Συμμετοχή του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας

Date:

Επέστρεψε από τη Γαλλία ο κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα τα δικαιώματα των μειονοτήτων ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, και παρουσιάστηκε η έκθεση του βουλευτή κ. Cilevics για τις μειονότητες στη νότια Βαλκανική, στα Σκόπια, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Στην έκθεση αναφέρονται θέματα όπως της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, τη μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη καθώς επίσης και θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδος- Σκοπίων. Ο κ. Κεφαλογιάννης, στην ομιλία του, απαντώντας εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η μειονότητα της Κωνσταντινούπολης είναι ελληνική, ενώ σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις της ίδιας συνθήκης για τη Δυτική Θράκη, η εκεί μειονότητα αναγνωρίζεται ως μουσουλμανική. Η ελληνική πολιτεία δεν παραλείπει να παρέχει στην αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα διευκολύνσεις και δικαιώματα σε βαθμό πολύ ανώτερο από αυτά που προβλέπει η Σύμβαση-Πλαίσιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε επίσης ότι:

Υπάρχουν ομάδες στην περιοχή των Σκοπίων που σκοπό έχουν να ιδιοποιηθούν όλους όσους μιλούν τις διαλέκτους της περιοχής, έχοντας άλλες βλέψεις και πολιτικά κίνητρα.

Επίσης και στην περιοχή της Φλώρινας, εξαιρετικά ολιγομελείς ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα εκεί που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στη συγγένεια του Νομάρχη Φλώρινας με τον πρώτο εξάδελφό του, στέλεχος του Ουράνιου Τόξου, που φέρει το ίδιο επώνυμο, του οποίου η αδερφή εργάζεται στη Νομαρχία Φλώρινας, για να τονίσει ότι στην ίδια οικογένεια, μόνο ένα μέλος ασπάζεται την άποψη περί «μακεδονικής» μειονότητας ενώ τα υπόλοιπα μέλη, αν και στην ίδια οικογένεια, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες Μακεδόνες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν τα κίνητρα αυτών των ολίγων ήταν θεμιτά και διακατέχονταν από καλή θέληση, θα χρησιμοποιούσαν στις αιτήσεις τους για την ίδρυση σωματείων και άλλων συλλόγων τον όρο «Σλαβομακεδόνες» και στη περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, φαίνεται ότι σκοπός τους είναι να προκαλέσουν σύγχυση στη διεθνή κοινότητα για να υπηρετήσουν άλλα πολιτικά συμφέροντα.

Όσον αφορά στο θέμα της γλώσσας, ο Έλληνας βουλευτής επεσήμανε ότι στην περιοχή ομιλούνται περίπου επτά (7) γλωσσικές διάλεκτοι (Ποντιακά, Βλάχικα, Αρβανίτικα, Ρομά κλπ.) και δεν θα ήταν δυνατό να αναπτυχθούν όλες αυτές οι γλώσσες μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ωστόσο, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια μέσα από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα να προστατευτούν όλοι αυτοί οι γλωσσικοί ιδιωματισμοί.

Για το θέμα των ρυθμίσεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προβλέψεις από την ελληνική πολιτεία και οι περισσότεροι από τους θιγόμενους έχουν ικανοποιηθεί. Ωστόσο, δεν πρόκειται απλώς για ένα θέμα ιθαγένειας, όπως παρουσιάζεται προς τη διεθνή κοινότητα, και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ομάδες ατόμων που κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, είχαν πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών από τους Γερμανούς κατακτητές και μετά το τέλος του πολέμου κατέφυγαν στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι τα θέματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο παρουσιάζονται και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο κ. Cilevics διαμόρφωσε ολοκληρωμένη γνώμη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη περιοχή της Φλώρινας και των Σκοπίων. Οριστική λύση δε, θα υπάρξει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν λυθεί το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...