Πικετοφορία 2ης γενιάς μεταναστών με αίτημα την έκδοση πιστοποιητικών γέννησης

Date:

Η πικέτα που κρατούσε το κοριτσάκι στην διαμαρτυρία που διοργάνωσε το Φόρουμ Μεταναστών έγραφε: «Πιστοποιητικό Γέννησης για όλα τα παιδιά». Είναι ένα από τα 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ζούνε στην Ελλάδα, σπουδάζουν στην Ελλάδα, και τα οποία όταν φτάνουν στην ηλικία των 18 ξαφνικά μετατρέπονται σε «ξένους», δεύτερης γενιάς μετανάστες, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα στην οποία μεγάλωσαν και έζησαν τη ζωή τους, πρέπει να παρουσιάσουν ένσημα του εργοδότη τους για να αποκτήσουν άδεια παραμονής.

metanastes-2igenia04 metanastes-2igenia03 metanastes-2igenia02
metanastes-2igenia06 metanastes-2igenia07

Όπως γράφεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο της οργάνωσης «ΟΧΙ στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ από την ΚΟΥΝΙΑ» (www.kounia.org) η οποία «σπρώχνει» σε πανελλαδικό επίπεδο, σε συνεργασία με συλλόγους μεταναστών, συνδικαλιστικούς φορείς και αντι-ρατσιστικούς συλλόγους, την κατάργηση αυτής της βάναυσης πραγματικότητας, τα παιδιά των μεταναστών «…μετέωρα καθώς είναι και στερημένα από χαρτιά που νομιμοποιούν την ύπαρξή τους στη χώρα μας, μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν. Να απελαθούν όμως πού; Στη χώρα καταγωγής των γονιών τους που ποτέ δεν γνώρισαν και τη γλώσσα της οποίας συνήθως δεν μιλούν; Αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτό. Ακόμα κι αν δεν απελαθούν, δεν μπορούν να ασκήσουν στη «νέα πατρίδα τους» κανένα από τα επαγγέλματα που σπούδασαν. Πρέπει ανυπερθέτως να βρουν αμέσως εργοδότη και ένσημα επειδή έχουν το «δικαίωμα» να είναι αποκλειστικά και μόνο… οικονομικοί μετανάστες.»

Όλ’ αυτά, την ώρα που οι συμμαθητές και οι φίλοι τους κάνουν σχέδια για το μέλλον, τα παιδιά «δεύτερης γενιάς» βιώνουν στο πετσί τους της έννοια του απόκληρου, γνωρίζοντας πως δεν έχουν δικαίωμα στο όνειρο ή την ευκαιρία να αγωνιστούν, να βιώσουν και να παλέψουν όπως ο κάθε άνθρωπος σε μία πραγματικότητα που ήδη είναι δυσβάστακτη γι’ αυτούς ακόμα που δεν τους λείπουν αυτά τα βασικά δικαιώματα. Παιδιά που ουσιαστικά δεν υπάρχουν για το ελληνικό κράτος, τα οποία σπρώχνονται στο περιθώριο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και τα οποία γνωρίζουν πως είναι «ΑΟΡΑΤΟΙ», πως, όπως αναγραφόταν και στο κείμενο που μοιραζόταν, «όταν μεγαλώσουν οφείλουν να γυρίσουν από εκεί που ποτέ δεν ήρθαν» με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους, για το επίπεδο της εκμετάλλευσης στο οποίο υπόκεινται. Μπορεί να είναι το παιδί του γείτονα, ο συμμαθητής στο σχολείο, ο συναθλητής σου σε κάποια άθλημα, αυτός/αυτή που δουλεύει σε μία καφετέρια ή ένα μπαρ και σπουδάζει συγχρόνως, αυτός/αυτή που διασκεδάζεται μαζί, αυτός που παράτησε τις σπουδές του γιατί δεν άντεξε άλλο.

Πάνω σ’ αυτή την παράνοια, ακόμα ένα κατασκεύασμα ελληνικής πρωτοτυπίας, το μήνυμα στην πικέτα «γεννήθηκα ή μου φαίνεται» μοιάζει λογικό. Και με αυτή την λογική, το Φόρουμ Μεταναστών χθες, Παρασκευή 16 Μαΐου, διοργάνωσε πικετοφορία έξω από το Δημαρχείο, μοίρασμα φυλλαδίου που έγραψαν παιδιά μεταναστών και ένα ακόμα ενημερωτικό φυλλάδιο της οργάνωσης «ΟΧΙ στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ από την ΚΟΥΝΙΑ». Στα κατά τόπους Δημαρχεία είναι άλλωστε που βγαίνουν τα πιστοποιητικά γεννήσεως, έστω κι αν η απόφαση για μη έκδοση πιστοποιητικών δεν πιστώνεται στους Δήμους.

Εκεί, και αντιπροσωπεία του Φόρουμ Μεταναστών από το Ρέθυμνο καθώς και μέλη από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, τα οποία, ήδη, από το προηγούμενο Σάββατο είχαν διοργανώσει την δικιά τους εκδήλωση, ενημερωτικού χαρακτήρα, στους χώρους του Στεκιού, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, με την παρουσία εκπροσώπου της προαναφερθείσας οργάνωσης.

metanastes-2igenia08 metanastes-2igenia10
metanastes-2igenia09 metanastes-2igenia11

Τα άτομα και τα παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να προβούν σε μοίρασμα των φυλλαδίων και εντός του Δημαρχείου. Εκεί, τα πράγματα πήραν μια αναπάντεχη ευχάριστη τροπή αφού στο αίτημά τους να δώσουν φυλλάδιο και στο Δήμαρχο Χανίων, και καθώς ενημερώθηκαν πως παρευρίσκεται σε Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), πάρθηκε συνοπτικά η απόφαση για είσοδο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση όλων των παρευρισκόμενων για το ζήτημα αυτό. Μετά την αρχική έκπληξη όσων συμμετείχαν στη συνέλευση της ΤΕΔΚ, η αντίδραση εκ μέρους όλων ήταν άκρως θετική, δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο του Φόρουμ Μεταναστών Αμπντουλαχέμπ Χατζί, ο οποίος, μετά από την δικιά του σύντομη ενημέρωση για τους λόγους της διακοπής αυτής, διάβασε το κείμενο του φυλλαδίου υπό την… «προστασία» των παιδιών που ήταν κι αυτά εκεί:

«Σ’ αυτή τη χώρα γεννηθήκαμε, στην ίδια χώρα μεγαλώσαμε, τους ίδιους γείτονες έχουμε…

Το κράτος δεν μας δίνει πιστοποιητικό γέννησης και όταν κλείσουμε τα 18, μας αντιμετωπίζει σαν να ήρθαμε χθες.

Σαν ξένους, και αν δεν βρούμε δουλειά με ένσημα, σαν παράνομους…

200.000 παιδιά είναι για το κράτος αγέννητα… και όταν μεγαλώσουν οφείλουν να γυρίσουν από εκεί που ποτέ δεν ήρθαν.

Βοηθήστε μας να σταματήσουμε την αδικία και τον παραλογισμό. Έχουμε γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά το κράτος δεν δέχεται καν ότι έχουμε γεννηθεί. Θέλουμε το ελάχιστο, θέλουμε πιστοποιητικό γέννησης».

metanastes-2igenia05 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά το πέρας αυτής της ενημέρωσης εκ μέρους του Φόρουμ Μεταναστών, και μετά ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό αυτής της αναπάντεχης διακοπής, το λόγο ζήτησαν ο κ. Σχετάκης και ο κ. Ντερμανάκης οι οποίοι αφού ενημέρωσαν πως και παλιότερα ο Δήμος Χανίων και άλλοι Δήμοι είχαν δημοσιοποιήσει ψηφίσματα συμπαράστασης ζήτησαν να τεθεί το ζήτημα έκδοσης νέου ανανεωμένου ψηφίσματος απ’ όλους τους Δήμους υπέρ του αιτήματος αυτού των μεταναστών. Ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, αν και ήταν θετικός ως προς την έκδοση ψηφίσματος, ανάφερε πως η ατζέντα της συνέλευσης ήταν ήδη προγραμματισμένη και πρότεινε να τεθεί ως ζήτημα στην επόμενη συνέλευση της ΤΕΔΚ, κάτι που έγινε αποδεκτό απ’ όλους.

Τα παιδιά μετά κεράστηκαν από τον μπουφέ που υπήρχε, κέικ και πορτοκαλάδα, και, μετά την έξοδό τους από το Δημαρχιακό Μέγαρο προχώρησαν σε πικετοφορία στους δρόμους των Χανίων και μοίρασμα φυλλαδίων σε καταστήματα της περιοχής. Για τα «200.000 παιδιά που είναι αόρατα», που είναι παιδιά κι όχι «παιδιά β’ κατηγορίας». Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, να συμπαρασταθούν, να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους ή να ενημερωθούν για το ζήτημα, επαναλαμβάνουμε πως υπάρχει η ιστοσελίδα www.kounia.org ενώ, και στα Χανιά, όπως ενημερωθήκαμε, θα συνεχίσουν οι δράσεις για το ζήτημα, τόσο εκ μέρους του Φόρουμ Μεταναστών όσο και από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...