ΠΑΣΥ -ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ: Εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

Date:

Αυξάνονται σε όφελος των μονοπωλίων

Το 2011 οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2010

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων το 2011 και έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2011 η αξία των εισαγωγών ήταν 6,461 δισ. ευρώ, από 6,327 δισ. ευρώ που ήταν το 2010. Δηλαδή, υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 2,1%. Και αν δεν υπήρχε η κρίση, η αύξηση εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει μαζικός εισαγωγέας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ μπορεί να έχει αυτάρκεια και να μπορεί να κάνει και εξαγωγές. Η πολιτική όμως των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τη θεαματική αύξηση των εισαγωγών, σε όφελος βασικά των μονοπωλίων της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των εισαγωγών αφορά κτηνοτροφικά προϊόντα. Το 2011 από τα6,461 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για εισαγωγές, τα 1,982 δισ. ευρώ αφορούσαν ζώντα ζώα, κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά και αυγά. Δηλαδή το 1/3 περίπου. Το 2011 οι εισαγωγές κρεάτων και παρασκευασμάτων κρέατος αυξήθηκαν κατά 1,8% σε αξία σε σύγκριση με το 2010 (1,109 δισ. ευρώ από 1.089 δισ. ευρώ). Στα γαλακτοκομικά και αυγά οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε αξία το 2011 κατά 4,6% σε σύγκριση πάντα με το 2010 (811,8 δισ. ευρώ από 775,9 δισ. ευρώ). Αύξηση επίσης της αξίας των εισαγωγών κατά4% υπήρξε και στα φρούτα και λαχανικά (701,6 δισ. ευρώ το 2011 από 674,8 δισ. ευρώ το 2010).

Και όταν οι εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων το 2011 είναι 6,461 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές 4,504δισ. ευρώ τότε το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο γίνεται 1,957 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα το 2011 αυξήθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2010. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ένα χρόνο πριν την είσοδό της στην ΕΟΚ το 1980 είχε πλεόνασμα στο αγροτικό ισοζύγιο περί τα 9 δισ. δραχμές. Στη συνέχεια άρχισε να αποκτά ελλείμματα και τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα να υποκαθιστούν τα ντόπια, με αποτέλεσμα να φτάσουν οι εισαγωγές και το έλλειμμα εκεί που έφτασαν. Γίνεται επίσης φανερό ότι η Ελλάδα μέσα στα 30 χρόνια ένταξης στην ΕΕ μόνο αρνητικές επιπτώσεις γνωρίζει στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και όχι μόνο. Η μεγάλη αγορά των 300 εκατομμυρίων, που υποτίθεται ότι θα απορροφούσε ό,τι μπορεί να παράξει η χώρα, αποδείχτηκε στην πράξη μια μεγάλη απάτη, αφού η Ελλάδα μετατράπηκε σε μαζικό εισαγωγέα αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2011 η αξία των εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ είναι 4,983 δισ. ευρώ και με όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου 1,477 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις χώρες της ΕΕ είναι 1,808 δισ. ευρώ και με όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου 148,5 δισ. ευρώ.

Βλαβερές συνέπειες

Το πρόβλημα που υπάρχει οφείλεται στην πολιτική της ΚΑΠ που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Η πολιτική αυτή οδηγεί στη συρρίκνωση μια σειρά καλλιέργειες της χώρας, όπως καπνός, τεύτλα, ελιά, βαμβάκι, σιτηρά, σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.

Πολύ άσχημη έγινε η κατάσταση στον κτηνοτροφικό τομέα. Η Ελλάδα δυστυχώς κατάντησε μαζικός εισαγωγέας σε κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος καθώς και σε γάλα από την ΕΕ, σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Το θέμα είναι πως από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, τώρα ΕΕ, μειώθηκε δραστικά η αυτάρκεια της χώρας στο κρέας. Στα κοτόπουλα από 100% που ήταν το 1980 μειώθηκε στο 67%, στο βοδινό αντίστοιχα από 66% έπεσε στο 27%, στο χοιρινό από 84% στο 41% και στο αιγοπρόβειο από 92% στο80%. Επίσης, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος μειώθηκε το 2011 κατά 29.000 τόνους (552.000 τόνοι το 2010 523.000 τόνοι το 2011) και το γίδινο κατά 19.000 τόνους (152.000 τόνους το 2010 133.000 τόνους το 2011). Και οι κορόνες περί ανάπτυξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αποτελούν σκέτη υποκρισία.

Εφικτή η αυτάρκεια

Η χώρα μπορεί να αποκτήσει αυτάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της. Η κτηνοτροφία, τα οπωροκηπευτικά και μια σειρά ακόμα από αγροτικές καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΚΑΠ, με όρους «ελεύθερης αγοράς», με τους νόμους του κέρδους, σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων και με τους όρους του μνημονίου. Οσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, και η αγροτιά, και η εργατιά, και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρίσκονται σε καθεστώς ανελέητης εκμετάλλευσης. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες εξαναγκάζονται να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές ή να βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη και να σαπίζει στις αποθήκες, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται μαζικά ομοειδή προϊόντα από άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία, ενώ τη γη της θα τη συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες – καπιταλιστές.

Ο,τι και να προπαγανδίζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η ΕΕ και οι μηχανισμοί τους, η πραγματικότητα δείχνει ότι η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ αυτό που έκανε μέχρι τώρα, ήταν να επιδεινώσει τη θέση των μικρομεσαίων αγροτών, να συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, να γιγαντώσει το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου και να ακριβοπληρώνουν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα τα λαϊκά στρώματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...