Το μήνυμα των εκλογέων και τα μηνύματα των εκλογών

Date:

Ο πρώτος γύρος των εκλογών τελείωσε. Το θέμα των πρόωρων εθνικών εκλογών που απασχόλησε έντονα την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου τους πολίτες, έκλεισε. Με τη δήλωση του πρωθυπουργού για «συνέχιση μιας πορείας», και «ολοκληρωσης ενός έργου».Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όλοι οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ήταν κάπως ευχαριστημένοι αλλά και κάπως συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους για τα αποτελέσματα. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την πρωτοπορία του πέρνωντας υπόψη τα ποσοστά των κομμάτων όπως διαγράφηκαν στις εκλογικές αναμετρήσεις για τις νέες περιφέρειες της Ελλάδας, η ΝΔ σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, έκανε την «ολική επαναφορά» και είναι δυνατή ξανά, το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του και θα συνεχίσει στην ίδια πορεία που χάραξε, για τον κ. Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ είναι μειοψηφία, και ο ΣΥΝ παρά τα εσωτερικά προβλήματα του είχε θετική παρουσία, ικανοποιημένος και ο κ. Καρατζαφέρης που επανέφερε το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης, αλλά και ο κ. Κουβέλης και οι Οικολόγοι, ευχαριστημένοι και αυτοί.

Όμως η ουσία παραμένει. Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι, αδιάφοροι, αποστασιοποιημένοι από τις εξελίξεις. Η αποχή κυμάνθηκε κοντά στα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ευρωεκλογών πλησιάζοντας επικίνδυνα το 40%. Στο Δήμο Αθηναίων έφθασε το 57% ενώ στην Κρήτη, που παρατηρήθηκε το μικρότερο ποσοστό αποχής, στις περιφερειακές βρέθηκε πάνω από  το 30% ενώ στο Δήμο Χανίων εκτοξεύθηκε πάνω από το 37%.

Αλλά, αν την αποχή υπάρχουν πολλοί τρόποι να την ερμηνεύσεις, το ίδιο δεν ισχύει για τα άκυρα και τα λευκά. Στην Περιφέρεια Κρήτης, πάνω από 35.000 άνθρωποι σε σύνολο 364.483 που ψήφισαν ακολούθησαν αυτή την τακτική για να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Ένα ποσοστό κοντά στο 10% του συνόλου του εκλογικού σώματος.  Όσο καινούργια και αν είναι η διαδικασία της ψηφοφορίας, τέτοιο υψηλό ποσοστό λευκών και άκυρων δεν δικαιολογείται. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλους 161.800 ανθρώπους μονάχα στην Κρήτη που απείχαν. Φτάνουμε στους 196.800 που έθεσαν τον εαυτό τους εκτός της εκλογικής διαδικασίας ή που δήλωσαν την αντίθεσή τους προς όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς φορείς της χώρας, κομματικούς και αυτοδιοικητικούς. Κι όλοι αυτοί μόνο για την Κρήτη όπου και η συμμετοχή ήταν αρκετά υψηλή σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Τότε, βλέπουμε την πραγματική εικόνα αυτών των εκλογών. Εκλογές, που παρά τα διλήμματα που τέθηκαν, την έντονη κομματικοποίησή τους, το νέο πλαίσιο διοίκησης της χώρας που εγκαινιάζουν και που θα όφειλε να κινητοποιήσει τους πολίτες, την κρίση που βιώνουμε και που για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας είναι όλο και πιο έντονη στην καθημερινότητά της, δεν ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των πολιτών. Ή μάλλον, τα ενεργοποίησε αρνητικά. Η χαλαρή ψήφος που φοβόταν ο πρωθυπουργός πως θα ήταν αντιμνημονιακή μεταφράστηκε στην αλήθεια σε μία εκκωφαντική απουσία. Ένα κενό που καθρεπτίζει το κενό της πολιτικής, την αδυναμία της να πείσει και να κινητοποιήσει πλατιές μάζες πολιτών που τίθονται όλο και περισσότερο στο περιθώριο. Σε όλα τα επίπεδα. Μα στην ουσία, αυτό που φανερώνεται είναι η είσοδος στο περιθώριο της ίδιας της πολιτικής πραγματικότητας. Που φαίνεται να μη γνωρίζουν αυτοί οι φορείς της αυτούς τους ανθρώπους που απέχουν, που θέτουν τον εαυτό τους εκτός. Και συνεχίζουν δίχως κάποια αλλαγή, με την κάποια αναγκαία υπέρβαση, με τους όλο και λιγότερους που συνεχίζουν να συμμετέχουν. Κι αυτό αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα. Όχι μόνο τα «κυβερνητικά».

Υπό αυτό το πρίσμα, θα είχε ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε περισσότερα, όχι για τους ανθρώπους αυτούς που ψηφίσανε αλλά για όλους αυτούς που απείχανε ή επέλεξαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους με λευκό/άκυρο. Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά τους καθώς και οι ειδικές συνθήκες της ζωής τους, ίσως δομούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά που στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον δε βρίσκουν πεδίο έκφρασης.

Πέρα όμως από τα της αποχής και του λευκού και του άκυρου, μέσα στις εκλογές αυτές παρουσιάζονται και άλλα λιγότερα καίρια όμως όχι ασήμαντα μυνήματα. Ένα τέτοιο μύνημα έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη από την Κρήτη όπου με τον υποψήφιό της για την Περιφέρεια κ. Δημήτρη Γιαννουλάκη και τον συνδυασμό «ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» με τα μέχρι τώρα στοιχεία, υποσκέλισε τη Ν.Δ. από τη δεύτερη θέση παίρνοντας ένα ποσοστό κοντά στο 19%. Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης για τη Ν.Δ. με τον συνδυασμό του «Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ» μένει στο πενιχρό για το μέγεθος του κόμματος που εκπροσωπούσε του 14,50%. Η Ντόρα Μπακογιάννη, στις 21 Νοέμβρη – όπως έχει ανακοινώσει – θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κομματικού φορέα. Το τι εξελίξεις θα σηματοδοτήσει αυτό το γεγονός είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Όμως, η «ολική επαναφορά» της Ν.Δ. που διέγνωσε ο κ. Σαμαράς μοιάζει πολύ «βιαστική». Αυτό είναι τουλάχιστον το μύνημα που έδωσε η Κρήτη στον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ, κατέγραψε μία σημαντική άνοδο και πλησιάζει 11% στο σύνολο των περιφερειακών εκλογών. Όμως κατά πόσο είναι πραγματικά άνοδος ή αυτό που φαίνεται ως άνοδος είναι πραγματικά η συσπείρωση που επιτυγχάνει με τους ψηφοφόρους του και είναι χαρακτηριστικό του ΚΚΕ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σε συνδυασμό με την αυξημένη αποχή και τη χαλαρή συσπείρωση των άλλων κομμάτων; Αυτό που δείχνουν δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν περισσότερο ισχυρή «Κομματική Συσπείρωση». Έτσι, οι 5.947 ψήφοι στα Χανιά που κέρδισε το ΚΚΕ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και του έδωσαν ένα ποσοστό κοντά στο 6% (5,97%) τώρα έγιναν 6.575 που μεταφράζεται σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 8% (8,01%). Το βέβαιο πάντως είναι πως ενώ σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, είναι το μόνο κόμμα που παρουσιάζει αύξηση του αριθμού των ψήφων του από 517.000 στους 580.000. Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ από τους 3.012.000 των βουλευτικών έπεσε στους 1.950.000 και η ΝΔ της «ολικής επαναφοράς» Σαμαρά από τους 2.295.000 έλαβε κοντά στους 1.750.000 ψήφους.

Σημαντικά στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης είναι επίσης η καλύτερη εκλογική απόδοση της άκρας αριστεράς όπου με τους συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πλησίασε το 1,8% αλλά και η είσοδος της ακροδεξιάς ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στο πολιτικό προσκήνιο με την είσοδο του υποψηφίου της στο Δήμο της Αθήνας Νίκου Μιχαλολιάκου με ένα ποσοστό κοντά στο 5.3%. Ποσοστό πολλαπλάσιο από την σταθερή εκλογική βάση τους που σε καμία περίπτωση δεν είχε ξεπεράσει το 1%.

Στα της Κρήτης τώρα, δεν προκάλεσε έκπληξη η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ. Στην Περιφέρεια ο κ. Αρναουτάκης με τον συνδυασμό του «ΚΡΗΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ» νίκησε έστω και στο όριο τις εκλογές από την 1η Κυριακή.

Ο Απόστολος Βουλγαράκης στα Χανιά, παρά την ένταση που δημιουργήθηκε τοπικά γύρω από την υποψηφιότητά του για Αντιπεριφερειάρχης νομού Χανίων με τον συνδυασμό του κ. Αρναουτάκη, τα πήγε πολύ καλά συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό κοντά στο 44%. Νικητής είναι και το ΚΚΕ με τον Στέλιο Ορφανό και τη «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» που είναι στα όρια του 7%. Ο Γιώργος Νταγκουνάκης στα Χανιά τα πήγε εξαιρετικά μαζεύοντας ένα ποσοστό πάνω από το γενικό και κοντά στο 8%. Ποσοστό αρκετά υψηλό και πάνω από τη «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» του πανεπιστημιακού Γιώργου Σταθάκη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις κάτι παραπάνω από το 5% των ανθρώπων που επέλεξαν να ψηφίσουν. Ποσοστό που κρίνεται χαμηλό για τα επίπεδα που κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κρήτη. Η Μαρία Αγγελάκη στα Χανιά τα πήγε καλύτερα πλησιάζοντας το 6,6%. Ποσοστό πάντως χαμηλό αν θυμηθούμε πως στις προηγούμενες εκλογές, σε νομαρχιακό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ και με υποψήφιο τον Γιώργο Κατσανεβάκη, «χτυπούσε» Νομαρχία.

Στους χαμένους και οι «Οικολόγοι Πράσινοι» του Αντώνη Ανηψητάκη με τον συνδυασμό «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» που μετά βίας πλησιάζουν το 4%. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές στο Ηράκλειο, ο κ. Ανηψητάκης είχε κατορθώσει να φθάσει σε ένα ποσοστό κοντά στο 10% με τη στήριξη όμως και του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αντιθέτως, το ποσοστό του συνδυασμού στο Ηράκλειο, μετά βίας πλησίασε το 4% ενώ στα Χανιά, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και γνωστός για την κινηματική του δραστηριότητα Γεώργιος Βλοντάκης μόλις και πέρασε το 3%. Τέλος, αφού επιλέξαμε να μιλήσουμε για νικητές και χαμένους εισχωρόντας στη λογική των αποτελεσμάτων, αξιοπρόσεκτο ποσοστό κατέγραψε ο Σεραφείμ Ρίζος με τον συνδυασμό «Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη» με ένα ποσοστό κοντά στο 1,7% του εκλογικού σώματος που ψήφισε. Ποσοστό πάντως που δεν εξασφαλίζει εκπροσώπηση στα όργανα της νέας περιφέρειας Κρήτης του «Καλλικράτη».

Στα ιδιαίτερα της εκλογικής μάχης του «Καλλικράτη» στην Κρήτη είναι και το σχεδόν ολοκληρωτικό ποσοστό που πέτυχε ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Ηρακλείου Ιωάννη Κουράκη που ξεπέρασε το 70%. Βέβαια, και στο Ηράκλειο η αποχή ήταν μεγάλη. Όμως το ποσοστό αυτό δε μπορεί παρά να δείχνει μια αποδοχή ενός έργου που έχει σπάσει τα κομματικά στεγανά και έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες του Ηρακλείου. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχε ο Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυμνο με τον συνδυασμό του «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ» που έφθασε το 77%, ξεπερνώντας το ποσοστό που είχε καταγράψει ο ίδιος στις προηγούμενες εκλογές και έφθανε το 60%. Εξίσου συντριπτικό ποσοστό πέτυχε ο συνδυασμός και του υποψηφίου Δημάρχου Ιεράπετρας, με πάνω από το 77% του συνόλου αυτών που ψήφισαν να τον επιλέγουν.

Το ίδιο δε μπορεί να λεχθεί για το Δήμο Χανίων όπου ο νυν Δήμαρχος κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης με το συνδυασμό του «ΧΑΝΙΑ 21ος ΑΙΩΝΑΣ» καταποντίστηκε και μόλις που δεν ξεπερνά το 17%. Ποσοστό χαμηλό που όμως έχει την εξήγησή του και στην ταυτόχρονη κάθοδο ως υποψηφίου για το νέο Δήμο Χανίων του μέχρι τώρα νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκη με τον συνδυασμό του «ΧΑΝΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης που δήλωνε ανεξάρτητος αλλά ήταν γνωστό πως στηριζόταν από κύκλους προσκείμενους στην οικογένεια Μητσοτάκη και στην κα. Μπακογιάννη. Παρά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πως στηρίζει τον ανηψιό του Κυριάκο Βιρβιδάκη για Δήμαρχο Χανίων. Θα μπορούσαμε έτσι να πούμε πως το ποσοστό που κατέγραψε ο Κυριάκος Βιρβιδάκης εντάσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερης καθίζησης της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη λόγω και της ταυτόχρονης καθόδου υποψηφίων υποστηριζόμενων από την κα. Μπακογιάννη.

Έτσι λοιπόν, ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, νυν νομάρχης Χανίων, θα είναι τελικά αυτός που θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών για το Δήμο Χανίων συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 26%. Ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 35% που είχε συγκεντρώσει στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 με τη στήριξη τότε της Ν.Δ.

Το αν θα μπορέσει να επαναλάβει την έκπληξη και να κερδίσει τις εκλογές στο δεύτερο γύρο αυτή τη φορά μοιάζει πολύ πιο δύσκολο. Θα έχει απέναντί του το Μανώλη Σκουλάκη, πρώην υπουργό και βουλευτή Χανίων επί πολλές τετραετίες, ο οποίος, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε και που ξεπερνούσε την κρίση και κριτική του προγράμματος του συνδυασμού του «ΧΑΝΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» άντεξε και κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ποσοστό πάνω από το 39%. Ποσοστό μεν χαμηλότερο απ’ αυτό που είχε συγκεντρώσει στις δημοτικές εκλογές του 2006 ο Γιάννης Ντερμανάκης (40,88%) όμως η διαφορά που έχει από τον δεύτερο κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη του δίνει πολλά περιθώρια να αισιοδοξεί για οριστικοποίηση της νίκης του στο δεύτερο γύρο.

Δεύτερος γύρος όπου το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι ψηφοφόροι που επέλεξαν να ψηφίσουν τον Αναστάσιο Βάμβουκα και τον συνδυασμό που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους «ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» αφού οι ψηφοφόροι της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» με υποψήφιο τον Νίκο Παπαντωνάκη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Νταγκουνάκη στην ΚΡΗΤΗ1 στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα προσέλθουν μεν στις κάλπες αλλά για να ρίξουν ψηφοδέλτια της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», δηλαδή άκυρο.

Ο Αναστάσιος Βάμβουκας που με το ήπιο ύφος του, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ένα νέο άνθρωπο στην πολιτική, μ’ αυτοδιοικητικό προφίλ αλλά και αντιμνημονιακή στάση, κατόρθωνει με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, να συγκεντρώσει ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό κοντά στο 13%. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει ο Αντώνης Σχετάκης στις προηγούμενες εκλογές (7,49%).

Πάντως, ακόμα και στο δύσκολο σενάριο συνεργασίας Αρχοντάκη – Βάμβουκα,  ο κ. Αρχοντάκης παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση αφού είναι προφανές ότι η Ν.Δ. δε θα επιθυμεί να στηρίξει έναν υποψήφιο που έχει διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν. Ακόμα παραπάνω, όταν την ίδια στιγμή δείχνει να τάσσεται υπέρ της κας. Μπακογιάννη. Πάντως, ο κ. Αρχοντάκης, με το ποσοστό που συνέλλεξε, ίσως να μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο σημαντικό στο κόμμα που προβλέπεται να δημιουργήσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Και μ’ ένα εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον, ίσως οι εθνικές εκλογές, να μην είναι τόσο μακριά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου.

Τέλος, για να τελειώσουμε με το Δήμο Χανίων, ο Νίκος Παπαντωνάκης με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» του ΚΚΕ ανεβάζει τα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (4,77%) σχεδόν κατά 1 μονάδα.

Αξιοπρόσεκτα ποσοστά πέτυχε η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και στο Δήμο Αποκόρωνα (7,83%) ενώ ήταν χαμηλότερα από το μέσο όρο στην Περιφέρεια Κρήτης στους άλλους νεοϊδρυθέντες δήμους με πιο αξιοπρόσεκτο ποσοστό στο Δήμο Πλατανιά όπου πλησιάζει το 5%.

Τέλος, «ερμαφρόδιτες καταστάσεις» συνέχισαν να επικρατούν στις Καλλικρατικές εκλογές στους περιφερειακούς δήμους του νομού. Αυτός είναι ο λόγος που η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – έγκαιρα – λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, διαχώρισε τη θέση της από τις αναμενόμενες εξελίξεις. Έτσι, βλέπουμε ανατροπές με τη συμμαχία ετερόκλητων δυνάμεων όπως στην περίπτωση του νέου Δήμου Αποκόρωνα που επικρατεί ο συνδυασμός Κουκιανάκη (48%) με τη συμμετοχή και τη στήριξη πρωτοκλασσάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ της περιοχής. Στο Δήμο Καντάνου Σελίνου επανέρχεται ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου Πελεκάνου Γιώργου Δερμιτζάκη (37%) γεγονός που οφείλεται στον κατακερματισμό των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Στο Δήμο Κισάμου η κα. Φρόσω Σκουλάκη που είχε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έρχεται τώρα δεύτερη (κοντά στο 32%)  με προπορευόμενο τον κ. Μυλωνάκη (κοντά στο 38%) που στηρίζεται και από ισχυρές τοπικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Νίκη ξεκάθαρη επιτυγχάνει ο ανεξάρτητος συνδυασμός του Παύλου Πολάκη (61%) ενώ στο Δήμο Πλατανιά που το ΠΑΣΟΚ στην ουσία εκφράζεται με δύο συνδυασμούς διαπιστώνουμε κάθετη πτώση του συνδυασμού του νυν Δημάρχου Γιώργου Τσαγκαράκη (15%) σε αντίθεση με τον νέο στα αυτοδιοικητικά πράγματα Γιάννη Μαλανδράκη που έρχεται πρώτος (35%) με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον  πρώην βουλευτή και υποψήφιο με την υποστήριξη της κας. Μπακογιάννη, Στέλιο Νικηφοράκη (22%). Έκπληξη απετέλεσε το χαμηλό ποσοστό που συγκεντρώνει ίσως ο πιο έμπειρος γνήσιος αυτοδιοικητικός Γιώργος Αγοραστάκης (κοντά στο 13%). Τέλος, στη Γαύδο που απείχε από τις περιφερειακές εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη σύνδεση του νησιού με την Κρήτη εξελέγη ο μοναδικός υποψήφιος Ευστράτιος Λαμπάκης.

Τελειώνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι, όλες αυτές οι διαπιστώσεις από τις εκλογές του «Καλλικράτη» στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα, ωχριούν μπροστά στο γενικότερο αλλά και πολύ ειδικό μήνυμα των εκλογών: πως η αποχή και το λευκό/άκυρο – πέρα από τα ποσοστά, τους αυτοδιοικητικούς ή κομματικούς υποψηφίους και τα αποτελέσματα και τις εκπλήξεις που επέφεραν συμμαχίες ή διεργασίες που συντελέστηκαν και στην Κρήτη – σηματοδοτεί έντονα ένα πλαίσιο όπου η θέληση μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών αυτής της χώρας δεν εκφράστηκε, είναι άγνωστη άρα και απρόβλεπτη. Αυτή η αποστασιοποίηση, μία ψυχραιμία που δεν αποδέχεται τα διλήμματα που τέθηκαν από τον πρωθυπουργό και τα άλλα κόμματα και δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κομματικά πολιτικό, τώρα μοιάζει σα μια άγνωστη ηρεμία πριν μια καταιγίδα, κι είναι ένα μήνυμα προς όλους. Μύνημα εξόχως ανησυχητικό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...