Σπιτικές προτάσεις

Date:

Μελιτζάνες Γεμιστές με τυρί

Έξι μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, έξι μεγάλες ντομάτες, τρεις κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτα, μισό κιλό φέτα, πενήντα γραμμάρια βούτυρο, λίγη ζάχαρη, λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση, αφαιρώντας ένα μικρό μέρος από πίσω. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μια ώρα περίπου. Μετά τις στραγγίζουμε και τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τις σουρώνουμε . Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε καυτό λάδι χοντροκόβουε τη ντομάτα. Βάζουμε την ντομάτα, αλάτι, και πιπέρι, βούτυρο και ζάχαρη. Όταν πιει τα υγρά η σάλτσα είναι έτοιμη. Σ’ ένα μπολ, τρίβουμε καλά την φέτα. Βάζουμε σ’ ένα ταψί τις μελιτζάνες που έχουν στραγγιστεί και πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε τρεις κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα και τέσσερις κουταλιές από την σάλτσα. Όση σάλτσα περισσέψει, την ρίχνομε από πάνω. Βάζουμε το ταψί σε δυνατό φούρνο για τρία τέταρτα της ώρας.

Καλιτσούνια γλυκό με λουκούμι

Μία φαρίνα, 1 ποτήρι ραφινέ, τρία τέταρτα ποτήρια ρετσίνα. Τα ζυμώνω και παίρνω μπαλάκια τα ανοίγω και βάζω λουκούμι. Τα ψήνω σε αλάδωτο ταψί για τριάντα λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη.

Κουραμπιέδες με ρακί

Καβουρντίζω τριακόσια γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα χοντροκόβω. Χτυπάω για επτά λεπτά πεντακόσια γραμμάρια βούτυρο μαζί με δύο κρόκους αυγών και ένα τέταρτο φλιτζάνι άχνη και μισό κουταλάκι γλυκού μπέικι μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ένα τέταρτο φλιτζάνι ρακί και συνεχίζω το χτύπημα άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτω τρία ή τέσσερα φλιτζάνια (περίπου ένα κιλό αλεύρι) και ζυμώνω  το μείγμα με το χέρι. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα να γίνει η ζύμη σφικτή και λεία. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς.

Κουραμπιέδες

Μισό κιλό φυτίνη ένα κιλό αλεύρι, μια βανίλια τρία φλιτζανάκια του καφέ άχνη, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα ψήσιμο στους 180 βαθμούς.

Κουραμπιέδες Μαρίκας

Χίλια διακόσια γραμμάρια αλεύρι ένα κιλό φρέσκο βούτυρο ένα κιλό αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα ένα ποτηράκι κρασιού κονιάκ, δύο κουταλάκια γλυκού μπέικι ένα φλιτζανάκι του καφέ άχνη, ένα πιατάκι καφέ σιμιγδάλι ψήσιμο στους 200 βαθμούς.

Κουραμπιέδες με λουκούμι

Εκατό γραμμάρια φρέσκο βούτυρο τρεις κρόκοι αυγών, τρεις κουταλιές άχνη, πέντε κουταλιές γάλα αλεύρι όσο σηκώσει για μαλακή ζύμη. Μισό κιλό λουκούμι μία φλιτζάνα καρύδια χοντροκομμένα. Ανοίγομε την ζύμη σαν πιτάκι και βάζω μισό λουκούμι και λίγο καρύδι τα κλείνω και ψήνω στους 180 βαθμούς μισή ώρα περίπου. Πασπαλίζω με άχνη.

Πελτές κυδώνι

Ένα κιλό κυδώνια

1300 γραμμάρια ζάχαρη

Κόβομε τα κυδώνια στα τέσσερα τα Ξεφλουδίζουμε τα καθαρίζουμε (φυλάγοντας τα φλούδια και τα κουκούτσια)

Τα ξανακόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ρίχνοντας τα σε μια λεκάνη με νερό όπου στύβετε προηγουμένως ένα λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.

Αφού τα ετοιμάσουμε τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να σκεπάζονται ρίχνουμε μέσα τα φλούδια και τα κουκούτσια που φυλάξαμε δεμένα όπως σ’ ένα τουλουπάνι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά.

Όταν βράσουν καλά τότε βγάζουμε το τουλουπάνι με τα φλούδια και τα κουκούτσια καθώς επίσης και τα κυδώνια που το στύβομε για να βγάλουν το ζουμί που έχουν.

Βάζουμε τότε στη φωτιά το ζουμί των κυδωνιών που έμεινε μέσα στην κατσαρόλα (αφού το περάσουμε από καθαρό τουλουπάνι) και το αφήνουμε να βράσει αφού ρίξουμε μέσα και τη ζάχαρη (τα 1300 γραμ. ζάχαρη αντιστοιχούν σε 2 κιλά ζωμού). Αν το ζουμί των κυδωνιών είναι περισσότερο ή λιγότερο θα αυξήσουμε ή θα ελαττώσουμε αναλόγως τη ζάχαρη.

Βγάζουμε τον αφρό κάθε τόσο και όταν το ζουμί δέσει και γίνει σαν σιρόπι  το κατεβάζουμε το αδειάζουμε και όταν κρυώσει καλά σερβίρουμε σε κομμάτια γιατί σφίγγει και κόβεται.

Κυδώνι γλυκό

Ένα κιλό καθαρισμένο ψιλοκομμένο κυδώνι, ένα κιλό ζάχαρη, δύο φλιτζάνια τσαγιού νερό, δύο χαρτάκια βανίλιες ή μαντζουράνα ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού, μισό φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα. Διαλέγουμε μεγάλα κυδώνια

Τα πλένουμε τα σκουπίζουμε και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβομε σε λεπτές φέτες. Κατόπιν κάθε φέτα την κόβομε σε στενά λουριδάκια (λίγο πιο χοντρά από σπιρτόξιλα) και τα ρίχνουμε σε νερό. Τα ξεπλένομε και τα βάζομε με το νερό ν βράσουν σκεπασμένα μέχρις ότου μαλακώσουν.

Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει γρήγορα το γλυκό χωρίς να σκουρύνει. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τη βανίλια και αφού πάρουν 2 -3 βράσεις κατεβάζουμε ρίχνουμε τα αμύγδαλα και βάζουμε στο βάζο.

Τρουφάκια από κάστανο

Οκτακόσια γραμμάρια κάστανα

50 χαρτάκια φοντάν, εκατό εξήντα γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ογδόντα γραμμάρια βούτυρο φρέσκο οκτώ κουταλιές κοφτή ζάχαρη μία κουταλιά σούπας λικέρ μαρασκίνο 160 γραμ. αμυγδαλόψιχα δύο χαρτάκια βανίλια

Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα τα καβουρδίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα και τα βράζουμε. Τα σουρώνουμε τα ξεφλουδίζουμε από την εσωτερική φλούδα και τα περνάμε από σίτα ή μηχανή του πουρέ. Τα βάζουμε σε λεκανίτσα, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λικέρ, τη βανίλια τη σοκολάτα  τριμμένη σε ψιλό τρίφτη. Ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια ζύμη μαλακή. Παίρνουμε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε στρογγυλά στο μέγεθος μικρού καρυδιού . Τα τυλίγουμε στην αμυγδαλόψιχα.

Τοποθετούμε σε χαρτάκια φοντάν και αραδιάζουμε σε σειρές μέσα στην πιατέλα. Βάζουμε στο ψυγείο να 12 ώρες.

Γλυκό με κάστανα

640 γραμμάρια κάστανα

130 γραμ βούτυρο

130 γραμ. σοκολάτα ξυσμένη

130 γραμ. ζάχαρη ψιλή

άρωμα βανίλια

Βράζουμε καθαρίζουμε τα κάστανα, το περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Ενώ ακόμα ο πουρές είναι ζεστός ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη ξυσμένη σοκολάτα.

Κατόπιν το αδειάζουμε σε τετράγωνο ταψάκι βουτυρωμένο του οποίου ο πάτος είναι στρωμένος με χαρτί. Αφήνουμε τη φόρμα σε δροσερό μέρος μερικές ώρες μετά το ψήσιμο.

Ξεφορμάρουμε και τα κόβουμε.

Κάστανο γλασέ

25 κάστανο μεγάλα 320 γραμμάρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό άρωμα βανίλιας

Βράζουμε τα κάστανα και όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και από τις δύο φλούδες χωρίς να το χαλάσουμε. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια. όταν βράσει, το σιρόπι και κάνει κλωστή ανάμεσα στα δύο μας δάκτυλα το κατεβάζουμε  και περιχύνουμε τα κάστανα τα οποία τα έχουμε απλώσει σε μια πιατέλα. Αφήνουμε έτσι το κάστανα 23 ώρες κατόπιν χωρίς να το κουνήσουμε μαζεύουμε το σιρόπι που περίσσεψε το ξαναδείχνουμε και το περιχύνουμε. Αυτό γίνεται ώσπου να πιουν όλο το σιρόπι ύστερα τα αφήνουμε να στεγνώσουν και είναι έτοιμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...