταν πια πόλη

αλλά πέτρες, κεραμίδια και άλλα υλικά οικοδομής χωρίς τάξη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για μία ακόμη  φορά να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να δεσμευτώ ότι κάθε φορά που θα βρίσκεστε από εδώ και στο εξής στα Χανιά, δεν θα πρέπει να νιώθετε πλέον σαν επισκέπτες αλλά σαν πολίτες αυτού του τόπου, αφού με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, πιστοποιείται η αδελφική σχέση των πληθυσμών του Δήμου Χανίων και του Δήμου Αμμοχώστου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...