Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με μαθητές του Ελληνικού κολεγίου «Όμηρος» Μελβούρνης

Date:

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε χθες το πρωί με μαθητές, ηλικίας 8 – 18 ετών, του Ελληνικού Κολεγίου «ΟΜΗΡΟΣ» της Μελβούρνης. Πρόκειται για Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, το οποίο λειτουργεί από το 1984 στη Μελβούρνη. Είναι αναγνωρισμένο από την Πολιτειακή Κυβέρνηση της Βικτόρια και επιχορηγείται από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση. Σε όλη τη Μελβούρνη λειτουργούν 10 σχολικές μονάδες. Το κολέγιο αριθμεί περισσότερους από 1.000 μαθητές ελληνικής καταγωγής. Από τις 10 Ιουλίου 2008, μια ομάδα μαθητών βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων τους καλύπτεται από το ελληνικό κράτος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε, επίσης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Έλσα Παπαδημητρίου. Στους χαιρετισμούς τους, ο κ. Σιούφας και η κα Παπαδημητρίου ανέφεραν τα εξής:

Δ. Σιούφας: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που μου δίνεται η ευκαιρία και η χαρά να σας καλωσορίσω, εκ μέρους των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και στην Ελλάδα, αλλά και εδώ, στο Κοινοβούλιο που είναι η καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Προέρχεστε από τον ελληνισμό της διασποράς και αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ότι γυρνάτε στις ρίζες των παππούδων και των γονιών σας, γυρνάτε, εδώ, που τώρα σας συνδέει, πέρα από την καταγωγή και το αίμα των γεννητόρων σας, η ελληνική γλώσσα την οποία μαθαίνετε στο ελληνικό σχολείο της Μελβούρνης. Όσοι από εσάς είναι μεγαλύτεροι στην ηλικία, θα σας έχουν πει οι καθηγητές σας ότι στα ελληνικά γράμματα υπήρχε μία διατύπωση η οποία έλεγε ότι: «Έλληνες ονομάζουμε τους της ελληνικής παιδείας μετέχοντες», πόσο μάλλον για εκείνους οι οποίοι είναι εξ’ αίματος Έλληνες και, συνεπώς, μέσα από την ελληνική γλώσσα γνωρίζουν τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες που αυτός ο ευλογημένος τόπος, η Ελλάδα, έδωσε, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όπως και το πολίτευμα, τη δημοκρατία, που γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, και είναι σήμερα το πολίτευμα όλου του σύγχρονου κόσμου. Και όταν λέμε πολίτευμα, εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο οι λαοί διαλέγουν για να κυβερνώνται. Εσείς, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα, είτε στο σχολείο, είτε από τους γονείς σας, μπαίνετε μέσα στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και, συγχρόνως, γίνεστε και πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος.

Έχω ενημερωθεί ότι το σχολείο σας αριθμεί 1.000 μαθητές ελληνικής καταγωγής, που σημαίνει ότι είστε ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία του ελληνισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Και δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ όλους όσοι έχουν αυτή την πρωτοβουλία αυτών των επισκέψεων εδώ, στην Ελλάδα, και στη Βουλή των Ελλήνων, κυρίως τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εταιρία για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να δείτε από κοντά την πατρίδα των γονιών σας και να πάρετε δύναμη επιστρέφοντας ξανά στη Μελβούρνη και στην Αυστραλία, αλλά και να δυναμώσετε τους δεσμούς σας με την Ελλάδα. Και χάρηκα πάρα πολύ όταν, ακούγοντας από το φωτισμένο και χαρούμενο, άδολο πρόσωπό σας να λέτε ότι προτιμάτε την Ελλάδα από τη Μελβούρνη στην οποία ζείτε και που σας εύχομαι να σταδιοδρομήσετε εκεί όπου υπάρχει η δεύτερη σε μέγεθος ελληνική παροικία με 700.000 ελληνικής καταγωγής Αυστραλούς πολίτες.

Οι συνεργάτες μας εδώ στο Κοινοβούλιο θα σας ξεναγήσουν σ’ αυτό το ιστορικό κτίριο, θα σας μιλήσουν για το πώς λειτουργεί το πολίτευμά μας και για το ρόλο που έχει στο πολίτευμα η Βουλή των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι όλα αυτά θα σας είναι χρήσιμα και ενδιαφέροντα για ολόκληρη τη ζωή σας. Από μένα τις ευχές μου να είστε καλότυχα, να κάνετε καλές σπουδές, να πετύχετε στη ζωή, για να προσφέρετε στον εαυτό σας, να προσφέρετε στους γονείς σας, να προσφέρετε στην τοπική κοινωνία και στη χώρα που θα σταδιοδρομήσετε. Και αυτό για να το πετύχετε ο δρόμος είναι ένας. Η γνώση. Και η γνώση χρειάζεται προσπάθεια. Χρειάζεται διάβασμα, χρειάζεται αφιέρωση χρόνου για να μπορέσετε, με βάση τη γνώση, να στηρίζεστε στις δικές σας δυνάμεις, στον εαυτό σας. Λέω, πολλές φορές, σε παιδιά που έρχονται εδώ, μια παροιμία που σχετίζεται με το ψάρεμα. Αν δώσουμε σε κάποιον ψάρια μία φορά, θα φάει μία φορά. Αν του δώσουμε δύο φορές, θα φάει δύο φορές. Αν τον μάθουμε, όμως, να ψαρεύει, μπορεί να τρώει σ’ ολόκληρη τη ζωή του. Έχει και μία μεταφορά και ένα συμβολισμό αυτό το οποίο σας είπα για να δώσω την έννοια του πως κανείς μπορεί με τη γνώση, με τη μάθηση, με την αφοσίωση πάνω σ’ αυτό το οποίο θέλει να μάθει, να μπορεί να στέκεται στις δικές του και μόνον δυνάμεις και να σταδιοδρομεί στη ζωή και μάλιστα σε έναν κόσμο δύσκολο και ανταγωνιστικό.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στη Βουλή των Ελλήνων, ευχόμενος τα καλύτερα, όπως και να χαρείτε τον ήλιο, τη θάλασσα, τον καλό καιρό, τον οποίο έχουμε αυτή την περίοδο εδώ στην Ελλάδα. Καλή επιστροφή, συγχαρητήρια στους καθηγητές σας και όσους έχουν την έμπνευση να οργανώνουν αυτό το πρόγραμμα και ελπίζω να σας ξαναδούμε πάλι σύντομα στην Ελλάδα με μια άλλη ευκαιρία.

Ε. Παπαδημητρίου: Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη γιατί δεχόμαστε σήμερα στο «ελληνικό σπίτι της δημοκρατίας» παιδιά και εγγόνια από συμπατριώτες μας, από αδέρφια μας. Παιδιά και εγγόνια, αδέρφια των δικών μας παιδιών και γονιών. Πιστεύοντας ότι μεταφράζω και τα αισθήματα του Προέδρου, θα σας παρακαλέσω να συνεχίσετε, όπως οι γονείς σας, να μεταλαμπαδεύετε αυτό που πραγματικά είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αυτός ο μαγικός, όμορφος τόπος που πρέπει να γνωρίσετε πέτρα – πέτρα, βήμα – βήμα, αλλά Ελλάδα, κυρίως, είστε εσείς. Είναι οι άνθρωποι που ζούνε εκτός Ελλάδας και που φροντίζουν και που πρέπει να φροντίζουν να διατηρηθούν και να συνεχιστούν οι μεγάλες ιδέες, οι μεγάλες αρχές που έφτιαξαν το σύγχρονο κόσμο και τη σύγχρονη δημοκρατία και είναι όλες από τα κιτάπια της διαχρονίας του ελληνισμού. Αυτή είναι η ευχή μου, η πολύ μητρική για εσάς και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που σήμερα τιμήσατε το Κοινοβούλιό μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...