Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Αρνί με γιαούρτι
Ένα κιλό αρνί, επτακόσια πενήντα γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 80γρ. βούτυρο (στακοβούτυρο), δύο αυγά, μοσχοκάρυδο, ένα φλιτζάνι λάδι, ένα λεμόνι, αλάτι.
Πλένομε το κρέας, αλατίζομε, τρίβομε το κρέας με λεμόνι και το βάζομε στον φούρνο. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στα κομμάτια και σιγοψήνομε για μιάμιση ώρα περίπου. Χτυπάμε τα αυγά, ανακατεύομε με το γιαούρτι και περιχύνομε το κρέας το οποίο ψήνομε ακόμα μιάμιση ώρα (Πριν 50 περίπου χρόνια το συνήθιζαν στις Βρύσσες Αποκορώνου που το έψηναν στη στάμνα).

Γιουβαρλάκια
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 1 φλιτζανάκι ρύζι, δύο κρεμμύδια τριμμένα, 1 ματσάκι μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος, μισό φλιτζανάκι λάδι, ένα φλιτζανάκι νερό, τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι, ένα κουταλάκι τσαγιού αλάτι, ένα κουταλάκι πιπέρι, 1 ασπράδι αυγού μαρέγκα, 4 ποτήρια νερό, 2 λεμόνια ζουμερά.
Βάζομε τον κιμά σε λεκανίτσα, το ρύζι, τα κρεμμύδια, το λάδι, τον μαϊντανό, ένα φλιτζανάκι νερό, ζυμώνομε καλά και προσθέτομε την μαρέγκα. Πλάθομε στρογγυλά μπαλάκια και τα αλευρώνομε. Βάζομε στην κατσαρόλα τέσσερα ποτήρια νερό, λίγο αλάτι και μόλις βράσει ρίχνομε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια, το βούτυρο. Αφήνομε να βράσει σε σιγανή φωτιά μιάμιση ώρα. Χτυπάμε καλά τους κρόκους των αυγών, ρίχνομε από λίγο το λεμόνι στα αυγά χτυπώντας συνέχεια και μετά ζουμί χτυπώντας. Κατεβάζομε απ’ τη φωτιά, αφήνομε λίγο να χάσει βράση και ρίχνομε το αυγολέμονο κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού.

Ψευτομουσακάς
Ενάμιση κιλό μελιτζάνες χοντρές, ένα κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες, 200 γρ. φέτα τριμμένη, μια φλυτζάνα τσαγιού τριμμένο κασέρι, τρία αυγά, 500 γρ λάδι, μισό κουταλάκι τσαγιού αλάτι, μισό κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι.
Κόβομε φέτες τις μελιτζάνες και αμέσως τις τηγανίζομε. Τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Σε ρηχή κατσαρόλα αχνίζομε την ντομάτα να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτομε μισή φλυτζάνα λάδι απ’ το τηγανόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι. Τ’ αφήνομε να βράσει δέκα λεπτά. Απλώνομε σε πυρέξ μια στρώση μελιτζάνα, μια στρώση σάλτσα ντομάτας, μια στρώση τυριά. Επαναλαμβάνομε, τελειώνομε με τυριά. Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα απλώνομε από πάνω. Ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...