Συνέντευξη Τύπου Φόρουμ Μεταναστών για τον θάνατο των 2 εργατών – μεταναστών σε οικοδομή

Date:

Με την παρουσία εκπροσώπων από το ΤΕΕ, το Εργατ/κού Κέντρου και το Στέκι Μεταναστών — Μετά τον θάνατο 2 ακόμα εργατών στα Χανιά, αυτή τη φορά σε νέο-ανεγειρόμενη οικοδομή στη Χαλέπα, εργατών – μεταναστών από την Αίγυπτο, το Φόρουμ Μεταναστών προχώρησε σε συνέντευξη τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων με την παρουσία εκπροσώπου από τους Μηχανικούς, το Στέκι Μεταναστών και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Αυτό που τονίστηκε από το Φόρουμ για να δοθεί έμφαση στην αγριάδα της κατάστασης που επικρατεί, ειδικά σε σχέση με τους μετανάστες ως ο τελευταίος κρίκος, ήταν πως, ακόμα και στο θάνατο – κι αυτό είναι το πιο τραγικό –

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         λόγω της προέλευσής τους και της παράνομης κατάστασης των μεταναστών και της συνεπακόλουθης ακραίας εκμετάλλευσής τους, είναι αμφίβολο και ανασφαλής το μέλλον τους – όσο «ανασφαλής» μπορεί να είναι ένας νεκρός – μένοντας στα «αζήτητα» σε ψυγεία τα πτώματα – πολλές φορές για μήνες – μέχρι να μαζευτούν τα χρήματα (ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ανά περιπτώσεις όπως αυτές των 2 από την Αίγυπτο) και να επιστρέψουν στη χώρα τους νεκροί, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει ευθύνη, χωρίς κανείς να χρεώνεται τους θανάτους, χωρίς κανείς «αρμόδιος» να οφείλει να «πληρώσει» γιατί είναι ανύπαρκτοι, χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κάποιο βάρος, κάποια ευθύνη να υπάρχει για το θάνατό τους. Κι αυτή είναι μία κατάσταση η οποία δε μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Τη συνέντευξη άρχισε ο Αμπντούλ Χατζί από το Φόρουμ Μεταναστών ο οποίος και δήλωσε ότι: «οι μετανάστες δεν έχουν δικαιώματα ούτε όταν ζουν ούτε όταν πεθαίνουν. Κι όταν πεθαίνουν απ’ τα ψυγεία του νοσοκομείου φτάνουν στην οικογένειά τους σε φέρετρα χωρίς κανείς υπεύθυνος για το έγκλημα αυτό που γίνεται να τιμωρείται. Ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, γιατί δε μπορεί όταν οι μετανάστες δουλεύουν και συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας να μην έχουν δικαιώματα, να εργάζονται χωρίς ασφάλεια. Όλο αυτό γιατί θέλουν ορισμένοι να κερδίζουν περισσότερο χρήμα εις βάρος ανθρώπινων ζωών. Τα δύο παλικάρια ήταν 24 χρονών, έχουν πεθάνει σε ατύχημα κι ούτε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ούτε ο μηχανικός, ούτε ο εργολάβος είχαν πάρει τα αναγκαία μέτρα. Και μετά αυτό το γεγονός, ακριβώς την επόμενη μέρα, σα να μη συνέβη τίποτα, εκεί ξαναδουλεύουν και δεν τρέχει τίποτα. Θεωρούν το μετανάστη ένα «κουνούπι» που σαν πεθαίνει παύει να υπάρχει. Ζει χωρίς δικαιώματα και πεθαίνει ακόμα χειρότερα. Σ’ αυτά τα ατυχήματα δεν χωρίζουμε μετανάστες και έλληνες. Είναι και μετανάστες και έλληνες, και η μοίρα είναι κοινή όχι μόνο στην οικοδομή αλλά και σε άλλους κλάδους. Πρέπει να μπει φρένο σε αυτά τα εγκλήματα και ζητάμε να βρουν το δίκιο τους, για να μην συνεχίσει αυτή η κατάσταση, για μετανάστες και Έλληνες. Όμως, έχουν πεθάνει 15 μετανάστες στα Χανιά και δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν πάει άλλο».

_7280186 Ο Σαλίχ Χατισαρού, κι αυτός εκ μέρους του Φόρουμ Μεταναστών συνέχισε:

«οι μετανάστες έρχονται εδώ πέρα, για να βγάλουν κάποια χρήματα. Η ζωή όμως, πολλές φορές, κι εδώ τελειώνει. Πρέπει να ζούμε σα τους ανθρώπους, όπως ζούνε όλοι. Για ένα μεροκάματο 30 – 35 ευρώ εμείς δίνουμε και τη ζωή μας. Η ζωή έχει πάει στα 35 ευρώ. Αυτό είναι φριχτό. Θέλουμε να ζήσουμε σα τους ανθρώπους αλλά χωρίς ασφάλεια δε γίνεται. Αυτό είναι έγκλημα. Πρέπει αυτοί που έχουν ευθύνη να αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί. Γιατί εμάς μας θυμούνται μόνο όταν μας κυνηγάνε για τα χαρτιά. Για να είμαστε πάντα ανασφαλείς. Μέχρι που πεθαίνουμε».

Τον λόγο ακολούθως πήρε ο Κυριάκος Κουκλάκης εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο οποίος και δήλωσε:

«για μας η απώλεια 2 νέων ανθρώπων και μάλιστα μεταναστών – πρωτίστως αισθανόμαστε αλληλέγγυοι προς αυτούς και τις οικογένειές τους – κι έχουμε να πούμε ότι εμείς σαν μηχανικοί, σαν παράγοντες που υλοποιούν κάποια τεχνικά έργα, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει το επάγγελμα της οικοδομής, ξέρουμε τους κινδύνους, ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Για μας είναι πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των εργαζομένων είτε είναι μετανάστες είτε είναι Έλληνες εργαζόμενοι, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Για τους μετανάστες τα πράγματα είναι δυσμενέστερα για τους γνωστούς λόγους, η εργασία τους λ.χ. είναι ανασφάλιστη. Αντιμετωπίζουμε το θέμα πάρα πολύ σοβαρά. Από άποψης πολιτείας υπάρχουν τα θεσμικά πλαίσια, η νομοθεσία που προβλέπει πάρα πολλά πράγματα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων όμως για διάφορους λόγους δεν τηρείται. Έχουν γίνει κάποια βήματα το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει υπηρεσία που κάνει κάποια προσπάθεια, η Επιθεώρηση Εργασίας, σε όλους τους χώρους, όμως δεν είναι αρκετό. Ο μεγαλύτερος εχθρός των εργαζομένων είναι η ταχύτητα εκτέλεσης των έργων, το κυνήγι του χρόνου να ολοκληρωθεί κάποιο έργο με ότι αυτό συνεπάγεται. Είτε εργολάβος, είτε μηχανικός είτε ιδιοκτήτης κάποιου έργου έχει στο μυαλό του αυτόν τον παράγοντα, άλλος σε μικρότερο, άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης, μερικές φορές, και για μας είναι απαράδεκτο, κάποια μέτρα ασφαλείας που είναι κατοχυρωμένα για ένα τεχνητό έργο δεν λαμβάνονται για λόγους οικονομικούς ή δεν ξέρω για ποιους άλλους λόγους, πράγμα που είναι απαράδεκτο. Το τελευταίο που θέλω να πω, που δεν είναι το κύριο, είναι πως όλοι μας, και οι εργαζόμενοι στις οικοδομές πρέπει να φροντίζουν και οι ίδιοι να προστατεύουν τον εαυτό τους. Δηλαδή, κάποια μέτρα προστασίας που είναι κοινή λογική να τα τηρούν γιατί η ζωή του καθενός είναι το πιο πολύτιμο πράγμα. Καμία πίεση εργοδότη και καμία πίεση ιδιοκτήτη πρέπει να οδηγεί σε συνθήκες ανασφάλειας στην εργασία. Είναι σημαντικό τελικά. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ταχύτητα παράδοσης των έργων που οδηγεί σε επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών και τελικά σε γρήγορες και ανασφαλείς εργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιστατικά όπως αυτό που συνέβη. Για μας τίποτα δεν είναι πιο επείγον από το να λαμβάνονται τα μέτρα».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Ο Μανούσος Λιονάκης, ήρθε σε μία μικρή αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου λέγοντας πως: «είστε από το Επιμελητήριο κι όπου να ‘ναι θα έχουμε κόντρα. Είναι δυνατόν ο μηχανικός να μην είναι υπεύθυνος; Απ’ όταν πάει και παίρνει τον εργαζόμενο από την πλατεία και τον στέλνει κατευθείαν στην οικοδομή; Έχετε πάρει το δίπλωμα κανενός; Τίποτα.

Κυριάκος Κουκλάκης: «Δεν είναι το θέμα να πάρουμε το δίπλωμα ενός μηχανικού»

Ο Μανούσος Λιονάκης απάντησε: «Το θέμα είναι να πάρουμε ενός να κάτσουν οι άλλοι στ’ αυγά τους».

Ακολούθως μίλησε ο Τζινευράκης Νίκος, από το Εργατικό Τμήμα του Στεκιού Μεταναστών: «Με αποκορύφωση το ατύχημα που έγινε προσφάτως με τους δύο νεκρούς μετανάστες έχουμε να δηλώσουμε το εξής: η νομοθεσία η ελληνική δεν κάνει διάκριση ούτε στους Έλληνες ούτε στους μετανάστες. Αυτός που κάνει τη διάκριση είναι η ίδια η Πολιτεία η οποία δεν νομιμοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργατικού δυναμικού. Παρ’ όλ’ αυτά πολιτική θέση στην Ελλάδα σήμερα είναι η υπερ-εκμετάλλευση και η καταλήστευση του χρόνου των εργαζομένων. Ο χρόνος είναι αυτός _7280194που αυξάνει τα κέρδη και τα κάνει υπερ-κέρδη με εκατόμβη θυμάτων. Και ο κίνδυνος ο οποίος έρχεται είναι κι επειδή δεν είναι στελεχωμένοι οι μηχανισμοί. Και το ΙΚΑ δεν είναι στελεχωμένο και οι δύο Επιθεωρήσεις Εργασίας, τα ΣΕΠΕ όπως τα λένε σήμερα, και το οικονομικό και το τεχνικό τμήμα που έχουν να καλύψουν δύο νομούς και αδυνατούν ν’ αντιμετωπίσουν όλ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είναι σε καθεστώς υποστελέχωσης. Είναι καθαρά πολιτικό λοιπόν το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να γίνουν οι πιέσεις ώστε να στελεχωθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις αυτές. Και πρέπει να τονίσουμε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιου φορέα. Δε μπορούν να μπαίνουν ούτε εργολάβοι εκεί. Οι σχέσεις που διαμορφώνουν είναι πελατειακές. Και πρέπει να νομιμοποιηθεί η εργασία των μεταναστών. Είναι ανύπαρκτοι αυτοί που πεθάνανε. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πεθάνανε όμως στην Ελλάδα κι είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας».

Ο Μανούσος Λιονάκης, μετά το τέλος της συνέντευξης δήλωσε: «αυτός ο άνθρωπος που έχει την οικοδομή, έχουν βάλει κάποια λεφτά να πληρώσει για την επίβλεψη. Ποιος την κάνει την επίβλεψη; Ποιος είναι υπεύθυνος; Πληρώνει η επίβλεψη. Όσο για την επιθεώρηση εργασίας, 8 άτομα είναι».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...