Σεμινάριο Κρητικής Γαστρονομίας και Βοτανικής στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Date:

Στο διάστημα από 25 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2011 έλαβε χώρα στο Κολυμπάρι σεμινάριο Κρητικής γαστρονομίας και βοτανικής, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ).

Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το ιταλικό πανεπιστημίου γαστρονομικών επιστημών του Μπρα της Ιταλίας (Università deglie Studi di Scienze Gastronomiche – Bra).

Έλαβαν μέρος 16 φοιτητές (κυρίως Ιταλοί, αλλά και Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί, Ελβετοί και Ουκρανοί) συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη του Πανεπιστημίου αυτού κ. Julia Wheen, την κ. Daniela Conte, εκπρόσωπο της οργάνωσης “Slow Food” Ιταλίας και την κ. Αλεξία Φασόλο ως μεταφράστρια. Την ευθύνη της διοργάνωσης από την πλευρά της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης είχε ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας του Ιδρύματος. Το όλο εγχείρημα επόπτευσε ο διακεκριμένος Καθηγητής βοτανικής Ζακ Ζαφράν, δωρητής της ονομαστής συλλογής του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ κ. Γεώργιος Βλαντής ενημέρωσε τους φοιτητές για τις δραστηριότητες της Ακαδημίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, αλλά και στο σημαντικό ρόλο του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων για τη διαφύλαξη της κρητικής χλωρίδας. Η επιστημονική συνεργάτις του Ιδρύματος κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη μίλησε στην ομάδα για την ιστορία της Κρήτης, ενώ ο Δρ. Ανδριανός έκανε μια εισαγωγή στην οικονομία του νησιού, με έμφαση στο εμπόριο και την παράγωγη τροφίμων.

Κάθε μέρα, οι φοιτητές επισκέπτονταν διάφορες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής των Χανιών με στόχο να γνωρίσουν από κοντά ντόπιους παραγωγούς και να μάθουν με εποπτικό τρόπο την γνήσια Κρητική γαστρονομία και βοτανική. Τα απογεύματα παρακολουθούσαν μαθήματα για τις ποικίλες συνταγές της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας από τους έμπειρους μαγείρους της ΟΑΚ, την κα. Ναυσικά Πατεράκη και τον κ. Ιωάννη Κατσιφαράκη.

Στις εκδρομές τους οι φοιτητές είδαν, ενίοτε και γεύτηκαν, ονομαστά προϊόντα της Μεγαλονήσου (ελαιόλαδο, κρητικά τυριά, άγρια χόρτα, αιθέρια ελαία,γλύκα κουταλιού, ξεροτήγανα, παξιμάδια, πιλάφι και εορταστικά εδέσματα, φυσικοί χυμοί, χανιώτικη μπίρα, μέλι, κρασί, ρακί, ρακόμελο κλπ.). Επίσης, επισκέφθηκαν τόπους συνδεδεμένους με την παραγωγή τροφίμων (οινοποιία, αρτοποιία, τυροκομεία, εργοστάσια, κ.λπ.), αλλά και μουσεία, ιδρύματα και ιστορικά αξιοθέατα. Το τελευταίο βράδυ της παραμονής τους στην Κρήτη διοργανώθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία εορταστική βραδιά, οπότε είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουν εξαιρετικά φαγητά, αλλά επίσης και να τραγουδήσουν και να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Η ομάδα από την Ιταλία έφυγε με εξαιρετικές εντυπώσεις από το νησί, έχοντας ζήσει τη φιλοξενία των Κρητικών και χαρεί την ομορφιά του νησιού. Χαρακτηριστικά δήλωσαν στη εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα (1.4.2011) ότι μετά από το σεμινάριο τούτο, έχουνε πειστεί ότι όντως η κρητική κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο και η πιο υγιεινή.

Ευχαριστούμε θερμά την χανιώτικη κοινωνία και όσους βοήθησαν, άμεσα ή έμμεσα, στη φιλοξενία των φοιτητών, χαρίζοντάς τους αξέχαστες εμπειρίες.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία προτίθεται να προσφέρει το σεμινάριο αυτό και στο μέλλον, οικοδομώντας σχετικές συνεργασίες στην Ιταλία και σε άλλες χώρες και επεκτείνοντας τις σχετικές δραστηριότητές της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...