Προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών περίθαλψης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Date:

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης της 21ης Φεβρουαρίου 2011 ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι υπάρχουν πόροι για τον τομέα της υγείας. Ψηφίστηκε δε και ο νέος νόμος 3918/2.3.2011 ΦΕΚ 31 Α’ από τη βουλή για «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Για αυτό θα ήθελα να ξαναπαρουσιάσω προτάσεις για την βελτίωση της περίθαλψης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που είχα κάνει παλιότερα και που μερικές από τις οποίες έχουν γενικότερο ενδιαφέρον.

  1. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), ή εξωνοσοκομειακή περίθαλψη όπως είναι περισσότερο γνωστή, που αφορά το 80-85% του συνολικού ιατρικού έργου. Εκτός από τα δύο κέντρα υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου που έχει ανάγκη ο νέος Δήμος Χανίων, χρειάζονται άλλα δύο στην ύπαιθρο. Ένα στο νέο Δήμο Πλατανιά, και ένα στο Δήμο Σφακίων, για χωροταξικούς, πληθυσμιακούς και τουριστικούς λόγους. Τα τρία που υπάρχουν σήμερα (Αποκορώνου, Σελίνου και Κισσάμου) είναι φανερό ότι δεν επαρκούν.

Η ανεπάρκεια των τριών μόνο ΚΥ των Χανίων γίνεται αντιληπτή, και από τον αριθμό των ΚΥ στις άλλες περιφερειακές ενότητες της Κρήτης (4 στου Ρεθύμνου, 6 στου Ηρακλείου και 4 στου Λασιθίου).

Τα ΚΥ κατά τη γνώμη μου, καλά εξοπλισμένα, πρέπει να ασχολούνται: Α) με την πρόληψη, Β) με την παροχή πρώτων βοηθειών, Γ) με τη βοήθεια στο σπίτι, Δ) με τη μονοήμερη νοσηλεία, Ε) με τη μελέτη των υγειονομικών προβλημάτων της περιοχής τους.

Τα καθήκοντα οικογενειακού γιατρού αλλά και ειδικών πρέπει να ανατεθούν σε ιδιώτες γιατρούς με σύστημα ελεύθερης επιλογής, όπως άλλωστε έχει αποφασίσει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Ένα σύστημα για τους αγρότες, τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, παρόμοιο με των δημοσίων υπαλλήλων, είμαι βέβαιος ότι θα εξυπηρετεί καλύτερα τον κόσμο και θα μειώσει το συνολικό κόστος, με σωστό βέβαια έλεγχο και ορισμένους περιορισμούς.

Η εφαρμογή τέτοιου συστήματος διευκολύνεται από την οργάνωση Ενιαίου Οργανισμού Υγείας που προωθείται σήμερα. Θα οδηγήσει δε πολλούς γιατρούς, γενικούς και ειδικούς, σε περιφερειακές κωμοπόλεις, όπως με τους φαρμακοποιούς, με αντίστοιχη συγκράτηση ανθρώπων στην περιφέρεια που συνεχώς εγκαταλείπεται.

Σε τουριστικά μέρη, όπως η Παλαιόχωρα, Γεωργιούπολη και Σούγια χρειάζονται ιατρεία 24ώρης εφημερίας κατά τους τουριστικούς μήνες.

  1. Για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, την νοσοκομειακή, νομίζω ότι στο νοσοκομείο Χανίων εκτός από την αγγειοχειρουργική κλινική που πρέπει να συμπληρωθεί και να οργανωθεί καλύτερα, χρειάζεται και η δημιουργία δεύτερης ορθοπεδικής ή τραυματιολογικής κλινικής με μονάδα αποκατάστασης, που μπορεί να γίνει και εκτός νοσοκομείου, δημόσια ή ιδιωτική.

Πρέπει να ξαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό κανονική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και όχι ενδιάμεση, όπως και Μονάδα Αγγειοπλαστικής με Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Ο αριθμός των νεογνών που έχουν ανάγκη, και των στεφανιαίων επεισοδίων, στην Δυτική Κρήτη, νομίζω ότι καθιστούν απαραίτητες τις μονάδες αυτές.

Απαραίτητη είναι και η πρόσληψη γιατρών ορισμένων υποειδικοτήτων όπως π.χ. παιδοχειρουργού, ρευματολόγου και άλλων.

Η κατά διαστήματα αξιολόγηση του προσωπικού και μάλιστα του επιστημονικού, πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε, όπως και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τουλάχιστον για τις βαθμίδες διευθυντού και αν.διευθυντού.

Για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας απαραίτητα είναι η συμπλήρωση του προσωπικού ιατρικού και παραϊατρικού.

Κατά την γνώμη μου, τα νοσοκομεία, όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, δεν πρέπει να προσφέρουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά να προσπαθούν να παρέχουν, όσο μπορούν υψηλότερου επιπέδου Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Περίθαλψη.

  1. Τα χρόνια περιστατικά, αν θέλουμε να μην έχουμε κρεβάτια στους διαδρόμους, εκτός από το Νοσοκομείο Χρονίων Νόσων, πρέπει να τα αναλάβουν ιδιωτικές Μονάδες, μετά από παραπομπή του Νοσοκομείου. Έτσι θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των περισσοτέρων από τους χρόνιους αρρώστους, με πολύ λιγότερα έξοδα από αυτά που θα είχαν στο νοσοκομείο.
  2. Για τα εξαρτημένα από ουσίες άτομα, εκτός από τη Μονάδα Υποκατάστασης, χρειάζεται, λόγω του αριθμού των πασχόντων, και μια μονάδα ξηρού προγράμματος και στη Δυτική Κρήτη.

Τέλος, θέλω να τονίσω, ότι η καλύτερη οργάνωση της ΠΦΥ, με τα μέτρα που ανάφερα, είναι απαραίτητη, και για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει, καλύτερα, ανετότερα και οικονομικότερα.

Υ.Γ. – Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Οι ανωτέρω προτάσεις έχουν εγκριθεί από το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων

Δρ. Ε.Μ. Παπαδάκης

Ιατρός – Αντιπρόεδρος

Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...