Το προφίλ του χρήστη στην Ελλάδα το 2007

Date:

Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα με την χρήση ναρκωτικών στην χώρα μας. Ποια τα στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2007. Σχετική συνέντευξη τύπου στην Αθήνα. Το θέμα δεν είναι ευχάριστο. Αν εξετάσει κανείς μόνο τα θετικά αποτελέσματα από την καταφυγή και θεραπεία πολλών χρηστών στα διάφορα κέντρα θεραπείας, τότε ίσως αισθανθεί καλύτερα. Κατά τα άλλα, οι χρήστες στην χώρα μας όλο και πληθαίνουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχή ή μη αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Σύμφωνα με το κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων ατόμων (ΚΕΘΕΑ), σήμερα στην χώρα μας περισσότεροι από 20.000 χρήστες ουσιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εργασιακής απασχόλησης, οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων. Περισσότερες από 20.000 οικογένειες λοιπόν ζουν με τον στιγματισμό και την αγωνία για την τύχη των παιδιών τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 5.000 κρατούμενοι, οι μισοί από αυτούς που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, βρίσκονται στην φυλακή για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου), τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ καταγράφουν τον αριθμό των ατόμων που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ το 2007.

Τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν 2.638. Το 86,4% των ατόμων που προσέγγισαν τα Συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ το 2007 ήταν άντρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 27,3 έτη. Το 60,1% των ατόμων αυτών ανέφερε ότι είχε κάποια θεραπευτική εμπειρία στο παρελθόν, ενώ το 65% ανέφερε ότι προσέγγιζε το ΚΕΘΕΑ για πρώτη φορά..

Το 95,6% ήταν Έλληνες υπήκοοι. Το 72,5% ανέφερε ότι ζει με την οικογένεια και 21,6% ότι έχει σταθερή απασχόληση. Η μέση ηλικία διακοπής του σχολείου ήταν τα 14,2 έτη και η μέση ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών τα 25,7 έτη. Η μέση ηλικία της έναρξης χρήσης της κύριας ουσίας ήταν τα 19,1 έτη. Ποσοστό 85,3% ανέφερε ότι ξεκίνησε από την κάνναβη την χρήση ναρκωτικών. Το 83,5% δήλωσε ως κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη.

Ποσοστό 86,3% ανέφερε την ηρωίνη ως κύρια ουσία κατάχρησης για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ετών, ενώ η μέση διάρκεια χρήσης της ηρωίνης ήταν τα 7,3 έτη. Το 36,4% ανέφερε ενέσιμη χρήση της κύριας ουσίας και το 54,5% καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης τον τελευταίο μήνα. Ένα ποσοστό της τάξης του 70,3% δήλωσε πως έκανε ενέσιμη χρήση ηρωίνης κάποια στιγμή στο παρελθόν και η μέση ηλικία της πρώτης ενέσιμης χρήσης ήταν τα 21,2 έτη. Μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν ενέσιμη χρήση κάποια στιγμή στο παρελθόν, το 51,5% ανέφερε ότι είχε κάνει κοινή χρήση σύριγγας, ενώ το 23% ανέφερε ότι είχε κάνει κοινή χρήση σύριγγας τις τελευταίες 30 μέρες. Τέλος, το 22% ανέφερε ότι δεν είχε εξεταστεί ποτέ για ηπατίτιδα C, και το 24,2% ότι δεν είχε εξεταστεί ποτέ για HIV.

Να σημειωθεί ότι τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, διοργανώνουν και εφέτος πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθούν επίσης, ανάμεσα στα άλλα, και παρεμβάσεις προσέγγισης χρηστών στο δρόμο σε διάφορες πόλεις. Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ για το 2008, είναι το «Οι χρήστες έχουν προβλήματα. Δεν είναι το πρόβλημα».

Στο ΚΕΘΕΑ ανήκουν 20 θεραπευτικά προγράμματα με περισσότερες από 90 μονάδες σε όλη τη χώρα.

** Ο απολογισμός του έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2007 παρουσιάστηκε την Τρίτη 24/6/08 στην Αθήνα, Τα στοιχεία παρουσίασαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς και ο διευθυντής του οργανισμού Δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

Μέσα στο 2007 το ΚΕΘΕΑ παρείχε υπηρεσίες στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους, μέσω περισσότερων από 70 μονάδων σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Εκτός από τις υπηρεσίες αυτές, στο έργο του ΚΕΘΕΑ χρειάζεται να συνυπολογιστούν τα προγράμματα και οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της χρήσης ουσιών σε διάφορους χώρους και ομάδες, για την εκπαίδευση επαγγελματιών και την έρευνα στον τομέα των εξαρτήσεων.

Ο αριθμός των αποδεκτών των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρέμεινε υψηλός ή αυξήθηκε μέσα στο 2007. Στα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις Μονάδες Άμεσης Πρόσβασης, χώρους πρώτης επαφής των χρηστών με τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, δόθηκαν υπηρεσίες σε 3.399 άτομα. Από τις μονάδες απεξάρτησης, την κυρίως φάση θεραπείας των προγραμμάτων και τα κέντρα κοινωνικής επανένταξης δέχθηκαν υπηρεσίες 1.552 άτομα. Στα κέντρα οικογενειακής στήριξης του ΚΕΘΕΑ το 2007 συμμετείχαν 5.763 άτομα.

Τα προγράμματα συμβουλευτικής, θεραπείας και επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων παρείχαν υπηρεσίες σε 1.255 άτομα. Το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια εξυπηρέτησε 412 άτομα. Η γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ δέχτηκε μέσα στη χρονιά 2.461 κλήσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκαν επίσης στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Επιπτώσεις στη λειτουργία και την ανάπτυξή του έχουν τόσο η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, παρότι συμπληρώνονται τρία χρόνια συζήτησης γύρω από αυτό, όσο και τα προβλήματα στελέχωσης του οργανισμού (εδώ και δύο χρόνια το ΚΕΘΕΑ δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...