ΣΥΛΒΑΙΝ ΓΚΟΥΓΚΕΝΕΜ: Ο Αριστοτέλης στο Μον Σαιν Μισέλ

Date:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΛΚΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Συλβαίν Γκουγκενέμ καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας αμφισβητεί την επικρατούσα άποψη περί διάδοσης της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, του αρχαίου πνευματικού πολιτισμού εν γένει, από τους μουσουλμάνους Άραβες. Κατ`αρχήν γράφει ότι οι Άραβες δεν ήταν όλοι μουσουλμάνοι και ότι οι μισοί ήταν χριστιανοί ή εξισλαμισθέντες Χριστιανοί. Δεν αμφισβητεί την συνεισφορά στην μετάφραση και διάδοση των αρχαίων Ελληνικών κειμένων από τους Άραβες φιλοσόφους  ΑΛ ΦΑΡΑΜΠΙ, ΑΒΙΚΕΝΝΑ, ΚΑΙ ΑΒΕΡΟΗ. Διερωτάται όμως και δικαίως ότι¨  « αν οι Άραβες διέδωσαν τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στην Δυτική Ευρώπη γιατί δεν εκπολιτίσθηκαν οι ίδιοι.;

«Το αβαείο του Μον Σαιν Μισέλ αποτελούσε το κέντρο μετάφρασης των έργων του Αριστοτέλη από λόγιους μοναχούς, ήδη από τον 12ο αιώνα. Προηγήθηκαν αρκετές δεκαετίες των Αραβικών οι οποίες ήταν έργο κυρίως των Χριστιανών Αράβων.”

«Μέσα από τεκμηριωμένη έρευνα και μελέτη των πηγών ο συγγραφέας επιχειρεί  να αποδείξει  ότι ο εξελληνισμός της Χριστιανικής Ευρώπης ήταν πρώτα απ`όλα προϊόν της βούλησης των ίδιων των Ευρωπαίων. Αν ο όρος «ρίζες»» έχει νόημα για τους πολιτισμούς οι ρίζες του Ευρωπαϊκού κόσμου είναι Ελληνικές.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...