Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη «καίει» την Ευρώπη

Date:

Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη απασχολεί και σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποκλείει την επιστροφή στη δραχμή. Επιπλέον, ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, Κλάους Καλντεμόργκεν, προειδοποιεί πως μία πιθανή επιστροφή θα κάνει την Ελλάδα «φτωχότερη και από την Αλβανία».
«Η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,επιμένοντας ότι το πρόβλημα χρέους της χώρας μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς να χρειασθεί η έξοδός της από την Ευρωζώνη.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό NDR σημείωσε πως οι λεπτομέρειες για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες, αφού η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

«Το 2012 είναι έτος κλειδί για το ευρώ», πρόσθεσε ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως «στο τέλος του έτους θα γίνει φανερό ότι πήραμε τις αποφάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στο στόχο μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, Κλάους Καλντεμόργκεν, δηλώνει αισιόδοξος για την κρίση χρέους της ευρωζώνης και σημειώνει ότι «η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να κάνει την έκπληξη ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που μάλλον θα μας απογοητεύσουν».

Σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη υποστηρίζει πως «εάν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έλθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες

Το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή απασχόλησε και σήμερα τον διεθνή Τύπο. Η εφημερίδα Financial Times Deutschland σε άρθρο της με τίτλο «Υποτίμηση και τελειώσαμε» αναφέρει πως είναι εσφαλμένη η άποψη πως αρκεί η υποτίμηση του νομίσματος για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της.

«Αντίθετα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Οι Έλληνες μιλούν για επιστροφή στη δραχμή», τονίζει η εφημερίδα Bild στο πρωτοσέλιδο με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει πια κατηγορηματικά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλα θα κριθούν στις συνομιλίες τους επόμενους μήνες συμπεριλαμβανομένης και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών είμαστε εκτός ευρώ, είπε ο Παντελής Καψής», επισημαίνει η Bild.

«Χωρίς νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων η Ελλάδα ανησυχεί ότι θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. “Αν η συμφωνία για την ενίσχυση της διάσωσης δεν υπογραφεί είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές και έξω από το ευρώ”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι σήμερα η έξοδος από το ευρώ αποτελούσε ταμπού για την Αθήνα», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Guardian αναφέρει στο δημοσίευμά της  «Δυστυχές το νέο έτος για την Ελλάδα» και επικαλείται και αυτός τη δήλωση Καψή, Ο Guardian επισημαίνει πως η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν μια προτροπή προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να δεχτούν τη διαγραφή της αξίας των τίτλων τους κατά 50% προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «φαίνεται ότι το αποκαλούμενο PSI και η συμφωνία του Οκτωβρίου έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και το ΔΝΤ εκτιμά ότι χρειάζεται κούρεμα μεγαλύτερο από το 50%».

Το Reuters  σημειώνει από την πλευρά του πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού» και εκτιμά ότι οι επισημάνσεις Καψή έγιναν για να στηρίζουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπαδήμου καθώς επισείεται η απειλή μεγαλύτερων δεινών σε περίπτωση μη υλοποίησης αυτή της πολιτικής.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι αποκλείουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, «που θα μπορούσε να βυθίσει την ευρωζώνη σε βαθύτερη κρίση», ωστόσο σημειώνεται ότι έλληνες αξιωματούχοι απευθύνουν την προειδοποίηση ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι «κόλαση» και η χώρα πρέπει να την αποφύγει μένοντας πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας.
Αντίθετο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται με σημερινό τουδημοσίευμα το Bloomberg, προτείνοντας ως λύση για την Ελλάδα την εσωτερική υποτίμηση και την «βάναυση» ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...