Πρόταση για κατασκευή σιδηρόδρομου στην Κρήτη

Date:

Κύριε νομάρχη, κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, είμαστε μια ομάδα Κρητικών από το Ρέθυμνο, που βρεθήκαμε να έχουμε κάποιες κοινές απόψεις για τα συγκοινωνιακά πράγματα του τόπου μας. Μέσα από τις σελίδες του ιντερνετικού φόρουμ που συναντιόμαστε και μετά από μια κουβέντα που άρχισε μέσα στο γενικότερο προβληματισμό μας για τα ζητήματα της Κρήτης, νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνουμε τον προβληματισμό αυτό περισσότερο γνωστό στους συντοπίτες μας. Μιλάμε για την δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στη Κρήτη.

Υπάρχουν πολλές επιμέρους παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν. Δεν είμαστε ειδήμονες, ούτε έχουμε προσωπικά οφέλη και συμφέροντα. Απλά αγαπάμε το νησί και βλέπουμε ότι ένα ιδανικό μέσο για να αποκτήσουν πλουραλισμό και μεγαλύτερη ασφάλεια οι τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες, είναι ο σιδηρόδρομος. Παραθέτουμε κάποιες αντικρουόμενες σκέψεις που κάναμε για το συγκεκριμένο θέμα:

Τι είναι ο σιδηρόδρομος για την Κρήτη;

  • Ένα έργο που θα μείνει όνειρο ή που θα γίνει πραγματικότητα;
  • Μια ανούσια πολυτέλεια ή μια αναγκαιότητα;
  • Μια σπατάλη χρήσιμων πόρων ή μια εξοικονόμηση αυτών;
  • Μια ακαδημαϊκή συζήτηση ή μια εφαρμόσιμη λύση;

Όλοι μας ξέρουμε ότι η πρώτη μελέτη για το θέμα έγινε κατά την περίοδο της αυτονομίας του νησιού (δηλ. 1898 – 1913). Μάλιστα προβλέπονταν μια σιδηροδρομική γραμμή στην ενδοχώρα και όχι παραλιακά (Αρκεί να πούμε ότι σήμερα μιλάνε σοβαρά κάποιοι για καινούριο οδικό άξονα που θα διασχίζει την Κρήτη κατά μήκος της ενδοχώρας). Δεν είναι λοιπόν το θέμα καινούριο ώστε να το χαρακτηρίσει κανείς ως όνειρο απατηλό.

Με δεδομένη την οικειότητα που έχουμε οι Κρητικοί με τα αυτοκίνητά μας, το θέμα φαντάζει τουλάχιστο παράταιρο, αφού προσδοκούμε τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος οδικού δικτύου μάλλον, παρά τη διασπορά των υπαρχόντων κεφαλαίων σε μια δράση με αμφίβολη χρηστικότητα άρα εμπορική αξία, όπως θα υποστήριζαν πολλοί. Η απάντηση ίσως ξαφνιάσει. Ο σιδηρόδρομος δεν θα υποκαταστήσει κανένα από τα υπάρχοντα μεταφορικά μέσα. Θα συμβάλλει όμως στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και στην αναβάθμιση περιοχών που θα διασχίσει παρόμοια με το οδικό δίκτυο.

Μα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ένα τόσο δαπανηρό εγχείρημα; Οι αριθμοί δείχνουν ότι πρόκειται για μια επένδυση λιγότερο δαπανηρή από αυτή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Σε ότι αφορούν στα κεφάλαια, αυτά υπάρχουν σε δράσεις της Ε.Ε. παρόμοιες με τα γνωστά ΚΠΣ, που αφορούν μόνο στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ομάδα μας έχει συγκροτηθεί με σκοπό να προωθήσει την ιδέα του σιδηροδρόμου στην Κρήτη. Η συζήτηση που ελπίζουμε να ξεκινήσει με αυτήν μας την πρωτοβουλία, θα αποδείξει σε όλους το εφαρμόσιμο της λύσης αυτής, αλλά και την αναγκαιότητα για σύγχρονες, ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες, που θα συμβάλλουν πρωτίστως στο σπάσιμο της σημερινής «περιοχικής απομόνωσης» του νησιού. Πιστεύουμε λοιπόν σε μια παγκρήτια προσπάθεια, χωρίς τοπικισμούς και κομματισμούς. Για να γίνει η Κρήτη πραγματικά ενιαία. Μια σύντομη ανάλυση που αφορά το έργο:

Δυνατά σημεία του έργου

  • Αξιοπιστία. Το τρένο έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από τα άλλα επίγεια μεταφορικά μέσα και δεν επηρεάζεται από την κυκλοφορία.
  • Οικονομία. Το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και ανθρώπων είναι μικρότερο, όπως και η κατανάλωση καυσίμων.

Αδύνατα σημεία του έργου

  • Αδυναμία εύκολης αποφυγής ατυχημάτων. Είναι γνωστό σε όλους ότι ένα τρένο δεν σταματάει εύκολα και οι ράγες του είναι κατά κύριο λόγο προσβάσιμες, με ότι συνεπάγεται αυτό.
  • Ορεινοί όγκοι που κάνουν επιτακτική τη χρήση γεφυρών και σηράγγων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το τελικό κόστος.

Ευκαιρίες από το έργο

  • Ανυπαρξία ανταγωνισμού. Ο σιδηρόδρομος δεν έχει επίπτωση στην κίνηση των λοιπών μέσων μαζικής μεταφοράς. Όπου έχει εφαρμοστεί, έχει συμβάλλει στην ενδυνάμωση και των υπολοίπων μέσων.
  • Κινητικότητα εργαζομένων από και προς τους τόπους εργασίας. Είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει καθοριστικά για ευνόητους λόγους, κάνοντας δυνατή την διαμονή σε μέρη που θα απέχουν έως μια ώρα από τον τόπο εργασίας, μια και οι μετακινήσεις θα γίνονται με ασφάλεια και άνεση.

Εξωγενείς απειλές για το έργο

  • Ανθρώπινες συνήθειες. Η κατασκευή τρένου σε περιοχή που δεν έχει «παιδεία» γι’αυτό.
  • Πολιτική βούληση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλα τα μεγάλα έργα υποδομής.

Οι δράσεις της κίνησής μας

  1. Καταρχήν το παρόν κείμενο, έχει αναρτηθεί σε blog στο internet, στη διεύθυνση cretanrail.wordpress.com
  2. Θα έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους από άλλα μέρη της Κρήτης που μπορούν να δημιουργήσουν εκεί πυρήνες που θα γνωστοποιούν την υπόθεση.
  3. Θα οργανώσουμε μια ημερίδα για το θέμα, με ομιλητές επιστήμονες συγκοινωνιολόγους και τεχνοκράτες (π.χ. εκπρόσωπο από την Αττικό Μετρό), και καλεσμένους πολιτικούς και παράγοντες των επιμελητηρίων.

Ο στόχος μας

Nα αλλάξουμε την αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι για το έργο και στη συνέχεια να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το θέμα να μη ξεχαστεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, παρεμβαίνοντας εκεί που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για αυτό. Παράθεση από σχετικά συμπεράσματα τού συνεδρίου των όπου Γης Κρητών στο Ηράκλειο στο Candia Maris 3 – 5 Αυγούστου 2007:

Η επισήμανση του κ. Κουλουμπή στην εισήγησή του ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν γίνει 2.000 χλμ. Εθνικού Οδικού Δικτύου, ενώ στην Κρήτη ελάχιστα τεκμηριώνει ότι η Κρήτη έχει μείνει έξω από τα μεγάλα έργα έως σήμερα. Είναι χρέος του κάθε κρητικού να απαιτήσει το έργο ΚΟΑΚ με προδιαγραφές για μελλοντική ανάπτυξη και άλλων έργων που προτάθηκαν, όπως ο Σιδηρόδρομος και η διοχέτευση νερού από την μία περιοχή στην άλλη. …Εξ άλλου ο κ. Βασίλης Οικονομόπουλος, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών και Γενικός Διευθυντής ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αναφέρθηκε στην κατασκευή σιδηρόδρομου στην Κρήτη προτείνοντας την σύνταξη και εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας με την προκαταρκτική χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής και τη λειτουργική μελέτη του σιδηροδρόμου…Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας ανακοίνωσε στους συνέδρους ότι έδωσε εντολή να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για σιδηρόδρομο στην Κρήτη.

Με τιμή
Η συντακτική ομάδα του Ρεθύμνου

  • Τσουντάνης Γαβριήλ, ασφαλιστής
  • Καλογεράκης Στέλιος, γραφίστας
  • Διληντάς Αντώνης, οικονομολόγος
  • Δασκαλάκης Νίκος, πολιτικός μηχανικός
  • Λαγουβάρδος Μύρων, ξενοδοχοϋπάλληλος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...