Το τέταρτο παχύδερμο

Date:

Από το Δημοτικό, προ αμνημονεύτων χρόνων, θυμούμαι το δάσκαλο, που  στο μάθημα της ζωολογίας μας μάθαινε πως στη φύση υπάρχουν τρία ζώα, τα οποία αποκαλούνται παχύδερμα. Φαντάζομαι πως όλοι θα τα ξέρετε. Ελέφαντας, ιπποπόταμος, ρινόκερος. Με τα χρόνια όμως, συσσωρευομένων των γνώσεων, κάποια πράγματα άλλαξαν. Ο Πλούτωνας, ο ένατος πλανήτης πχ, έπαψε να κατηγοριοποιείται σαν πλανήτης και κατέληξε αστεροειδής. Το ίδιο φαίνεται να ετοιμάζεται να συμβεί και με έναν αριθμό όντων του ζωικού βασιλείου, τα οποία μάλλον θα καταταγούν στα παχύδερμα.

Για να κρατήσω ζωντανό το ενδιαφέρον των τυχόν αναγνωστών του παρόντος, δεν θα αναφερθώ στο  όνομα και το είδος των  προς μετάταξη όντων, αλλά θα περιγράψω μερικά χαρακτηριστικά, ομοιότητες και  διαφορές με τα παραπάνω αναφερόμενα γνήσια και αναγνωρισμένα  παχύδερμα και θα αφήσω την ιστορία να με επιβεβαιώσει η να με καταποντίσει.

Τα παραπάνω αριθμούν λοιπόν μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα και των δύο φύλων, αλλά δεν βρίσκονται  στον κατάλογο απειλουμένων ειδών και δεν κινδυνεύουν με μαρασμό ή εξαφάνιση. Δεκαετίες τώρα ο πληθυσμός τους παραμένει σταθερός και καμιά ένδειξη δεν υπάρχει ότι θα μεταβληθεί. Δεν έχουν κανέναν αξιόλογο φυσικό εχθρό, κανένας θηρευτής δεν μπορεί να τα καταβάλλει και κανένας ζωολογικός κήπος δεν τα δέχεται.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά δείγματα, με κανένα τρόπο δεν περιορίζονται σε κάγκελα και δεν λιμοκτονούν, ανεξάρτητα από το αν η χρονιά αναφοράς είναι παχέων ή ισχνών αγελάδων. Αυτό είναι ωφέλιμο για κάποια άλλα μικρότερα όντα του ίδιου είδους, τα οποία έχοντας γνώση και εμπειρία χρόνων πολλών, στα γονίδιά τους λες καταγεγραμμένη, μονίμως τα ακολουθούν εκμεταλλευόμενα στο έπακρο τα πλεονάσματα της τροφής ή των απορριμμάτων τους.

Αν τα ερεθίσει κανείς, είναι εκδικητικά και με μνήμη ελέφαντα, επικίνδυνα σαν ιπποπόταμος και πυροσβεστικά σαν ρινόκερος, εφ όσον όμως  απειλούνται από τη φλόγα. Τους αρέσει πολύ να βυθίζονται στη λάσπη, αλλά σε αντίθεση με τον ελέφαντα αυτό γίνεται υπό την κάλυψη του σκότους και μόνο και πάντα εμφανίζονται στο φως της ημέρας καθαρά, καμαρωτά και μυρωδάτα. Είναι κοντόφθαλμα σαν ρινόκερος, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι εφ όσον πρόκειται για άμυνα, τροφή και  συμφέροντα, βλέπουν μακρύτερα από κοράκι.

Διαθέτουν και μια άλλη ιδιότητα την οποία έχουν τα αιλουροειδή από την οικογένεια της γάτας, που προκαλεί αμηχανία στους επιστήμονες. Μερικά άτομα που από κακή συγκυρία πέφτουν από ψηλά, προσγειώνονται πάντα με τα πόδια και σχεδόν ποτέ δεν τους μένει κουσούρι. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά   τους όμως είναι το πάχος και η σκληρότητα του δέρματός των που τίποτα δεν το διαπερνά και η φλυαρία τους, εν είδη γαλιάντρας, που όμως δεν είναι εύηχη και κανείς δε μπορεί να καταλάβει, αλλά όλοι ανέχονται προτιμώντας τα  να φλυαρούν παρά να τρώνε.  Και να ψηφίζουν.

Γιώργος Σκουλάς

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...