Προστατεύστε τα παιδιά!

Date:

Τουλάχιστον 10% – 20% των παιδιών στην Ευρώπη υφίστανται κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Νέοι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της μάστιγας που κατακλύζει την Ευρώπη. Απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος που απειλεί τα παιδιά. Στον αριθμό 116000 οι καταγγελίες για τα αγνοούμενα παιδιά.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Nέους κανόνες με τους οποίους τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές σε όσους είναι ένοχοι σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος παιδιών, πρότεινε η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση προβλέπει την ποινική δίωξη όσων επιδίδονται σε προσέγγιση και άγρα παιδιών με πρόθεση την σεξουαλική κακοποίησή τους (αδίκημα γνωστότερο με την αγγλική λέξη «grooming»), καθώς επίσης και του «σεξουαλικού τουρισμού», ακόμα και αν η κακοποίηση του παιδιού συμβαίνει εκτός ΕΕ.

Η Επιτροπή ζητά επίσης ενισχυμένη δράση σχετικά με την πρόληψη αυτών των αδικημάτων και την προστασία των θυμάτων. Ειδικότερα, επιδιώκει να εξασφαλιστεί ειδική για την περίπτωση κάθε δράστη μεταχείριση, έτσι ώστε αυτός να μη διαπράξει πλέον το αδίκημα της κακοποίησης. Από μελέτες προκύπτει ότι ένα ποσοστό μεταξύ 10% και 20% παιδιών στην Ευρώπη υφίστανται κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Μερικές μορφές σεξουαλικής βίας σημειώνουν ακόμα ανοδική πορεία.

Ο αριθμός των ιστότοπων με παιδοπορνογραφικό υλικό μεγαλώνει: 200 εικόνες παιδικής πορνογραφίας τίθενται κάθε μέρα σε κυκλοφορία. Τα θύματα παιδικής ηλικίας που απεικονίζονται στην πορνογραφία είναι όλο και νεαρότερα, και οι εικόνες γίνονται όλα και πιο παραστατικές και βίαιες. Ένα ποσοστό 20% δραστών σεξουαλικών αδικημάτων υποτροπιάζουν μετά την καταδίκη τους.

Οι προτάσεις της ΕΕ αφορούν συγκεκριμένα την πρόβλεψη αυστηρότερων κυρώσεων για την σεξουαλική κακοποίηση, την δίωξη των ατόμων που συμμετέχουν σε ταξίδια «σεξουαλικού τουρισμού», την προστασία των θυμάτων παιδικής ηλικίας από περαιτέρω τραύματα που προκαλούν οι συνεντεύξεις από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές, την ατομική αξιολόγηση κάθε δράστη ξεχωριστά και θα παρέχεται ειδική για την περίπτωσή του μεταχείριση ώστε να μη διαπράξει πλέον το αδίκημα της κακοποίησης, και τέλος την λήψη μέτρων από τα κράτη μέλη ώστε να επιτύχουν την αφαίρεση των σελίδων στο Διαδίκτυο που περιέχουν ή διαδίδουν παιδοπορνογραφικό υλικό.

Να σημειώσουμε ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2007, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία οι χώρες της ΕΕ καλούνταν να καταστήσουν διαθέσιμο τον τηλεφωνικό αριθμό κλήσης «116000» για ανοικτές γραμμές επικοινωνίας των παιδιών σε ολόκληρη της ΕΕ. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τα κράτη μέλη να καταστήσουν λειτουργικό αυτόν τον αριθμό το ταχύτερο δυνατό. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους,  η Επιτροπή εξέδωσε δύο  προτάσεις με νέους κανόνες για την ενίσχυση της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Αυτές οι νέες προτάσεις εγγυώνται την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στα θύματα και αυστηρότερα μέτρα κατά των δραστών αξιόποινων πράξεων όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και η εμπορία ανθρώπων. Στο πλαίσιο των αναθεωρημένων κανόνων σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες που συμφωνήθηκαν το 2009 και ειδικότερα το άρθρο 27α της τροποποιημένης οδηγίας για την καθολική υπηρεσία, τα κράτη μέλη οφείλουν, το αργότερο μέχρι τις 25 Μαΐου 2011, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσία που διαχειρίζεται ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για την καταγγελία περιπτώσεων που αφορούν αγνοούμενα παιδιά. Η ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή διατίθεται στον αριθμό «116000».

Η ίδια οδηγία ορίζει επίσης ότι τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες ενημερώνονται καταλλήλως σχετικά με την ύπαρξη και τη χρήση υπηρεσιών που παρέχονται βάσει του πεδίου αριθμοδότησης «116», ιδίως μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν ειδικά τα άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ των κρατών μελών. Αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για τα παιδιά που πέφτουν θύματα οποιασδήποτε κακοποίησης και ιδιαίτερα της σεξουαλικής.

Το πρόβλημα όμως με τα κακοποιημένα παιδιά παραμένει. Όπως είπαμε και πιο πάνω, ποσοστό 10% – 20% των παιδιών στην Ευρώπη υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση. Το ποσοστό είναι τρομακτικό και επιβάλλεται να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μιλάμε για ένα φοβερό δράμα που θα εκτυλίσσεται δίπλα μας αλλά που δεν θα μας συγκινεί γιατί κάποια κυκλώματα με ισχυρές προσβάσεις στην εξουσία θα το καλύπτουν. Γιατί συμβαίνει και αυτό και ειδικά στις σχέσεις αρκετών «επωνύμων» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τα γραφεία σεξουαλικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...