Πεδίο Βολής…NATURA!!!

Date:

Σοκαριστικό θέαμα αποτελούσαν  πριν από  κάποιες βδομάδες στο Ροδωπού τα κομβόϊ των οχημάτων που παρήλαυναν στο χωριό εν είδει στρατιωτικών επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης, λες και η περιοχή τελούσε  υπό κατάληψη!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε τότε με τον Δήμαρχο Κολυμβαρίου κ. Πολυχρονίδη για το τι συμβαίνει ακριβώς και αν ευσταθούν οι φόβοι των κατοίκων, σχετικά με την μεταφορά του πεδίου βολής από το Μάλεμε, μας διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι oχι, οι φόβοι είναι ανυπόστατοι, απλά όπως είπε, οι κάτοικοι  είναι αρνητικοί σε κάθε άλλη δραστηριότητα πέρα από την προβατοτροφία! Εννοούσε δηλαδή ο κ.Δήμαρχος για δράσεις που προάγουν και…αναβαθμίζουν την περιοχή!

Τι να κάνουμε όμως σ’αυτήν την χώρα που ζούμε;

Μια χώρα που δεν διακρίνεται ούτε για την βαριά της βιομηχανία, ούτε για τις εξαγωγές της, ούτε και για την ανάπτυξή της, διακρίνεται κυρίως για τον αγροκτηνοτροφικό της χαρακτήρα από καταβολής του ελληνικού κράτους, όσο και αν την ΕΕ ενδιαφέρει μόνο το τουριστικό προϊόν της χώρας !

Όλα τα υπόλοιπα είναι εισαγόμενα. Θεσμοί, συστήματα διακυβέρνησης, δημόσιας και…τοπικής αυτοδιοίκησης, σαν αυτό που είναι προ των πυλών και η κυβέρνηση ευελπιστεί να εφαρμόσει.

Στο όνομα λοιπόν τίνος πράγματος γίνεται η μεταφορά του Πεδίου Βολής από το Μάλεμε στο Ροδωπού; Μήπως στο αλισβερίσι ενόψει Καλλικράτη; Όπου  ανταλλάσσεται μια περιοχή σαν αυτή του Μάλεμε που αποτελεί τουριστικό φιλέτο, με το Ακρωτήριο Σπάθα;

Δεν γνωρίζουν αυτοί που μεθοδεύουν τέτοιες εξελίξεις ότι η περιοχή πέρα από κάποιες δασικές γαίες, είναι ιδιωτική; Ότι υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας; Δεν γνωρίζουν ακόμη ότι πρόκειται για μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους, προστατευόμενη από το δίκτυο ΝΑΤURA, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάμπολες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός εξαιτίας των σημαντικών αρχαιοτήτων και μνημειακών βυζαντινών συγκροτημάτων, στην περιοχή του Αη Γιώργη του Κατζηλιέρη; Και ότι εξαιτίας της ένταξης στο δίκτυο NATURA οι κάτοικοι μπορούν να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια;

Τόσα χρόνια  φωνάζουν να φτιαχτεί ο δρόμος ή έστω να συντηρηθεί για να μπορούν να πηγαίνουν με ασφάλεια  στις καθημερινές τους εργασίες και αντ’αυτού εισπράττουν την κοροϊδία από τις αρχές.

Επιπλέον οι στρατιωτικοί ιέρακες προωθούν εκεί τις δραστηριότητές τους. Θεωρούν δηλαδή απαραίτητο να λειτουργήσει στην περιοχή πεδίο βολής, όπου θα εκπαιδεύονται με τα σύγχρονα όπλα και βλήματα (απεμπλουτισμένου ουρανίου;) οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες. Η συγκεκριμένη θέση με προδιαγραφές περίκλειστου, αδιάβατου, αόρατου, εξυπηρετεί προσωρινά ή μόνιμα την βιασύνη του στρατού να βρει ένα πεδίο βολής – χαβούζα για τα επικίνδυνα βλήματα, που με περιέργεια περιεργάζονται τα παιδιά στο Ροδωπού!

Τι πιστεύουν; Ότι το λαϊκό αίσθημα, η συλλογική αντίδραση και ανοχή των κατοίκων θα είναι αμελητέα με την εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών παραγόντων και άρα εύκολα υλοποιήσιμη (δηλαδή εξαγοράσιμη) μέσω ανταλλαγμάτων;

Τι προσπαθούν να κάνουν; Να προετοιμάσουν ψυχολογικά τον ντόπιο πληθυσμό, για να μαθαίνει να διαβιεί κοντά σε έναν χώρο με ραδιενεργά απόβλητα και να κινδυνεύει η ζωή του ανά πάσα στιγμή;

Το Ακρωτήριο Σπάθα είναι ένας περήφανος, μοναδικού κάλλους τόπος με ιστορία που πάει βαθιά μέσα στον χρόνο. Στην περιοχή αυτή γράφτηκαν λαμπρές σελίδες από τους πατεράδες μας που αντιστάθηκαν με σθένος και ηρωισμό στην γερμανική λαίλαπα.

Κάτι έχουμε μάθει και εμείς από αυτούς!

Αγγελική Ελ. Ροσμαράκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...