«Θα κάνω ό,τι μπορώ να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ»

Date:

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση στις 17 Ιουνίου και η επιλογή αυτή θα μπορούσε να είναι Ευρωπαϊκή», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Προηγουμένως είχε εκφράσει τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε να ληφθούν νέα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί μια «καταστροφική», όπως τη χαρακτήρισε, έξοδος της χώρας από το ευρώ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, σε σημερινό του άρθρο, κάνει λόγo για αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού αναπτυξιακού συμφώνου.

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση στις 17 Ιουνίου και η επιλογή αυτή θα μπορούσε να είναι Ευρωπαϊκή. Η Γαλλία θέλει οι Έλληνες να παραμείνουν στην ευρωζώνη, οι Έλληνες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αλλά την ίδια στιγμή η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί να υποστηρίξει την Ελλάδα», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να εξελιχθεί σε μπρα ντε φερ μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και το ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσέρχονται στην αποψινή Σύνοδο για να αντιπαρατεθούν ο ένας στον άλλον, «αλλά για να πούμε τι πιστεύουμε, ποια είναι τα σωστά εργαλεία, οι σωστές μέθοδοι, τα σωστά βήματα και οι ορθές πρωτοβουλίες για να τονώσουμε την ανάπτυξη. Στα τέλη Ιουνίου θα πάρουμε αποφάσεις, αλλά προς το παρόν πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να πούμε όλοι τι έχουμε κατά νου».

Λίγες ώρες πριν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο κ. Ολάντ τόνισε σε δηλώσεις του: «Θα κάνω ότι μπορώ για να πείσω τους Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη».

Ο κ. Ολάντ μίλησε για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ελληνική περίπτωση στην Ευρώπη: «Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο. Ίσως φαίνεται δυσανάλογο, παρ’ όλ’ αυτά εάν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί αναγκαστικά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας: «Η απάντησή μου είναι “όχι”, δεν έχω καμία πληροφορία επ’ αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι».

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους ζήτησε να μεταδώσουν ως μήνυμα στους Έλληνες «την εμπιστοσύνη» που θα πρέπει να έχουν στη στάση που θα κρατήσει: «Με τη δική σας μεσολάβηση, ας γνωρίσουν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα όμως έχουμε τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και δεν έχω να προετοιμάσω κάποιο άλλο σενάριο πέρα από αυτό».

Παίρνοντας το λόγο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ: «Αυτό που εγώ θέλω είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και αυτό εύχομαι».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό είχε προτείνει τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή μίας «καταστροφικής» εξόδου από την ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη νομισματική ένωση.

«Λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα, επί παραδείγματι, να χρησιμοποιηθούν οι διαρθρωτικοί πόροι κατά στοχευμένο τρόπο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, διότι πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες κάποιου είδους προοπτική»,σημείωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

«Κατά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με την Αγκελα Μέρκελ ετέθη το θέμα μίας πρόσθετης κίνησης, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην οικονομία της»,είπε αναφερόμενος στη γαλλο-γερμανική συνάντηση της 15ης Μαΐου. «…η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Πρέπει να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, γαλλική κυβερνητική πηγή κυβερνητική πηγή δήλωσε την Τετάρτη πως η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

Η επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τη Γαλλία «”θα μπει στον πάγο” έως ότου υπάρξουν αρκετά εργαλεία για την ανάπτυξη», σημείωσε αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης. Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το Γερμανικό Πρακτορείο, αναφέρθηκε σε έναν «οδικό χάρτη» προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων και σε έναν «ευρείας εμβέλειας» φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές -ακόμη και μεταξύ μιας περιορισμένης ομάδας χωρών, αν είναι αδύνατη μια συμφωνία σε όλη την ΕΕ- μεταξύ των μέτρων που θέλει να προωθήσει η Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβίβασε το μήνυμα αυτό στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όταν την συνάντησε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, κατέληξε ο αξιωματούχος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...