Ποιοτικό Παρακράτημα

Date:

Αφορμή αυτής της επιστολής μου είναι να ενημερώσω εσάς και το αναγνωστικό σας κοινό για το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτημα το οποίο αποτελεί μία πρόσθετη επιδότηση για τους ελαιοπαραγωγούς και αναμένουμε να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων λίαν συντόμως. Πρώτα από όλα το παρακράτημα αυτό θεσπίστηκε με την λειτουργία και του νέου συστήματος διαχείρισης των επιδοτήσεων του ελαιόλαδου δηλαδή με την καθιέρωση του πλαισίου των οριστικών δικαιωμάτων. Οι πόροι για την δημιουργία του παρακρατήθηκαν από το τελικό ποσό της επιδότησης του ελαιόλαδου από κάθε παραγωγό και το ύψος της παρακράτησης ανήλθε σε ποσοστό 4% επί της επιδότησης.

Του Σταθάκη Δημήτρη*

elaiodentra Κατά αυτόν τον τρόπο λοιπόν συγκεντρώθηκε ένα ποσό της τάξης των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Η φιλοσοφία του ποιοτικού παρακρατήματος είναι να δίνει κίνητρα ως πρόσθετη ενίσχυση και μέχρι 65 ευρώ το στρέμμα στους ελαιοπαραγωγούς και μόνο σε αυτούς οι οποίοι θα παράγουν ελαιόλαδο το οποίο έχει κάποια ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το συμβατικό ελαιόλαδο. Οι ποιοτικές αυτές κατηγορίες του ελαιόλαδου προσδιορίστηκαν στις εξής τρεις:

  1. Βιολογικό ελαιόλαδο
  2. Ελαιόλαδο το οποίο προέρχεται από αγροτεμάχια πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα Agro 2.1 και Agro 2.2 δηλαδή αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
  3. Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ( Π.Ο.Π ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ( Π.Γ.Ε ). Στην κατηγορία αυτή ως Π.Ο.Π μπορούν να πιστοποιηθούν τα ελαιόλαδα της περιοχής του Αποκόρωνα και του Κολυμβαρίου ή ως Π.Γ.Ε όλου του υπόλοιπου νομού Χανίων οξύτητας μέχρι 8 γραμμών ή 0,8 % αρκεί το ελαιουργείο από το οποίο παράγονται να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις ( όπως μία από αυτές είναι να αλέθεται ο καρπός το ανώτερο σε τρεις μέρες από την στιγμή της συγκομιδής του) και να έχει παραχθεί χωρίς την χρήση ψεκασμών κάλυψης εναντίον του Δάκου όπως επίσης και ο ελαιόκαρπος να έχει μεταφερθεί από το χωράφι στο ελαιουργείο μέσα σε γιούτινα – πάνινα σακιά ή μέσα σε πλαστικές ειδικές για αυτόν τον σκοπό με τρύπες κλούβες.

Με λίγα λόγια δηλαδή παρακρατήθηκε ένα ποσό από την επιδότηση όλων των ελαιοπαραγωγών για να μοιραστεί μετά σε αυτούς των οποίων το ελαιόλαδο θα υπόκειται σε μία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Ο τρόπος της διανομής – μοιρασιάς ορίστηκε να βασίζεται στο άθροισμα όλων των στρεμμάτων ελλαιοκαλλιέργειας πανελλαδικώς τα οποία είναι ενταγμένα σε μία ή και σε παραπάνω από τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες και το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ να μοιράζεται εξίσου για κάθε στρέμμα.

Δηλαδή εάν το σύνολο των στρεμμάτων πανελλαδικώς που είναι ενταγμένα στην βιολογική και στην ολοκληρωμένη διαχείριση και ως Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε είναι ένα εκατομμύριο τότε θα μοιρασθεί 22,5 ευρώ για κάθε στρέμμα. Εννοείται ότι όποιος παραγωγός που είναι ενταγμένος και στην βιολογική γεωργία αλλά και το ελαιόλαδο του χαρακτηρίζεται ως Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε δηλαδή είναι ταυτόχρονα σε δύο κατηγορίες θα πληρωθεί το ποσό μία φορά δηλαδή σαν να ήταν σε μία κατηγορία και σε καμιά περίπτωση δεν θα πάει αθροιστικά η επιδότηση του από το ποιοτικό παρακράτημα.

Η ιδέα προσωπικά θεωρώ ότι ήταν αρκετά καλή για να δώσει κίνητρα στους ελαιοπαραγωγούς να διαχωριστούν από την μάζα και συγχωρήστε με για την έκφραση των υπόλοιπων ελαιοπαραγωγών του συμβατικού ελαιολάδου. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους φορείς του υπουργείου και τις κατά τόπους διευθύνσεις γεωργίας που θα πιστοποιούν ότι πράγματι ο κάθε παραγωγός πληρεί τις προϋποθέσεις και εφαρμόζει τις οδηγίες της κάθε κατηγορίας στην οποία ανήκει και το ποσό να μην πέσει κάτω από τα 20 ευρώ το στρέμμα γιατί τότε μιλάμε για δώρο άδωρον.

Το καλύτερο βέβαια θα ήταν τα στρέμματα να υπολογιζόταν ξεχωριστά για κάθε κατηγορία δηλαδή να αθροίζονταν όλα τα στρέμματα που είναι ενταγμένα στην βιολογική γεωργία ξεχωριστά από τα στρέμματα που είναι ενταγμένα στην ολοκληρωμένη διαχείριση ή σε αυτά που βρίσκονται σε περιοχές Π.Ο.Π – Π.Γ.Ε και πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Έτσι το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιράζεται δια τρία δηλαδή 7,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε κατηγορία και ανάλογα πόσα στρέμματα θα ήταν ενταγμένα σε κάθε κατηγορία θα πληρωνόντουσαν οι ιδιοκτήτες τους και το αντίστοιχο τίμημα.

Επιπλέον μία άλλη σωστή κατά την γνώμη μου πάντα ιδέα είναι το ποσό για τα Π.Ο.Π – Π.Γ.Ε να δίνεται όχι στους ελαιοπαραγωγούς που παράγουν τέτοιο προϊόν αλλά στα ντόπια τυποποιητήρια ελαιολάδου ανάλογα με τι ποσότητες ελαιολάδου Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε τυποποιούν και φυσικά πουλούν. Έτσι θα δινόταν κίνητρα στους τυποποιητές και να κερδίσουν από την υπεραξία της διαχείρισης του προϊόντος αυτού, αλλά και από το ποιοτικό παρακράτημα με έμμεσο όμως αποτέλεσμα και για τον ελαιοπαραγωγό να πουλήσει το ελαιόλαδο του σε πολύ καλύτερη τιμή από το συμβατικό γιατί πολύ απλά θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση. Έτσι θα φαινόταν και εμπράκτως η διαφοροποίηση των ποιοτήτων.

Κλείνοντας να αναφέρω επιγραμματικά ότι η πρώτη φορά που δόθηκε ποιοτικό παρακράτημα ήταν πέρσι το καλοκαίρι σε παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου και σε παραγωγούς οι οποίοι παρήγαγαν ελαιόλαδο Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε την ελαιοκομική περίοδο 2005-2006. Φυσικά έπρεπε να είχαν προσκομίσει και την αντίστοιχη βεβαίωση στην Ένωση που ανήκουν κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους και το ποσό το οποίο πληρώθηκαν ανερχόταν σε 33 ευρώ το στρέμμα. Αυτήν την στιγμή αναμένουμε και μέχρι το αργότερο τις 30 Ιουνίου σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης το ποιοτικό παρακράτημα για την ελαιοκομική περίοδο 2006-2007 το οποίο είναι άγνωστο το ύψος του.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και παρακαλώ για τις ενέργειες σας.

* Γεωπόνος – Μελετητής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...