Τεχνητοί ύφαλοι ενάντια στη διάβρωση των ακτών στο Ρέθυμνο!

Date:

Ένα νέο πρωτοπόρο σύστημα με τεχνητούς υφάλους που θα αποτρέπει τη διάβρωση των ακτών σχεδιάζει ο δήμος Ρεθύμνου να υλοποιήσει στο παραλιακό μέτωπο της πόλης από το «Δελφίνι» μέχρι τα Μισσίρια.

Πρόκειται για μια καινοτόμα πατέντα που έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αλλά και στο Ντουμπάι με αποτέλεσμα οι ακτές να μην παθαίνουν «σμίκρυνση» ενώ βοηθά και στην ανάπλαση των παραλιών.

Η τεχνοτροπία αυτή θεωρείται από τη δημοτική αρχή απαραίτητη για την παραλία του Ρεθύμνου, όπου παρατηρείται σε κάποια σημεία η παραλία να είναι μια πολύ στενή λωρίδα γης και αλλού να είναι μεγαλύτερη η έκτασή της.

Άλλωστε το θέμα είχε «ανοίξει» από την προηγούμενη δημοτική αρχή, οπότε διαπιστώθηκε η έκταση του προβλήματος και αποφασίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και να υλοποιηθούν δράσεις για τη διάσωση της παραλίας που σε κάποια τμήματα σχεδόν εξαφανίζεται.

Με οικολογικά υλικά φτιάχνονται υποθαλάσσιοι ύφαλοι οι οποίοι τοποθετούνται σε απόσταση 200 μέτρα περίπου από την παραλία και σε 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για υφάλους από ενισχυμένο σκυρόδεμα φτιαγμένο με άμμο στους οποίους τοποθετούνται μικροοργανισμοί για να προσελκύσουν ψάρια.

Οι ύφαλοι δεν είναι κλειστοί αλλά έχουν ανοίγματα (τρύπες)  κι έτσι ανανεώνεται το νερό. Πρόκειται για μια εγκατάσταση φιλική προς το περιβάλλον που έχει σχήμα πυραμίδας με ανατάξιμους ύφαλους, ανά πάσα στιγμή δηλαδή μπορούν να μετακινηθούν αν χρειαστεί.

Το κύμα «σπάει» στους ύφαλους αφού λειτουργεί ως κυματοθραύστης και παράλληλα γίνεται φυσική μεταφορά της άμμου στην παραλία.
Παράλληλα, δημιουργείται ένα «σπίτι» για τα ψάρια αφού φτιάχνουν φωλιές στην πυραμίδα και έτσι δημιουργείται ψαρότοπος.
Κυρίως προστατεύονται οι ακτές με τον τρόπο αυτό χωρίς την αντιαισθητική εικόνα των ογκόλιθων από μπετόν, με υλικά οικολογικά.

Η τεχνοτροπία αυτή χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρείες και έχει πολλαπλές χρήσεις. Δημιουργούνται για παράδειγμα θαλάσσια πάρκα και αμμουδιές.
«Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια ισομερής κατανομή της άμμου, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και με σύντομο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου», επεσήμανε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, έχει γίνει ήδη μια προμελέτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδω και καιρό, ο δήμος έχει προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας που είναι ο επιστημονικός συνεργάτης και εκφράζεται η ελπίδα πως θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο κόστους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και ο δήμαρχος αισιοδοξεί πως θα μπορέσει να ενταχθεί στην τέταρτη χρηματοδοτική περίοδο. Η ανάθεση του έργου, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο θα γίνει με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό.

Άλλωστε, όπως τονίζει ο ίδιος, θετικά το αντιμετώπισε και ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο. Ο κ. Μαρινάκης επισκέφθηκε με τον κ. Νικητιάδη την παραλία και του εξήγησε το πλάνο που θέλει να προωθήσει για τους τεχνητούς ύφαλους και όπως σημειώνει ο υφυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το σχέδιο αυτό και έδωσε ελπίδες.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...