ΤΕΕ/ΤΔΚ: Υστέρηση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε Τομεακά Έργα των Υπουργείων

Date:

Παρέμβαση του ΤΕΕ / ΤΔΚ για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης των αρμόδιων φορέων και την ένταξη σημαντικών έργων Ν. Χανίων στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων. Συγκεκριμένα με επιστολή του προς τους κ.κ. Στ. Αρναουτάκη Αιρετό Περιφερειάρχη Κρήτης και Αθαν. Καρούντζο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκη και τέλος τους Δημάρχους Χανίων κ. Εμμ. Σκουλάκη, Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκη, Αποκόρωνα κ. Γρ. Μαρκάκη, Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκη, Κανδάνου – Σελίνου κ. Ι . Δερμιτζάκη,  Σφακίων  κ. Π. Πολάκη και  Γαύδου κ. Στ. Λαμπάκη αναφέρει:

To ΤΕΕ/ΤΔΚ, στα πλαίσια του θεσμοθετημένου ρόλου του ως Τεχνικός Σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας, με μια σειρά εγγράφων, παρεμβάσεων, εκδηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων την τελευταία επταετία, παρουσίασε αναλυτικά τα έργα Εθνικού Επιπέδου πολλαπλής σκοπιμότητας, τα οποία θα έπρεπε ως Ν. Χανίων να επιδιώξουμε να ενταχθούν στα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων που αντιπροσωπεύουν το 70% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού των έργων του Γ΄. ΚΠΣ και  ΕΣΠΑ 2007-2013. Το υπόλοιπο 30% περίπου αντιπροσωπεύει έργα Περιφερειών. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2010 στην αναπτυξιακή διημερίδα που διοργανώσαμε στο ΚΑΜ αναδείξαμε λεπτομερώς την πραγματική κατάσταση από άποψη ωριμότητας όλων των επιμέρους έργων του νομού, να επισημάναμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις για καθένα από αυτά με σκοπό να προκαλέσουμε την ευαισθητοποίηση και κυρίως ενεργοποίηση των αρμόδιων Φορέων, Υπηρεσιών και Πολιτικών Παραγόντων για την επίσπευση της επίλυσης των προβλημάτων και της κάλυψης των ελλείψεων που καθυστερούν την ωρίμανση των μελετών και των αντίστοιχων έργων. Στη συνέχεια αποστείλαμε αναλυτικές επιστολές με τις απαιτούμενες ενέργειες προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα (ΟΑΔΥΚ, Δήμοι κ.λ.π) ξεχωριστά, αναδεικνύοντας την σημασία της ολοκλήρωσης του «φακέλου» για κάθε έργο καθώς και την βούλησή μας να συνεισφέρουμε στην ολοκλήρωσή του.

Σήμερα και παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, ελάχιστα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχουν ενταχθεί στα Τομεακά Προγράμματα, βασικά λόγω μη θεμελιωμένων προτάσεων, οι οποίες δεν συνοδευόταν από τους απαραίτητους “φακέλους έργων”.

Παρά την απογοήτευσή μας για την υστέρηση της περιοχής μας σε μεγάλα έργα, οφείλουμε να επανέλθουμε για ακόμη μία φορά επικεντρώνοντας στην ένταξη των αναγκαίων μεγάλων έργων στα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, έστω και αν ενδεχομένως είναι ήδη πολύ αργά. Πιο συγκεκριμένα

1. Β.Ο.Α.Κ. και Συνοδά Έργα :   Πρέπει να ζητηθούν :  α. Η εκπόνηση των μελετών αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. στα τμήματα :  Καλύβες – Κόμβος Σούδας και Βαμβακόπουλο – Πλατανιάς – Κολυμβάρι – Κίσαμος.   β. Η σύνδεση του Κόμβου Σούδας με το Αεροδρόμιο Χανίων, με την άμεση διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού από την Κάτω Σούδα μέχρι το Αεροδρόμιο Χανίων.   γ. Η σύνδεση του Κόμβου Μουρνιών με την πόλη των Χανίων που καθυστερεί από 20ετία.   δ. Η επέκταση της οδού Γογονή έως την οδό Σούδα – Αεροδρόμιο.

2.    Έργα ύδρευσης :   Πρέπει να ζητηθεί από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. να αναλάβει τη μελέτη και τα Εργα “Αναβάθμισης – επέκτασης έργων ύδρευσης στον άξονα Κίσαμος – Κολυμβάρι – Πλατανιάς – Χανιά – Ακρωτήρι”, όπως έχει γίνει για τα αντίστοιχα έργα της τουριστικής αστικής περιοχής Ηράκλειο – Μάλλια – Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος – Ελούντα, όλα τα έργα των νήσων Ρόδου, Κέρκυρας, Λέσβου κλπ.

3. Αρδευτικά Έργα :   Πρέπει να επιδιωχθεί η ένταξη στο ΥΠ.Α.Α.&Τ. έργων φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων.  Προς τούτο απαιτείται η σύνταξη των σχετικών “Φακέλων Εργων”, όπως έχει ζητήσει επανηλειμένα το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Κ. ( περιλαμβάνουν τα Τεύχη : 1. Τεχνικών Δεδομένων, 2. Τεκμηρίωσης της Σκοπιμότητας των Εργων, 3. Προεκτίμησης αμοιβών Μελετών και 4. Προϋπολογισμού των Εργων ).

4.    Έργα Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων : Πέραν των ήδη ενταγμένων στο Ε.Π.ΠΕ.Α.Α. έργων επέκτασης της Ε.Ε.Λ. Χανίων και ολοκλήρωσης των έργων αποχέτευσης λυμάτων κόλπου Κισάμου καθώς και των υπό αξιολόγηση αντίστοιχων έργων οικισμών περιοχής Χανιά – Κολυμβάρι και Γεωργιούπολης, απαιτείται να ετοιμαστεί ο “Φάκελος Εργου” για την αποχέτευση λυμάτων Παλαιόχωρας, ο οποίος έχει ζητηθεί από το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ από 3ετίας.

5.    Έργα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων :   Είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του νέου Οργανισμού, που θα προέλθει από τη συγχώνευση του Ο.Α.ΔΥ.Κ. με τον Ο.ΑΝ.Α.Κ. Προς τούτο ο νέος Οργανισμός πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του πλούσιου υδατικού δυναμικού της Κρήτης, μέσω των υφιστάμενων και νέων έργων αξιοποίησής του. Αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο Ειδικής Μελέτης βιωσιμότητας του νέου Οργανισμού, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί το ταχύτερο.

6.    Λιμένας Σούδας: Απαιτείται η συμπλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεών του, ώστε να μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί σε λιμένα υποδοχής τουριστών, ως αφετηρία θαλάσσιων κρουαζιερών, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες.

7.       Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το ΤΕΕ/ΤΔΚ ήταν, είναι και θα είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού – Πολεοδομικού Σχεδιασμού (σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο) ως το μοναδικό εργαλείο για μια, επιτέλους, αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, σε συνδυασμό με την τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου – δασολογίου.

Στηρίξαμε, πιέσαμε και εντέλει πιστεύουμε ότι βοηθήσαμε τα μέγιστα για τη μέχρι σήμερα προώθηση αυτού του σχεδιασμού σε επίπεδο όσων Καποδιστριακών Δήμων, είτε ολοκλήρωσαν, είτε βρίσκονται σε τελική φάση, είτε πρόσφατα ανάθεσαν τις σχετικές μελέτες. Όμως είμαστε ακόμη πίσω και απαιτείται από κοινού συντονισμός και ειλικρινής προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και σε επίπεδο πλέον Καλλικρατικών Δήμων (συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Γαύδου).

Απαιτείται η εξασφάλιση χρηματικών πόρων για την ολοκλήρωση των Χωροταξικών Σχεδίων Περιφ. Ενότητας Χανίων τους. Προς τούτο μόνη λύση είναι οι σχετικές μελέτες να ενταχθούν στην ΣΑΜΠ Κρήτης / 002 ή στην ΣΑΜΠ Κρήτης  002 / 3, όπως έχει γίνει και με τις υπόλοιπες παρεμφερείς μελέτες της Κρήτης.

8. Ενεργειακή Επάρκεια – ΑΠΕ. Κρίσιμο ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και άμεσης λήψης σημαντικών αποφάσεων με την ουσιαστική συμμετοχή όλων, σε επίπεδο Κρήτης, θεωρούμε το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού μας μέσω ενός συστήματος που θα βασίζεται κυρίως στις ΑΠΕ και σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας για την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας. προς τούτο και προς όφελος της κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντός μας θεωρούμε επιβεβλημένη και άμεση την ολοκλήρωση ενός χωροταξικού – πολεοδομικού  σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, ο οποίος θα προβλέπει με επιστημονικά – περιβαλλοντικά κριτήρια τα σημεία εγκατάστασης έργων ΑΠΕ καθώς και τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα και ισχύ τους.

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό την πρότασή μας (Αρ. Πρωτ. 869/26-2-2009) για την ανάδειξη της Γαύδου ως «Πράσινο Νησί» δηλαδή ως αυτόνομου ενεργειακά νησιού με την εκμετάλλευση των άφθονων ΑΠΕ που διαθέτει. Αναλυτικότερη περιγραφή των επιμέρους παραμέτρων έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει ως ΤΕΕ/ΤΔΚ ακόμη και σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ενώ η αποδοχή της πρότασης του ΤΕΕ/ΤΔΚ ήταν καθολική απ΄ όλους τους φορείς της Κρήτης, όπως και από τους κατοίκους της Γαύδου. Επιπλέον ο Δήμος Γαύδου με την κατασκευή των προτεινόμενων μικρής έκτασης και δαπάνης έργων υποδομής θα έχει αυξημένες δυνατότητες συντήρησης σημαντικών μορφών οικονομικής ζωής προς όφελος του Δήμου της Νήσου αλλά και κυρίως της Εθνικής οικονομίας.

  1. Λοιπά Έργα : Έχουν περιληφθεί και παρουσιαστεί σε εισηγήσεις του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Κ. στις ημερίδες και διημερίδες, που έχει διοργανώσει και στις σχετικές επιστολές που έχει δημοσιοποιήσει.

Για το ΤΕΕ/ΤΔΚ

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Πιταριδάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...