Το έντομο καλοκορις (Calocoris trivialis) σε ελαιώνες του νομού Χανίων

Date:

Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων και το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων έπειτα από επιτόπιες παρατηρήσεις σε ελαιώνες του νομού Χανίων ανακοινώνουν στους ενδιαφερόμενους ελαιοκαλλιεργητές σχετικά με το έντομο καλόκορις τα εξής: Το καλόκορις είναι αρκετά διαδεδομένο στους ελαιώνες αλλά και στους εσπεριδοειδώνες του νομού μας, όμως ζημιές οικονομικής σημασίας προξενεί μόνο τοπικά, περιστασιακά και υπό προϋποθέσεις.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις το έντομο δεν έχει προκαλέσει ζημιές αλλά ούτε αποτελεί απειλή. Παρόλα αυτά σε ορισμένες περιοχές του νομού Χανίων πραγματοποιούνται εκτεταμένοι ψεκασμοί χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σκοπιμότητα τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να γίνονται χωρίς αιτία, ενώ ορισμένοι από αυτούς, που αφορούν στην καταστροφή των ζιζανίων συνδυάζοντας εντομοκτόνο και ζιζανιοκτόνο, ισοπεδώνουν το οικοσύστημα.

Η άνθιση της Κορωνέικης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδθο και κατά συνέπεια έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος από τα νύγματα του εντόμου. Τυχόν πολύ μικρή ζημιά την οποία μπορεί να προκαλέσει το έντομο στα ανθίδια, της ελιάς δεν είναι σημαντική, ενώ είναι γνωστό ότι από το σύνολο των ανθεών ένα ποσοστό από 2 μέχρι 8% αρκεί για μια πλήρη παραγωγή. Όσον αφορά στην ζώνη της Τσουνάτης, η οποία είναι οψιμότερη και εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος από το έντομο. Άλλωστε υπάρχει ακόμα ελαιόκαρπος, σε πολλά δένδρα και όπως φαίνεται είναι σχετικά λίγα εκείνα που ανθίζουν ή αναμένεται να ανθίσουν.

Τονίζουμε ότι το έντομο τρέφεται κατά προτίμηση από την τρυφερή ποώδη βλάστηση των ζιζανίων του ελαιώνα όπως είναι το διανόχορτο, η τσουκνίδα το περδικάκι, το αγριοσέλινο, η μολόχα, ο ζωχός, η βρούβα κ.α και λιγότερο από εκείνη της ελιάς. Συνήθως βρίσκεται στα ζιζάνια των ελαιώνων χωρίς να προκαλεί ζημιά οικονομικής σημασίας στα ελαιόδεντρα. Ζημιές μπορεί να προκαλέσει όταν οι πληθυσμοί του εντόμου είναι πυκνοί, το ποσοστό ανθοφορίας, των ελαιοδένδρων είναι μικρό και σε πολύ νεανικό στάδιο και η τρυφερή βλάστηση των ζιζανίων του ελαιώνα έχει καταστραφεί από φυσικά ή άλλα αίτια. Σημειώνεται ότι οι τόσο ευεργετικές βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας έδωσαν παράταση στη ζωή αλλά και στην καταστροφή (φρέζα) της ποώδους βλάστησης με αποτέλεσμα τα άνθη να κερδίζουν χρόνο από τυχόν απειλή του εντόμου.

Διαπιστώθηκε ότι οι περιπτώσεις που δικαιολογούν ψεκασμό για το έντομο στο νομό μας είναι πολύ λίγες, η δε τόσο χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου δεν αφήνει κανένα περιθώριο σπατάλης ενώ οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί καλό είναι να συνεργάζονται με τους αρμόδιους γεωπόνους στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος ζημιάς. Με την ευκαιρία αυτή αναφέρουμε ότι τα κλαδιά, από τα κλαδέματα ή τα σπασίματα των δέντρων θα πρέπει γρήγορα να καούν πριν από την έξοδο της νέας γεννιάς των ξυλοφάγων εντόμων που φιλοξενούν. Επίσης το παράχωμα των ζιζανίων με φρέζα ή καλλιεργητή, πέραν της εξοικονόμησης υγρασίας, προσφέρει και αξιόλογη ποσότητα αζώτου στο έδαφος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...