Το Πολυτεχνείο Κρήτης και οι ηθικές αξίες

Date:

Και ενώ εμείς τα θύματα της ελληνικής κοινωνίας, που οδηγηθήκαμε στην εξαθλίωση και στην φτώχεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πιστεύαμε ότι τα πάθη και τα μίση και οι όποιες κακές συνήθειες και χώριζαν και μας διαιρούσαν επρόκειτο να ξεχασθούν και έτσι εξαγνισμένοι θα οδηγούμαστε στην ανορθωμένη νέα Ελλάδα, διαψευσθήκαμε και χάνεται και η παραμικρή ελπίδα.
Η θλιβερή επιβεβαίωση έρχεται από μια απλή περίπτωση, που με αγγίζει προσωπικά και που έχει τις ρίζες της στην πορεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, όταν διοικείτο από τον αλήστου μνήμης Πρόεδρο Θαλή Αργυρόπουλο [Καθηγητή Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του Α.Π. Θεσσαλονίκης], ο οποίος αναλαμβάνων τα καθήκοντά του, με βρήκε Οικονομικό Διευθυντή του Ιδρύματος, με προηγηθείσα την μονοπρόσωπη παρουσία μου στο Ίδρυμα, ασχολούμενος με την οργάνωση των Διοικητικών Υπηρεσιών – άρα και της Οικονομικής – και την υλοποίηση όλων των αποφάσεων της μέχρι τότε Διοικούσας Επιτροπής (Δεκέμβριος 1981).
Και αφού το Ίδρυμα (Π.Κ.) ήταν νέο – ιδρύθη με το νόμο 545/1977 – επροκαλούντο καθημερινώς πολλαπλές δαπάνες με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του. Καθημερινώς και ανελλιπώς λοιπόν ο κ. Αργυρόπουλος μου προσυπέγραφε τα Σντάγματα (Χρηματικά), τα οποία είχε υπογράψει πρώτα εγώ, με την ιδιότητα μου ως Οικονομικού Διευθυντού.
Βρισκόμασθε στα μέσα του Μαρτίου του 1982, οπότε εκεί που μου υπέγραφε, πήγε να μου επιβάλλει να κλέψουμε, οπότε εγώ αντέδρασα σθεναρά, λέγοντάς του, ότι αφού εγώ δεν κλέφτω πώς θα επιτρέψω σε σας; Να σημειωθεί δε ότι ο εντολέας μου ελάμβανε 209.000 δρχ. αποδοχές σαν καθηγητής του Α.Π.Θ. + συν αμοιβή Διοικούσας Επιτροπής Πολ. Κρι, Έξοδα Κινήσεως και σπίτι ακόμα και στην Αγγλία.
Αποτέλεσμα της άρνησής μου για κλοπές, ήταν να με υποβαθμίσει, να με υποβιβάσει στην διεκπεραίωση των Φοιτητικών Θεμάτων, να με οδηγήσει τέσσερις φορές στο Διοικητικό Εφετείου και μια στο Συμβούλιο Επικρατείας. Σε όλες μου τις προσφυγές των Διοικητικών Δικαστηρίων κέρδισα, αλλά όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης αυτές ήσαν ψυχοφθόρες και δραχμοφόρες. Και όλα αυτά υπέστην από την ανεκδιήγητο κ. Αργυρόπουλο καίτοι ήμουν κάτοχος τριών πτυχίων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θεολογικής, Νομικής και Φιλοσοφικής) και είχε δεκαπενταετη προϋπηρεσία στις Διοικητικές Υπηρεσίες του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της πατρίδας μας.
Με αυτά τα πλούσια προσόντα μου ο κ. Αργυρόπουλος – εχθρικά διακείμενος εναντίον μου, με προήγαγε όχι κατ’ εκλογή, αλλά κατά αρχαιότητα στον βαθμό του Τμηματάρχη.
Ευγνωμονώ τον μέχρι πρότινος Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητή κ. Γρυσπολάκη Ιωακείμ – άριστο Ακαδημαϊκό Άνδρα, Επιστήμονα και στιβαρό στις ενέργειες και στις αποφάσεις του, ο οποίος σύστημα στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης, τη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων και με ετοποθέτησε σ’ αυτήν, μετά τον άδικο διωγμό μου από τον κ. Αργυρόπουλο. Θέση από την οποία αποχώρησα από την ενεργό υπηρεσία τον Αύγουστο του 1998.
Θέλω δε να αναφέρω, για να τα γνωρίζει η Χανιώτικη κοινωνία, οι απανταχού Κρήτης και η πνευματική Ελλάδα, ότι κατά την υπερδωδεκαετή θητεία μου ως Οικονομικός Διευθυντής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ίδρυσα και λειτούργησα, ή υλοποίησα τις παρακάτω ενέργειες:
iα. Αγόρασα 1518 στρέμματα στην Πολυτεχνειούπολη Ακρωτηρίου, ανήκοντα στην Εκκλησία Κοινότητα Κουνουπιδιάνων και την Ιερά Μονή Κορακιών.
iβ. Παρά την καθολική απεργία των Εφοριακών της Ελλάδος, κατάφερα με τη συνδρομή του αγαπητού μου φίλου Καρκαβάτσου Στέλιου Διευθυντή Α’ ΔΟΥ Χανίων και της Τμηματάρχου κας Βιττωράκη – Καστανάκη της ίδιας ΔΟΥ, να γίνουν οι διαδικασίες και οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση από το Εφετείο Χανίων για την απόκτηση 1300 στρεμμάτων ιδιωτών, με την μορφή της απαλλοτρίωσης.
2. Έγινε σε χρόνο ΡΕΚΟΡ για τα ελληνικά δεδομένα (6 μήνες), η κατασκευή της Βιβλιοθήκης, την οποία εμπλούτισα εκτός από τους μεμονωμένους τόκους και τα επιστημονικά συγγράμματα και με διενεργηθέντα δημόσιο τακτικό διεθνή διαγωνισμό, προμήθεια 180 τεχνικών βιβλίων και περιοδικών – εκδιδομένων ανά τον κόσμο – από τον Εκδοτικό LISSE της Ολλανδίας.
3. Ίδρυσα και εξόπλισα την φοιτητική Λέσχη, με δυνατότητα σίτισης πλέον των 300 φοιτητών συγχρόνως.
4. Ίδρυση και εξόπλισα την φοιτητική εστία με 73 κρεβάτια. Προϋπήρξε ο θεσμός των ενοικιαζομένων δωματίων δίκλινων σε Ξενοδοχεία Γ’ κατηγορίας των Χανίων
5. Αγόρασα το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής Χανίων.
6. Αγόρασα το ιστορικό κτίριο της V Μεραρχίας Κρήτης, της συνοικίας Καστέλλι.
7. Έκανα τις απαραίτητες διαδικασίες, για την παραχώρηση του Κτιρίου των Παλαιών Ενετικών Φυλακών Χανίων. Στους χώρους αυτών και στο Λόχο Στρατηγείου της V Μεραρχίας, στεγάζεται από της λειτουργίας του Πολ. Κρήτης η Πρυτανείου αυτού.
8. Ομοίως αποκτήθηκε και το ερειπωμένο μεγάλο Αρσενάλι στην Παλαιά Πόλη των Χανίων.
9. Αγοράσθηκε το πρώτο σύστημα Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, ο οποίος με τα παρελκόμενα στοίχισε 120.000.000 δρχ.
10. Καθιέρωσα την Βιβλιοθήκη ως Δανειστική και κάθε φοιτητής είχε τη δυνατότητα εκτός του Βιβλίο – ή τις Σημειώσεις του Διδάσκοντος Καθηγητού που αποκτούσε δωρεάν, να δανείζεται και 3-4 βιβλία, για να συμπληρώσει τις επιστημονικές του γνώσεις.
11. Με τη συνδρομή του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης, τα παραγγελόμενα βιβλία από τους οικείους Καθηγητές έφθαναν στα Χανιά – άρα και στη Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης, από Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα και Αθήνα, την επομένη της παραγγελίας τους.
12. Υπήρξα συνδιοργανωτής άπειρων Συνεδρίων. Επιστήμονες υψηλού κύρους από όλο τον πλανήτη ήλθαν στα Χανιά, μας έφεραν και μας μετέδωσαν το πνεύμα τους και τις επιστημονικές γνώσεις και ως αντάλλαγμα θαύμασαν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τις φυσικές μας καλλονές.
13. Διοργάνωσα αρκετό αριθμό Σεμιναρίων, στα οποία επιμορφώθηκαν Διοικητικοί Υπάλληλοι των Α.Ε.Ι. της Κρήτης καθώς και υπάλληλοι πολλών Υπηρεσιών του Δημοσίου. Και αυτό για να μην τα μονοπωλεί το Ηράκλειο.
14. Μετακάλεσα φοιτητές ομογενών οικογενειών από την Αμερική τα καλοκαίρια, με φιλοξενία και με διδασκαλία, για να προστεθούν ως διδακτικές ώρες τις σπουδές των. Προσέτι γνώρισαν την γη των προγόνων τους.
15. Οργάνωσα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα την νέα Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων:
Θεσπίσθηκαν τα τμήματα:
α. Φοιτητικής Μέριμνας
β. Σπουδών.
γ. Δημοσιευμάτων
16. Με ενέργειες που θεσμοθετήθηκαν, οι μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Παράλληλα, κατά τον υποβιβασμό μου από τον κ. Αργυρόπουλο λόγω αρνήσεώς μου, να συνεργήσω σε κλοπές στο Πολυτεχνείο Κρήτης με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ανέφερε σε υψηλούς τόνους σε Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στα Μέλη της, εξεδίωξα τον Βερυκάκη από την Οικονομική Υπηρεσία και θα έλθει ο συνάδελφός του από το Ρέθυμνο, ο οποίος γνωρίζει τρόπους, τρύπες και μεθόδους, για να μεθοδεύει το έργο του, ο νοών νοείτω!!!!!
Κούρασα αρκετά τους αναγνώστες, αλλά μόλις τώρα ύστερα από 2,5 δεκαετίες, δόθηκε η αφορμή να δημοσιοποιήσω, αυτά τα ηθικά, τα ταπεινωτικά και τα δαπανηρά για μένα, που με βασάνισαν με αρκετά παράπονα.
Με πρωτοβουλία της Πρυτανείας του Ιδρύματος και το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, οργανώνεται γιορτή κοπή της πίτας για να τιμηθούν οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα χρόνια, που λειτούργησα το Ίδρυμα. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 12 το μεσημέρι.
Όμως στην οπισθία σελίδα της προσκλήσεως, αναφέρει το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, που οργανώνει την εκδήλωση, τα ονόματα των τιμωμένων και τις ιδιότητες που είχαν κατά την Υπηρεσιακή τους θητεία.
Κατά τραγικό και ανεπίτρεπτο τρόπο, στο όνομά μου αναφέρεται: Διευθυντής Φοιτητικής Μέριμνας, την οποία η Διοικητική Υπηρεσία του Ιδρύματος – συνεχίζουσα το βρώμικο κλίμα της εποχής του κακά προσφέροντος στο Π.Κρ. καθηγητή κ. Αργυρόπουλου – πιστοποιεί την λανθασμένη ιδιότητά μου, για να με υποβαθμίσει και να με υποβιβάσει, το μίσος, το μένος και η οργή σε όλο τους το μεγαλείο!!!

Φωκίων Θ. Βερυκάκης
Επίτιμος Διευθυντής Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...