Συνέντευξη της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνας Μπατζελή, στον Φίλιππο Ζάχαρη: «Θέλουμε πίσω την ιστορία μας»

Date:

Στην διάρκεια της Ολομέλειας του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια σύντομη συνομιλία με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.Και στο ευρωκοινοβούλιο, οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολλές. Η κα Μπατζελή, με την ιδιότητά της ως πρόεδρος της Επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής για θέματα αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε σε μερικά ερωτήματά μας για αντίστοιχα θέματα. Η συνέντευξη αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον αγροτικό κόσμο αλλά και σε ότι σχετίζεται με την επιστροφή των αρχαίων μνημείων στην χώρα μας.

Στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου απονεμήθηκε στον κινέζο ακτιβιστή Hu Zia το βραβείο Ζαχάρωφ. Η υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απασχολεί σοβαρά την ΕΕ . Η Κίνα είναι μία από τις χώρες που δεν τηρούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αχίλλειος πτέρνα της Κίνας προς την διεθνή της φυσιογνωμία είναι η προστασία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό γίνεται εμφανές από πάρα πολλά γεγονότα. Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινωνική τους βάση, στους απλούς πολίτες, με την εκδίωξή τους από αγροτικές περιοχές. Και το ζητούμενο είναι ο τρόπος που φυγαδεύονται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα του Θιβέτ όπου επικοινωνιακά κρίνεται η Κίνα κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το κρατίδιο του Θιβέτ και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως καταλαβαίνετε, για την Κίνα όντως είναι η αχίλλειος πτέρνα, χωρίς να σημαίνει όμως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται μόνο σε αυτή την χώρα. Είναι χαρακτηριστικό της παγκοσμιοποιημένης και μη σύγχρονης κοινωνίας του σεβασμού της ιδιωτικής σφαίρας, γιατί ανθρώπινο δικαίωμα είναι και όταν το ίδιο το κράτος παρεμβαίνει στην προσωπική και οικογενειακή σου ζωή.

Το ΕΚ έχει κάνει πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Βεβαίως, θα έλεγα. Είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες και σηματοδοτεί την πολιτική δραστηριότητα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ως θεσμικό όργανο που εκλέγεται από την ίδια την κοινωνία, προέρχεται από την άμεση δημοκρατία και είναι εκείνο το οποίο πρέπει να ξεδιπλώνει την φωνή του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου παρατηρείται παραβίασή τους σε πολιτισμένες, ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων στην Ελλάδα;

Θα ήθελα να σας πω ότι τα θέματα του πολιτισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρχίζουν και αναδεικνύονται τα τελευταία δύο χρόνια. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία δεν περιμένει μονάχα μια οικονομική ανάπτυξη αλλά θέλει μια κοινωνική και πολιτιστική σύγκλιση. Διότι βλέπουμε ότι διαφοροποιημένες πολιτιστικές – θρησκευτικές αντιλήψεις είναι εστίες αναταραχών. Χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, δεν υπάρχει σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την γενικότερη έννοια. Γι΄αυτό θεωρούμε ότι ο πολιτισμός πρέπει να σηματοδοτήσει την νέα φυσιογνωμία της ΕΕ – έστω και σε αυτή την δύσκολη φάση που βρίσκεται – και πιστεύω ότι το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων ή όλων των αρχαίων τα οποία κινούνται παρανόμως ή εξάγονται από κράτος – μέλος σε άλλο ή σε τρίτη χώρα, θα πρέπει να μπει πρώτο στην ιεραρχία των ζητημάτων αυτών. Το αίτημά μας δεν είναι ιδιοκτησιακό, να πάρουμε δηλαδή πίσω ορισμένα μάρμαρα, αλλά το δικάιωμά μας να έχουμε πίσω την ιστορία μας. Και νομίζω ότι αυτό θα το αναδείξουμε διότι ο Παρθενώνας δεν εκφράζει μόνο την ελληνική ιστορία αλλά όλη την περίοδο της αρχαιότητας

Υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση από τους ευρωβουλευτές των άλλων χωρών για την επιστροφή των μαρμάρων αλλά και των άλλων αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα;

Θα σας έλεγα ότι υπάρχει ανταπόκριση. Προς το παρόν πάντως υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το ανατρέψουμε. Υπάρχουν από την μια πλευρά εκείνες οι χώρες – μέλη όπου οι κυβερνήσεις τους παραδοσιακά ή το κράτος τους έχουν λειτουργήσει αποικιοκρατικά και έχουν στα εθνικά τους μουσεία συλλογές από άλλα μουσεία και από τρίτες χώρες, και από την άλλη εκείνες που έχουν αρχαίο πολιτισμό και θέλουν να ανακτήσουν αυτό που τους έχουν πάρει. Πιστεύω ότι ανοίγουμε ένα δημιουργικό διάλογο, ο ένας θα πρέπει να κατανοήσει τον άλλον, δεν τους «κλέβουμε» πολυεθνικές εταιρείες ή θέσεις απασχόλησης, τους παίρνουμε απλά πίσω αυτό που μας πήραν.

Είστε και μέλος της Επιτροπής για την Αγροτική Ανάπτυξη. Τι γίνεται με τις περικοπές των αγροτικών κονδυλίων; Ο αγροτικός κόσμος στο σύνολό του βρίσκεται σε ανησυχία.

Υπάρχουν δύο ειδών περικοπές. Μέχρι τώρα οι απευθείας περικοπές στους αγρότες δεν είχαν αποφασιστεί από καμία επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από καμία εθνική κυβέρνηση. Αυτό όμως που είναι δυσάρεστο είναι ότι η ΕΕ για λόγους ελεγκτικών ελλείψεων ή ανεπάρκειας εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας για τον τρόπο απόδοσης των άμεσων πληρωμών στους παραγωγούς, κάνει περικοπές. Έχουμε τρία μεγάλα ποσά. Το τελευταίο το οποίο έχει ανακοινωθεί είναι περικοπές για το ελαιόλαδο και βαμβάκι, συνολικής αξίας 170. εκ. ευρώ, μία τελική μείωση τουλάχιστον κατά 10% όλων των άμεσων ενισχύσεων (άλλα 250 εκ) και τον Φεβρουάριο αναμένονται άλλα 250 εκ. Φθάνουμε δηλαδή γύρω στα 580 εκ., που αντιστοιχεί στο 1/4 των ετήσιων εισροών που έχουμε στο αγροτικό πληθυσμό.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό και δικαίως ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί.

Ασφαλώς. Κατά συνέπεια, ένας εθνικός προϋπολογισμός ο οποίος βρίσκεται στην μαύρη τρύπα του κου Αλογοσκούφη θα πρέπει να βρει αυτά τα χρήματα αν δεν θέλει να τα κόψει του χρόνου από τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε σε ένα φορολογικό σύστημα να εισπραχθούν τα χρήματα από τους καταναλωτές, χωρίς ο κος Κοντός να έχει απολογηθεί ούτε καν στη Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο χρήμα. Αυτό το φαινόμενο είναι πρωτοφανές στην Ελλάδα, διότι ο κάθε υπουργός πάντα λογοδοτεί ετησίως στην εθνική βουλή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ή πρόκειται να διαχειριστεί τους δημόσιους πόρους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...