ΣΕΔΗΚ προς υπουργούς Ανάπτυξης: Προτάσεις για αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Δακοκτονίας

Date:

Προτάσεις προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, έστειλε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, όσον αφορά αποτελεσματικές μεθόδους της Δακοκτονίας. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: Κύριοι Υπουργοί, ασφαλώς έχετε ενημερωθεί σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αδικαιολόγητα παρατεταμένη καθυστέρηση στον εφοδιασμό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα για την Δακοκτονία περιόδου 2008. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν έχετε ενημερωθεί για το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση αυτή και πόσο μεγαλύτερες θα γίνουν εάν συνεχιστεί, η πολύ περισσότερο εάν επαναληφθεί και στα επόμενα έτη.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που εκπροσωπεί 60 Δήμους της Κρήτης, θεωρεί υποχρέωση του να επισημάνει τις επιπτώσεις αυτές και να προτείνει τα κατά την κρίση του απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατά την τρέχουσα περίοδο αλλά και την γενικότερη διευθέτηση του στο μέλλον.

1. Η αντιμετώπιση των προσβολών του ελαιοκάρπου από τον Δάκο αποτελεί τον κυριότερο και καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

Το πρόβλημα που απασχολεί τώρα και πολλές 10/ετίες την ελληνική ελαιοκομία μετά από πολλές προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και των Περιφερειακών υπηρεσιών Έρευνας και Εφαρμογών αντιμετωπίστηκε από πλευράς επιστημονικής κι τεχνικής με αξιόλογη αποτελεσματικότητα και οικολογικότητα ζηλευτή και από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Μετά από πολλά και μακρόχρονα πειράματα διαπιστώθηκε ότι η καταπολέμηση συλλογικά σε γενική κλίμακα με δολωματικους από εδάφους ψεκασμούς που εφαρμόζονται με τα κατάλληλα φάρμακα, εφόσον αρχίσει αρκετά νωρίς (τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου) και εκτελεστεί με την δέουσα επιμέλεια επιτυγχάνει αποτελέσματα αρκετά ικανοποιητικά.

Η μεθοδολογία αυτή, παρά τις κατά καιρούς μικρό-ατέλειες στην εφαρμογή της, έχει συντελέσει στην παραγωγή ελαιόλαδου πολύ υψηλού ποιοτικού επιπέδου στην χωρά μας και ειδικότερα στην Κρήτη οπού το 95% και άνω της παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχει οξύτητα χαμηλότερη από 0,5% και αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν όχι απλά στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία του έξτρα παρθένου αλλά στην κατηγορία extrissima που έχει τελευταία εισαχθεί στην εμπορική ορολογία.

2.Η όλη διαδικασία της εφαρμογής της Δακοκτονίας στην πράξη εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Δήμους με την εποπτεία και τον συντονισμό των Νομαρχιακών υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι Κεντρικές υπηρεσίες του ΥΑΑΤ είχαν την επιτελική ευθύνη της οργάνωσης και διαχείρισης, εκτελούσαν τις προμήθειες Φυτοφαρμάκων και φρόντιζαν για την διενέργεια πειραματικών ερευνών αξιολόγησης νεότερων φαρμάκων.

3. Η εμπλοκή και του Υπουργείου Ανάπτυξης στις προμήθειες των τεράστιας συνολικής αξίας Φυτοφαρμάκων αντί να συμβάλλει στην επίτευξη πλέον έγκαιρων και διαδικαστικά ορθών προμηθειών φαίνεται ότι περιέπλεξε τα πράγματα σε βαθμό τέτοιο ώστε να βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου και να έχει παρέλθει η πλέον κρίσιμης και αποφασιστικής σημασίας περίοδος χωρίς οι υπηρεσίες να έχουν παραλάβει ακόμη από τα αρμόδια Υπουργεία τα κατάλληλα φάρμακα. Έτσι, ενώ οι Δακοπληθυσμοί έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στους περισσοτέρους Δήμους δεν έχει γίνει ακόμη καμιά εφαρμογή, ενώ σε άλλους χρησιμοποιούνται κατά ανάγκη φάρμακα της προηγούμενης περιόδου, μη εξασφαλισμένης αποτελεσματικότητας και οικολογικότητας.

Οι επιπτώσεις του γεγονότος αυτού εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σημαντικής βαρύτητας για την εξέλιξη των δακοπροσβολών και την συνακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας της ερχόμενης εσοδείας ελαιολάδου, η οποία θα έχει σαν τελική συνέπεια την σοβαρή μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαρωγών

4.Οι ευθύνες της όλης εξέλιξης είναι φανερό ότι βαρύνουν πλήρως τα δυο αρμόδια Υπουργεία και όχι τις Περιφερειακές υπηρεσίες οι οποίες εξ όσων γνωρίζουμε καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να περιορίσουν όσο μπορούν τις επερχόμενες συνέπειες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μετά τα παραπάνω είναι σαφές ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προς τις εξής κατευθύνσεις:

1. Την ρύθμιση της προμήθειας και διανομής καταλλήλων αποτελεσματικών και όσο γίνεται οικολογικών Φυτοφαρμάκων για όλη την φετινή περίοδο .

2. Τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας προμηθειών Φυτοφαρμάκων για την Δακοκτονία με στόχο την έγκαιρη προμήθεια των καταλληλότερων από πλευράς αποτελεσματικότητας και οικολογικότητας και την ταχεία διανομή τους ώστε να βρίσκονται στην διάθεση των Νομαρχιών το αργότερα τέλη Μαΐου.

3. Την επανεξέταση της οργάνωσης και λειτουργίας του όλου συστήματος εφαρμογής της Δακοκτονίας στην Περιφέρεια με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες η και τις Νομαρχίες ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

4. Την δημιουργία νομοθετικής ρύθμισης για την αποζημίωση της υποβάθμισης της ποιότητας και μείωσης της παραγωγής που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των παραγωγών η την επίδραση καιρικών συνθηκών

Με Εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ

Γιώργης Μαρινάκης

Δήμαρχος Ρεθύμνου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...