Σπιτικές προτάσεις

Date:

Γκιουζλμέδες(2)

Φύλλα κρούστα (20), τρία είδη τυριά (Gouda, κασέρι και άσπρο), ένα τέταρτο από κάθε είδος τυριού τριμμένα. Μισό βιτάμ, δύο αυγά, μισό κουτί γάλα εβαπορέ.

Παίρνουμε ένα φύλλο. Στη μέση του βάζουμε μια με δύο κουταλιές σούπας από το μίγμα αφού ραντίσουμε το φύλλο με βιτάμ. Το τυλίγουμε σε κοχλία και το βάζουμε στο ταψί. Αφού μπουν όλα στο ταψί ρίχνουμε στον κάθε κοχλία μια κουταλιά σούπας καυτό βιτάμ. Χτυπάμε τα αυγά και το γάλα και τα περιχύνουμε σε όλα τα πιττάκια. Τα βάζουμε στο φούρνο.

Μελιτζάνες τουρσί

3 κιλά μελιτζανάκια, 1 μέτριο λάχανο, ½ κιλό καρότα, 2 μεγάλα σέλινα (τρίβουμε και το κοτσάνι), 5 πιπεριές Φλωρίνης, 2 καυτερές πιπεριές, 1 κεφάλι σκόρδο μεγάλο, 2 νερό, 1 ξύδι δυνατό, αλάτι λίγο πιο αλμυρό από το φαγητό.

Ζεματάμε τα μελιτζανάκια σε αλατισμένο νερό να είναι λίγο μαλακά και τα αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίζουν. Κόβουμε το λάχανο και τρίβουμε με αλάτι και ξύδι και τα αφήνουμε όλη νύχτα να φύγουν τα νερά. Μετά προσθέτουμε και τα άλλα υλικά γεμίζοντας τα μελιτζανάκια που τα χαράζουμε σταυρωτά χωρίς να φτάνουμε στις άκρες όπως για «ιμάμ-μπαϊλντι» και τα βάζουμε σε δοχείο με δύο νερό, ένα ξύδι και αλάτι.

Γιαννιώτικη πίτα

Χτυπάμε δύο αυγά, δύο κούπες φρέσκο γάλα, δύο κούπες αλεύρι και λίγο αλάτι. Αλείφουμε με λάδι το ταψάκι, ρίχνουμε το χυλό και το βάζουμε στο φούρνο. Όταν έχει σχεδόν ψηθεί βάζουμε από πάνω τριμμένη φέτα και λίγο πιπέρι και ξανά στο φούρνο για λίγο.

Πεϊνερλί

2 φλιτζάνια τσαγιού πολύ χλιαρό γάλα, 50 έως 60 γρ. μαγιά μπύρας, 4 γεμάτες κουταλιές σούπας  βούτυρο, 4 αυγά, αλάτι, ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού και γλυκάνισο. Οκτώμισι φλιτζάνια αλεύρι σκληρό.

Γέμιση: Μισό κιλό κιμά τσιγαρισμένο με αρκετό κρεμμύδι, 2 αυγά, 4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι. Τα κάνουμε σε βαρκούλες, τα γεμίζουμε και τα ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Τρούφες με ινδοκάρυδο και πατάτες

Μισό κιλό βρασμένες πατάτες, μισό κιλό ζάχαρη, μισό κιλό ινδοκάρυδο. Βράζουμε τις πατάτες, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε ζάχαρη με ινδοκάρυδο. Τις πλάθουμε σε μπαλάκια, τα τυλίγουμε σε ινδοκάρυδο και τα βάζουμε σε ταψί σε λαδόκολλα. Ψήνουμε περίπου είκοσι λεπτά στον φούρνο. Μέσα στη γέμιση βάζουμε αν θέλουμε αλεσμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.

Σουφλέ χυλόπιτα

Παίρνω χυλοπίτες Μετσόβου. Όταν βράσουν οι χυλοπίτες τους ρίχνω αλάτι, πιπέρι 2 με 3 κουταλιές μπεσαμέλ δύο κουταλιές βούτυρο και λίγο τυρί τριμμένο. Στρώνω στο πυρέξ τις μισές χυλοπίτες κόβω 12 φέτες ζαμπόν κομματάκια και 4 φέτες τυρί του τόστο κομματάκια στρώνω τις υπόλοιπες χυλοπίτες από πάνω μπεσαμέλ μια κρέμα γάλακτος και τυρί τριμμένο και φουρνίζω.

Τούρτα με κάστανα

Ένα κιλό κάστανα μιάμιση φλιτζάνα άχνη ζάχαρη, μια φλιτζάνα φρέσκο βούτυρο, 150 γρ. κουβερτούρα, λίγο κονιάκ, τρία φύλλα παντεσπάνι.

Βράζομε τα κάστανα οκτώ λεπτά με λίγο αλάτι. Τα ξεφλουδίζουμε ζεστά και τα αλέθομε στο μύλο του πουρέ. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και όταν χτυπηθούν καλά ρίχνομε τα κάστανα και την κουβερτούρα λιωμένη και κρύα. Πριν βάλομε την κουβερτούρα κρατάμε λίγο μίγμα άσπρο για να γαρνίρομε από πάνω την τούρτα με μακαρονάκι που βγάζομε από το μήλο του πουρέ. Βρέχομε το πρώτο φύλλο παντεσπάνι με γάλα και κονιάκ από πάνω τοποθετούμε λίγο από το μίγμα που φτιάξαμε με τα κάστανα μετά πάλι το επόμενο φύλλο παντεσπάνι μετά μίγμα, μέχρι να τελειώσουν μίγμα και παντεσπάνι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...