Το Brexit φέρνει πανευρωπαϊκό στρατό

Date:

Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elmar Brok καλεί να δημιουργηθεί κοινό στρατιωτικό αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ευρωπαϊκός στρατός, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

“Χρειαζόμαστε ένα κοινό αρχηγείο και μια συμμαχία των προθύμων, βάσει της μόνιμης διαρθρωτικής συνεργασίας όπως αυτή ορίζεται στις Συνθήκες της Ε.Ε. Από μια τέτοια δομή θα μπορούσε να προκύψει τελικά ένας ευρωπαϊκός στρατός”, δηλώνει ο Brok στην κυριακάτικη έκδοση της Welt.

Για τον Brok, μια κοινή στρατιωτική διοίκηση θα βοηθήσει την Ε.Ε. να ενισχύσει τον ρόλο της όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και άμυνας και να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να φέρει ξανά στο προσκήνιο την ιδέα της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού. Η Βρετανία είναι άλλωστε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης και η αποχώρηση της γεννά ερωτήματα και νέες ανάγκες.

Οι συζητήσεις για κοινό ευρωπαϊκό στρατό είχαν ξεκινήσει από πέρυσι με πρωτοβουλία της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Federica Mogherini, στον απόηχο μιας σειράς προκλήσεων όπως η Ουκρανία, η Συρία και η μεταναστευτική κρίση. Οι Βρυξέλλες είχαν απορρίψει επισήμως δημοσιεύματα των Times που έκαναν λόγο για κατάρτιση νέου συνολικού αμυντικού σχεδίου, ωστόσο μετά το Brexit φαίνεται πως υπάρχει και επίσημη επιβεβαίωση.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα άμυνας, με ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία να έχουν σχηματίσει ομάδες μάχης που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε περιοχές κρίσης, όπως αναφέρει το euractiv.gr. Η Βρετανία ακόμη και να έμενε στην Ευρώπη, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετείχε σε έναν κοινό στρατό. “Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι ποτέ μέρος ενός στρατού της Ε.Ε.”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας πριν από έναν μήνα. Παρόλα αυτά, το υπουργείο είχε δεσμευθεί πως η χώρα θα υποστήριζε περισσότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην έρευνα για την άμυνα και στον τομέα των logistics (συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης των tankers ανεφοσιασμού αέρος).

Για να καταλάβει κανείς πάντως το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης της Μεγάλης Βρετανίας, αρκεί να δει τα παρακάτω και να συγκρίνει.

Η Βρετανική στρατιωτική δύναμη αποτελείται από:

-879 πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων,

-76 πολεμικά πλοία,

-1 αεροπλανοφόρο,

-407 τανκς τελευταίας γενιάς,

-5.948 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης,

-150.000 άτομα ενεργό στρατιωτικό προσωπικό,

-182.000 εν εφεδρεία στρατιωτικό προσωπικό.

Ο αμυντικός της προϋπολογισμός είναι 55 δισ. δολάρια.

Συγκριτικά, η Γερμανία διαθέτει:

-676 πολεμικά αεροσκάφη,

-81 πολεμικά πλοία,

-κανένα αεροπλανοφόρο,

-408 τανκς,

-5.869 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης,

-180.000 άτομα ενεργό στρατιωτικό προσωπικό,

-145.000 εν εφεδρεία στρατιωτικό προσωπικό.

Ο αμυντικός της προϋπολογισμός είναι 36,3 δισ. δολάρια.

Διευκρινίζεται επίσης πως η Βρετανία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας. Η αποχώρηση της ενδεχομένως να γεννήσει νέες προοπτικές για τους Ρώσους ως προς τη σχέση τους με την Ε.Ε. όπως θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

news247.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...