Στρατόπεδο Μαρκοπούλου & Παλιό Ψυχιατρείο: Καιρός για σύνθεση, για συναίνεση

Date:

Το δυναμικό κίνημα των πολιτών που αναπτύχθηκε για την διεκδίκηση του συνόλου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και την παραχώρησή του ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, εκτός από τις αναμενόμενες εντάσεις που δημιούργησε, έδρασε και καταλυτικά στο να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση σχετικά με ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τον μέλλον της πόλη μας όσο και την ποιότητα της ζωή μας σε αυτήν.

markopoulo_resize.jpgΚατ’ αρχήν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική για την πόλη μας συγκυρία που με τις αποφάσεις μας μπορούμε να επηρεάσουμε καθοριστικά τον τρόπο της συλλογικής μας ζωής σε αυτήν την πόλη. Η ιστορική αυτή συγκυρία βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι εν δυνάμει διαθέσιμοι για την πόλη μας δύο τεράστιοι χώροι (το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το παλιό ψυχιατρείο) που λόγω του μεγέθους τους μπορούν να καθορίσουν και να αλλάξουν μορφή σε ολόκληρη την πόλη. Το πώς απαντάμε στο ερώτημα της αξιοποίησης αυτών των χώρων ουσιαστικά σημαίνει και το πώς θέλουμε να είναι η αυριανή ζωή μας (αλλά κυρίως των παιδιών μας) σε αυτήν την πόλη που όλοι αγαπάμε. Η ευθύνη λοιπόν θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη για όλους μας.

Στον σχετικό διάλογο που εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει, διατυπώθηκαν αρκετές και αξιόλογες προτάσεις από τους φορείς της πόλης μας. Θεωρούμε όμως απαραίτητο και εμείς ως πολίτες των Χανίων να εκφράσουμε τις σκέψεις μας, μια και οι όποιες αποφάσεις θα μας αφορούν άμεσα. Ένα πρώτο λοιπόν σημαντικό ζήτημα, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των πολιτών και φορέων στην δυναμική διεκδίκηση των δύο αυτών χώρων για να αποδοθούν στο σύνολό τους για τις ανάγκες της χανιώτικης κοινωνίας (ευτυχώς σε αρκετό βαθμό η συσπείρωση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί).

Το επόμενο και ιδιαιτέρως καθοριστικό ζήτημα είναι το πώς η αξιοποίηση των χώρων αυτών θα μπορέσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της πόλης μας και στην βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής μας. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η σημερινή κατάσταση της πόλης μας και κυρίως οι συνθήκες κυκλοφοριακού εμφράγματος στις κεντρικές περιοχές της, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, επιδεινώνουν δραματικά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωή.

Ο υπερκορεσμός των υπηρεσιών στο κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με την γενικευμένη και ανεξέλεγκτη χρήστη των Ι.Χ., κάνουν όλο και λιγότερο βιώσιμη και φιλική την πόλη. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση αυτή έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο και ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της μέσω μόνο της κυκλοφοριακής μελέτης λίγες βελτιώσεις μπορεί πλέον να επιφέρει.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις αλλά και με την εμπειρία της ιδιαίτερα εύστοχης απομάκρυνσης του νέου Γενικού νοσοκομείου εκτός των ορίων της πόλης, θεωρούμε κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση τόσο την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ στην Αγυιά όσο και την πρόταση της Νομαρχίας για την μετεγκατάσταση στον ίδιο χώρο των υπηρεσιών Γεωργίας-Κτηνοτροφίας. Οι συγκεκριμένες μετεγκαταστάσεις, εκτός από την αποκέντρωση, θα εξυπηρετούν περισσότερο αποτελεσματικά και τους κυρίως χρήστες των υπηρεσιών αυτών (αγρότες – κτηνοτρόφους).

Πάνω στο ίδιο σκεπτικό, λαμβάνοντας υπόψη μας επιπροσθέτως και την ιστορικότητα των χώρων αλλά και τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις που έχουν ήδη εδώ και χρόνια αναπτυχθεί και καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών, κάνουμε την παρακάτω ενδιαφέρουσα πιστεύουμε πρόταση που αποτελεί συγχρόνως και μια σύνθεση όλων των απόψεων που έχουν κατατεθεί ως προς την χρήση των χώρων του π. ψυχιατρείου και του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Οι περισσότερες υπηρεσίες του Διοικητηρίου να μεταφερθούν στον χώρο του π. Ψυχιατρείου. Να παραμείνει μόνο το γραφείο του Νομάρχη, το ΚΕΠ και η Πολεοδομία Το γραφείο του Νομάρχη για συμβολικούς λόγους και για τις επίσημες επισκέψεις, το ΚΕΠ γιατί η συγκεκριμένη θέση του εξυπηρετεί τους πολίτες και η πολεοδομία λόγω του πλήθους των μηχανικών και αρχιτεκτόνων που εδώ και χρόνια έχουν τα γραφεία τους πλησίον του χώρου της Νομαρχίας.

Η χωροθέτηση των νέων υπηρεσιών στο π. Ψυχιατρείο δεν θα επιβαρύνει περισσότερο από τέσσερα (4) στρέμματα τον χώρο. Θεωρούμε ως αυτονόητο ότι στα υπόλοιπα 116 στρέμματα μπορεί άνετα να στεγαστεί το ΤΕΙ και να αποδοθεί ο απαιτούμενος χώρος μνήμης και σεβασμού τόσο στους ασθενείς και στους εργαζόμενους που έζησαν εκεί όσο και στους πρωτεργάτες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της νομαρχίας, δίνει παράλληλα διέξοδο και στο πρόβλημα των δικαστηρίων με την επέκτασή τους στις άδειες πτέρυγες του κτηρίου. Έτσι και η ιστορικότητα του χώρου παραμένει (όλοι οι Χανιώτες γνωρίζουμε την περιοχή ως πλατεία δικαστηρίων) και οι υφιστάμενες κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις που για χρόνια έχουν αναπτυχθεί δεν διαταράσσονται. Οι ήδη υφιστάμενες θέσεις πάρκινγκ μαζί με τις νέες που δημιουργούνται σε συνδυασμό με την ελάφρυνση από τις απομακρυνόμενες υπηρεσίες της Νομαρχίας πιστεύουμε ότι θα λύσει σε μεγάλο βαθμό και το κυκλοφοριακό χάος που υπάρχει σήμερα στην πλατεία.

Η διατήρηση και η επέκταση των Δικαστηρίων στον χώρο τους και η δρομολογούμενη λύση του κτιριακού προβλήματος του ιστορικού αρχείου Κρήτης στο κτίριο του Ι.Κ.Α. (στην οδό Νεάρχου), απαλλάσσει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου από οποιαδήποτε κτιριακή επιβάρυνση πέραν του σχολείου. Θα μπορέσει έτσι ο χώρος του στρατοπέδου να μετατραπεί στον τόσο απαραίτητο για όλους μας πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής τόσο για εμάς αλλά κυρίως για τα παιδιά μας.

Πιστεύουμε ότι με την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ιστορική αυτή συγκυρία βελτιώνοντας αισθητά τις συνθήκες της ζωής μας.

Αθανασάκης Αντώνης Εκπαιδευτικός

Τοράκης Γιάννης Γεωπόνος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...