Προτάσεις προς το δήμο Χανίων κατά της γραφειοκρατίας

Date:

Με αίτηση – πρότασή του ο συνεργάτης του «Α.τ.Κ.» Δημήτριος Κωνσταντουδάκης, Συνταξιούχος Υγειονομικός, που κατέθεσε προχθές προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων υποβάλλει προς μελέτη και σχετικές αποφάσεις – προτάσεις του για την πάταξη της γραφειοκρατίας από υπηρεσίες του Δήμου Χανίων.

Αναλυτικά αναφέρει:

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στα προγράμματά τους αναφέρουν ότι η γραφειοκρατία πρέπει να μειωθεί ώστε ο πολίτης που προσφεύγει για κάποιο αίτημά του στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο Τομέα να μην ταλαιπωρείται.

Σήμερα τα πράγματα είναι αποθαρρυντικά και η ταλαιπωρία των πολιτών είναι αρκετά μεγάλη.

Αυτό που θα σας προτείνω είναι καινοτόμο και αφορά τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, επειδή η χώρα είναι τουριστική και τέτοια καταστήματα είναι τα περισσότερα.

Γνωρίζω το αντικείμενο γιατί υπηρέτησα στην Δ/νση Υγιεινής 30 χρόνια και ακόμα σαν συνταξιούχος βοήθησα με τις γνώσεις μου συγγενικό πρόσωπο που θέλησε να διεκπεραιώνει δικαιολογητικά για την χορήγηση αδειών καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι άδειες πριν το 1995 εχορηγούντο από την Αστυνομική Δ/νση κάθε νομού και η χορήγηση της άδειας δεν υπερέβαινε τον μήνα από την κατάθεση των ελάχιστων δικαιολογητικών.

Σήμερα που οι άδειες αυτές δίδονται από τους ΟΤΑ αρκετές φορές περνάει και χρόνος για την χορήγησή της.

Απέστειλα εισήγησή μου και πρότεινα καινοτόμο τρόπο μείωσης της γραφειοκρατίας και μέσω αυτού του τρόπου τροχοπέδη στην αθέμιτη συναλλαγή.

Η εισήγησή μου προς το Υπουργείο Εσωτερικών εστάλει τον Νοέμβριο του έτους 2009. Την εισήγησή μου βρήκαν θετική και η Δ/ντρια των ΟΤΑ του Υπουργείου μου απάντησε ότι θα ληφθεί υπόψη όταν εφαρμοσθεί η όλη αρχιτεκτονική λειτουργία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από το Υπουργείο!

Εισηγούμαι λοιπόν στον Δήμο Χανίων να προχωρήσει από μόνος του χωρίς να υπερβεί τα κεκτημένα και περιμένει πότε το Υπουργείο θα στείλει Νόμο – Εγκύκλιο – Απόφαση.

Αφήνουμε όλα τα δικαιολογητικά ως έχουν αλλά αλλάζουμε τον τρόπο συγκέντρωσής τους.

Ζητάμε λοιπόν από τον καταστηματάρχη που θέλει να εφοδιασθεί με άδεια καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος να ξεκινήσει ως ακολούθως:

Επισκέπτεται το αρμόδιο Γραφείο του ΟΤΑ και στην πρώτη Α’ ΦΑΣΗ πηγαίνει με την ταυτότητά του και την οικοδομική άδεια μαζί με την κάτοψη του καταστήματος θεωρημένη από την Πολεοδομία. Φυσικά αυτά του τα προμηθεύει ο ιδιοκτήτης εκμισθωτής, στο μισθωτή του.

Σ’ αυτή τη φάση δεν θα προσκομίσει κανένα άλλο δικαιολογητικό. Όλα τα άλλα δικαιολογητικά θα τα συγκεντρώσει το Γραφείο του Δήμου. Συγκεκριμένα υπογράφει την αίτηση που συντάσσει ο υπάλληλος με το συγκεκριμένο αντικείμενο (τι κατάστημα θα ανοίξει).

Υπεύθυνες δηλώσεις ότι χρειάζεται υπογράφει παρουσία του Υπαλλήλου.

Τα δικαιολογητικά που αναφέρω παρακάτω υπηρεσιακά να τα συγκεντρώσει το Γραφείο:

1)      Αν εκεί που θα λειτουργήσει το κατάστημα είναι αρχαιολογικός χώρος το γραφείο να ενημερωθεί από την Αρχαιολογία αν επιτρέπεται.

2)      Αν είναι στην Παλιά Πόλη, την έγκριση του Γραφείου του Δήμου της Παλιάς Πόλης.

3)      Αν χρεωστεί στο Δήμο

4)      Αν έχει πρόστιμα ΓΟΚ

Από την Πολεοδομία

5)      Αν έχει εκκρεμότητα από εφαρμογή Σχεδίου Πόλης

6)      Αν έχει εκκρεμότητα σε γη και χρήμα

7)      Αν έχει εκκρεμότητα από αυθαίρετα

8)      Αν έχει εκκρεμότητα κοινόχρηστου χώρου

Από Οικονομική Υπηρεσία

9)      Εκκρεμότητα από εφαρμογή Σχεδίου Πόλης

10)  Εκκρεμότητα από αυθαίρετα

11)  Εκκρεμότητα από Κοιν. Χώρου

12)  Εκκρεμότητα από Δημ. Τέλη.

Ο πολίτης σήμερα πηγαίνει σε 12 Γραφεία για να πάρει όλες αυτές τις υπογραφές και πόσες φορές απουσιάζουν οι αρμόδιοι;

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά τα περισσότερα είναι αποθηκευμένα στο κομπιούτερ. Ποιος λόγος ο πολίτης να πηγαίνει σε τόσα γραφεία;

Σήμερα στο Δήμο ασχολούνται δύο υπάλληλοι με αυτό το αντικείμενο. Πόσες άδειες χορηγούναι ημερησίως; Ούτε μια δεν αναλογεί ημερησίως.

Όταν λοιπόν το αρμόδιο γραφείο συγκεντρώνει αυτά τα δικαιολογητικά να ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί το γραφείο και το Γραφείο να του δίδει την προέγκριση.

Αφού λοιπόν ο πολίτης πάρει την προέγκριση να προβαίνει στην μίσθωση του καταστήματος. Σήμερα κάνει πρώτα το μισθωτήριο και μετά αν προκύψει πρόβλημα πρέπει να ακυρώνει και να πέφτει σε περιπέτειες. Το μισθωτήριο ο καταστηματάρχης θα δίδει μαζί με την προέγκριση στο λογιστήριο και ο λογιστής θα προβαίνει στην έναρξη επαγγέλματος.

Έτσι ο καταστηματάρχης θα προβαίνει νομίμως σε αγορές και εξοπλισμό της επιχείρησης.

Β’ ΦΑΣΗ

Όταν τελειώσει την συγκρότηση της επιχείρησης, θα πηγαίνει στον Δήμο με σχεδιάγραμμα (3) από Μηχανικό που θα έχει φροντίσει να έχει και την έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το ανάλογο Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.

Φυσικά προσκομίζοντας την έναρξη επαγγέλματος και το βιβλιάριο Υγείας με τις φωτογραφίες που απαιτούνται.

Καινοτόμα προτείνω όλος ο φάκελος να μην πηγαίνει σε καμία Υπηρεσία ούτε Υγειονομική – Πυροσβεστική. Αλλά να γυρίσουμε στο 1965 να πηγαίνει τριμελής επιτροπή από εκπρόσωπο Δήμου, Υγειονομικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής.

Με την τελευταία αυτή πρόταση ο επιχειρηματίες δεν επισκέπτεται όλες αυτές τις Υπηρεσίες και να παρακαλεί να…

Ο Δήμος με πρόσκληση που θα στέλνει στις αρμόδιες υπηρεσίες να συντονίζει, να επισκέπτονται όλοι μαζί το κατάστημα και να υπογράφεται πρακτικό για την χορήγηση της άδειας.

Ο τελευταίος τρόπος αποκλείει την συναλλαγή που μερικές φορές σήμερα υπάρχει.

Αλλά απαλλάσσει και τον πολίτη να εκλιπαρεί πότε θα επιθεωρήσει το κατάστημά του από την κάθε υπηρεσία χωριστά.

Το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα είναι απαράδεκτο (σκέτο καραγκιοζιλίκι). Στην Γερμανία, όταν ο καταστηματάρχης γνωρίσει στην Αρμόδια Υπηρεσία ότι είναι έτοιμο το κατάστημα η άδεια χορηγείται αυθημερόν!

Στην Τουρκία σε τρεις ημέρες!

Μετά τιμής

Δημήτρης Κωνσταντουδάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...