Παρέμβαση Μαν.Στρατάκη για την εξαίρεση του ΙΤΕ από τη λίστα των ΔΕΚΟ για την εργασιακή εφεδρεία

Date:

Ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, τις επιστολές του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας αλλά και της κεντρικής Δ/νσης του Ιδρύματος για την εξαίρεση του ΙΤΕ από τη λίστα των ΔΕΚΟ για την εργασιακή εφεδρεία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων, η εγκύκλιος που απέστειλε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία δείχνει να αγνοεί πλήρως τον παραγωγικό και αναπτυξιακό ρόλο των Ερευνητικών Κέντρων σε στρατηγικά αναγκαίους κλάδους της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της εφαρμογής τους στην Παραγωγή, καθώς μπαίνουν σε μία ενιαία λίστα φορείς με παντελώς διαφορετική λειτουργία και έργο.

Τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας δεν είναι ελλειμματικοί οργανισμοί ούτε και ΔΕΚΟ. Έχουν διαφορετική λειτουργία και θεσμικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη χώρα μας, εργαλείων που σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση – αλλά ιδιαίτερα στην χώρα μας όπως και ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση – θεωρούνται θεμελιώδη αναπτυξιακά εργαλεία, εξόδου από την οικονομική κρίση.
Ακόμα και με τη στενή οικονομική λογική με μετριοπαθείς υπολογισμούς κάθε ευρώ χρηματοδότησης στους ερευνητικούς φορείς αποφέρει στο ελληνικό κράτος τουλάχιστον 5 Ευρώ από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και έργα που εισρέουν στη χώρα, εκπαιδεύει νέους επιστήμονες, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη ενδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία της χώρας μας.

Ειδικά το ΙΤΕ, από επιλογή αλλά και από ανάγκη λόγω της πάγιας ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησής του, λειτουργεί από την ίδρυσή του με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια επιζητώντας με την Αριστεία την προσέλκυση ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών προγραμμάτων τα οποία και αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του.
Αποτελεί αν μη τι άλλο ειρωνική αντίφαση,  αν όχι εμπαιγμό ή κοροϊδία, την ημέρα που το ΙΤΕ καλείται να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο να επιβραβεύεται με συγχαρητήρια επιστολή από την Υπουργό Παιδείας για την επιτυχία του να καταταγεί δωδέκατο μεταξύ των 20 κορυφαίων Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας με την πλέον επιτυχημένη συμμετοχή στην προσέλκυση χρηματοδότησης από τα Προγράμματα του FP7 για τα έτη 2007-2010.
«….Η επιτυχία αυτή καταδεικνύει το επιτυχημένο μοντέλο που χαρακτηρίζει το ΙΤΕ….. για την βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών και των ανθρώπινων πόρων που διατίθενται…..» αναφέρει αυτολεξεί η Υπουργός στην επιστολή της.
Πώς συνδέεται το πνεύμα της παραπάνω επιστολής της υπουργού, με την ένταξη του ΙΤΕ στην συγκεκριμένη εγκύκλιο με τους Οργανισμούς που θεωρείται ότι έχουν πλεονάζον και αναξιοποίητο προσωπικό;
Ας μας εξηγήσουν πώς και γιατί «….η επιτυχής αυτή συνέργεια που υποστηρίζει με τον  πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αναγκαιότητα της προώθησης του ενιαίου ερευνητικού χώρου…», όπως αναφέρει η Υπουργός σε άλλο σημείο της επιστολής της για το ΙΤΕ, αντί να γίνει μοντέλο λειτουργίας που προωθεί την ανταγωνιστικότητα της χώρας και για τους άλλους Δημόσιους Οργανισμούς και Φορείς, αυτό αντιμετωπίζεται συλλήβδην και άκριτα σαν προβληματικός Οργανισμός που σπαταλά τα χρήματα του Ελληνικού Λαού.
Στο ΙΤΕ λόγω του ιδιαίτερου ρόλου της έρευνας, της δομής, του τρόπου λειτουργίας του αλλά και της πάγια ιδιαίτερα περιορισμένης χρηματοδότησής του από το Κράτος δεν επιτράπηκε ποτέ η δημιουργία και ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού.
Το καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» είναι απλώς παράλογο για Κέντρα Έρευνας και Αριστείας όπως το ΙΤΕ.

Το προσωπικό των Ερευνητικών Ιδρυμάτων ανήκει σε δύο διακριτούς κλάδους:
Οι Ερευνητές έχουν ενταχθεί στο επιστημονικό τους δυναμικό με βάση το νόμο 1514/1985 & 2916/2001 μετά από τις προβλεπόμενες πολλαπλές και τακτές κρίσεις – κρίσεις αντίστοιχες των ΑΕΙ. Είναι προφανές ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη διεκδίκηση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων σε διεθνές επίπεδο.
Το έμπειρο διοικητικό προσωπικό και το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό υποστήριξης του ΙΤΕ μόλις και μετά βίας επαρκεί για την εκτέλεση των ερευνητικών έργων και των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μάλιστα τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός αυτών έχει μετακινηθεί σε ανάλογους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τυχόν περαιτέρω μείωσή του θα οδηγήσει το ΙΤΕ σε αδυναμία εκτέλεσης των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν αναληφθεί με επακόλουθο, πέραν των άλλων και της απώλειας χρηματοδοτήσεων κερδισμένων άμεσα από «τις Βρυξέλλες», να μπουν τα Ελληνικά Ερευνητικά Ιδρύματα σε μαύρη λίστα, να αποβληθούν από τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα και να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει υπέρογκα χρηματικά ποσά για ρήτρες που προβλέπονται από τα προγράμματα που έχουν ήδη αναληφθεί.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τους εργαζόμενους – στόχους της Εγκυκλίου (Διοικητικό προσωπικό ΥΕ & ΔΕ) είναι ελάχιστοι, εξειδικευμένοι με μακρόχρονη εμπειρία σε ειδικά θέματα που σχετίζονται με τον ερευνητικό χώρο και επιτελούν ένα συγκεκριμένο έργο χωρίς αναπλήρωση.
Κατά συνέπεια  η εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου στα Ερευνητικά Ιδρύματα θα οδηγήσει στην απομάκρυνση απόλυτα αναγκαίου και επί μακρόν εκπαιδευμένου εξειδικευμένου προσωπικού.

Τυχόν εμμονή στην παράλογη ένταξη των Ερευνητικών Ιδρυμάτων σε μία λίστα που τσουβαλιάζονται άκριτα ποικιλώνυμοι φορείς μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει.
Η ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών οφείλουν να πράξουν τα αυτονόητα:
– Να αφαιρέσουν αμέσως το ΙΤΕ και τα αντίστοιχα Ερευνητικά Ιδρύματα από τη λίστα των ΔΕΚΟ.

– Να προχωρήσουν άμεσα την ψήφιση του διαρκώς αναγγελλόμενου και μηδέποτε υλοποιούμενου νόμου για την Έρευνα, που θα καθορίζει με σαφή τρόπο τα θέματα και το καθεστώς λειτουργίας των Ερευνητικών Ιδρυμάτων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...