Το Βερολίνο χάνει την υπομονή του με την Αθήνα… και σενάρια για νέο «κούρεμα»

Date:

Παρά το γεγονός ότι η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίηση της για το πακέτο των νέων μέτρων που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση, η υπομονή της Γερμανίας εξαντλείται σημειώνει σε άρθρο του το γερμανικό Spiegel, σημειώνοντας ότι διαφωνούντες, σύμμαχοι και μη, της Καγκελαρίου Μέρκελ, σηκώνουν ολοένα τους τόνους. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με στόχο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η ετυμηγορία της τρόικας θα είναι κρίσιμη, σημειώνει στην ανάλυσή του το Spiegel, τονίζοντας ότι θα καθορίσει αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντλεί κεφάλαια από το πακέτο των 130 δισ. ευρώ «που κρατά τη χώρα στη ζωή». Εξάλλου, σημειώνει το περιοδικό υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη ταμίας της ευρωζώνης, η Γερμανία, χάνει γρήγορα την υπομονή της. Τονίζει δε, ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα δυσκολευτεί να διατηρήσεις τις ισορροπίες με δεδομένες τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ευρώ.

Δυναμικά μπήκε στο προσκήνιο ο Μάρκους Σέντερ, προτείνοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο υπ. Οικονομικών του πλούσιου κρατιδίου της Βαυαρίας ανήκει στην υπερσυντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, που αποτελεί πολιτικό σύμμαχο των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στην Bild am Sonntag, ο Μάρκους Σέντερ τόνισε ότι ήρθε ο καιρός, οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την οικογένεια του ευρώ. «Σε μία δεδομένη στιγμή ο καθένας πρέπει να μετακομίσει από το σπίτι της μαμάς και οι Έλληνες βρίσκονται σε αυτό το σημείο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε μάλιστα πως η έξοδος της Αθήνας από τη ζώνη του ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως όλο το σύστημα του κοινού νομίσματος θα καταρρεύσει ή τουλάχιστον θα απειληθεί με κατάρρευση, στην περίπτωση που οι Έλληνες καταφέρουν να επιβάλουν την τακτική της αργοπορίας στις μεταρρυθμίσεις και στην αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Δεν έλειψαν βέβαια οι αντιδράσεις με τον υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να σημειώνει: «πολλοί πολιτικοί που πάνω στη φωτιά της κρίσης μαγειρεύουν τη δική τους σούπα εθνικισμού πρέπει να προσέχουν τι λένε και πώς το λένε». Μάλιστα ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε πως οι εποχές που κάποιοι, για να κερδίσουν το εσωτερικό μέτωπο, χρησιμοποιούσαν στερεότυπα έχει τελειώσει για πάντα στην Ευρώπη. Όσον αφορά την πορεία της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως το κλειδί για την παραμονή βρίσκεται στην Αθήνα, που πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη πειθαρχία και ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, το Spiegel, υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του Σέντερ ταιριάζουν στον ολοένα και μεγαλύτερο σκεπτικισμό που εκδηλώνεται στη Γερμανία, αναφορικά με την Ελλάδα.

WSJ: Για νέο ελληνικό «κούρεμα» πιέζει το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με στόχο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου, η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση της Ελλάδας έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν νωρίτερα το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο, σημειώνει η εφημερίδα, επιθυμεί το ελληνικό χρέος να βρίσκεται σε «βιώσιμα» επίπεδα, δηλαδή στο 100% του ΑΕΠ, το 2020 και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό θα ήταν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας να διέγραφαν μέρος των οφειλών της χώρας, κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο. Οι συγκεκριμένοι ομολογιακοί τίτλοι έχουν ονομαστική αξία περίπου 50 δισ. ευρώ. Επίσης, την αποδοχή κουρέματος επί των διμερών δανείων που έχουν συνάψει με την Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, ωστόσο μια τέτοια προοπτική συναντά ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη. Μια μέση λύση θα ήταν μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισ. δολαρίων στην περίοδο 2012 – 2014.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...