Τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. γ. Καρατζαφέρη στη βουλή για τη βάση της Σούδας κι άλλα θέματα της επικαιρότητας

Date:

Παρεμβαίνοντας κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, έθεσε 3 επίκαιρα ερωτήματα στον υπουργό:

«Occasione data της παρουσίασης μέσα στην αίθουσα, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια θέματα, που δεν άπτονται άμεσα των νομοσχεδίων που επεξεργαζόμεθα».

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Το τρίτο θέμα, κ. Υπουργέ: Προφανώς, πηγαίνουμε για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα και αν θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νόμος που διέπει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβερνήσεως, εάν θα υπάρχει, τουλάχιστον κατά την κρίσιμη περίοδο, Έλληνας αξιωματικός μέσα στη βάση. Γνωρίζετε ότι απ΄ αυτή τη βάση ξεκίνησαν πολλά μεγάλα θέματα που άπτονται της νεώτερης πολιτικής Ιστορίας της χώρας. Θα ήθελα λοιπόν να ξέρω τι είστε προετοιμασμένοι και μέχρι που θα δώσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για επιχειρήσεις εις τη Βόρειο Αφρική».

Απαντώντας σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του υπουργού Αμύνης, ο κ. Καρατζαφέρης είπε τα εξής:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πρέπει να ομολογήσω ότι ο υπουργός έχει ένα τρόπο να απευθύνεται σε 50 για να καταλαβαίνει ο ένας. Μας είπατε μία αλήθεια αλλά όχι όλη την αλήθεια. Αποκλείεται με τις δικές σας νοηματικές διαδρομές να μην έχετε συνειδητοποιήσει τι γίνεται στην περιοχή. Ωραίο, αν θέλετε, το “αμπαλάζ” της κοινωνικής ανάγκης για περισσότερη δημοκρατία. Δεν υπήρξε ένα μαγικό “κουμπί” που είπε “την Τετάρτη ζούμε κάτω από την καταπίεση και την Πέμπτη αναζητούμε ελευθερία”. Δεν υπήρξε ένα κουμπί που ο Μουμπάρακ ήταν ένας συνετός ηγέτης, με το οποίον είχαμε συμφωνίες, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες οι χώρες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα η ηγέτιδα δύναμη και ξαφνικά την επόμενη μέρα ήταν δικτάτορας. Ο Αμερικανός είδε και αποείδε ότι δεν μπορεί να τιθασεύσει το Ιράν, δεν είχε την δύναμη, και προσπάθησε να βρει έναν άλλο τρόπο μεγάλης ανατροπής. Ενισχύει, λοιπόν, τους Σουνίτες, θα τους δώσει εξουσία, αν θέλετε μία “light” ισλαμική δημοκρατία. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο να ενταχθούν κάτω από την σκέπη του Ερντογάν, ο οποίος αναδεικνύεται για το 2010 κάτι σαν το Νάσερ του 1960. Πράγμα που δημιουργεί τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία του Ισραήλ αλλά δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορους και εμάς. Ο τελικός στόχος είναι δια των Σουνιτών να μπορέσει ο Αμερικάνος να ανατρέψει τους Σιίτες. Είναι μία επιχείρηση, την οποία εγώ δεν βλέπω ότι θα ευδοκιμήσει, όπως δεν έβλεπα και την προσπάθεια του ισλαμικού “σπέρματος” στη Σοβιετία, το 1979 με εκείνη την επιχείρηση ανατροπής του Σάχη. Δημιουργούνται νέα δεδομένα στην περιοχή και χαίρομαι πραγματικά που έχει διεισδύσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σ΄ αυτό που γίνεται. Κρατώ βέβαια ενστάσεις για το κατά πόσο προβληματίζεται και η Βασιλίσσης Σοφίας γι΄ αυτά τα θέματα και χαίρομαι που γίνεται αυτή η κουβέντα εδώ και θα ήθελα τα πρακτικά να αποσταλούν και στη Βασ. Σοφίας. Είπατε ότι η επόμενη μέρα θα είναι μία επικίνδυνη μέρα για την Ευρώπη. Αναφερθήκατε στο μέσο όρο ηλικίας ο οποίος είναι τα 65 χρόνια, απέναντι στα 22 χρόνια αυτής της περιοχής. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα, στο εσωτερικό της Ελλάδας. Οι μουσουλμάνοι της Ελλάδος έχουν μέσο όρο ηλικίας 24 ετών ενώ ο δικός μας πληθυσμός είναι ένας γερασμένος πληθυσμός. Οι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Ελλάδα, στις κρίσιμες ηλικίες, από 18 μέχρι 40 ετών είναι περισσότεροι από τους Έλληνες κατοίκους, σε αριθμό, 18 και 40. Αυτό ας καταγραφεί με έναν αστερίσκο στη μνήμη του καθενός.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Εγώ, βέβαια, occasione data, να ανοίξω μία παρένθεση. Φροντίστε μην πεθάνει κάποιος απ΄ την απεργία πείνας. Εάν έχουμε έστω και ένα θάνατο πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε σπίθα μεγάλης αναστάτωσης στη χώρα ή θα εκληφθεί ως χρυσή λαβίδα για να δημιουργηθούν θέματα.

Άρα λοιπόν, ας λάβουμε τα μέτρα μας προκειμένου να μην έχουμε κάποιες εξελίξεις δυσμενείς.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ, όπως είπατε, αισθάνεται μια απέραντη μοναξιά. Πιστεύω ότι αναζητά μια “αγκαλιά” και έχει κάθε λόγο η Ελλάδα να είναι λίγο πιο ευέλικτη χωρίς αυτό να σημαίνει συνάμα ότι θα έρθουμε σε μία αντιπαλότητα με τις αραβικές χώρες. Ούτε το επιθυμούμε εξάλλου, ούτε και πρέπει να γίνει. Αλλά όμως το Ισραήλ κάνει κάποια βήματα τα οποία ίσως δεν παρακολουθούνται με την προσοχή που πρέπει.

Θυμίζω τη δήλωση που έγινε πριν από δύο βδομάδες, όταν ήμουν στο Λονδίνο, δήλωση την οποία είχα μάθει από την προηγουμένη ήδη ότι επρόκειτο να γίνει. Είπε το Ισραήλ ότι: “Αναγνωρίζω την ελληνική ΑΟΖ οποτεδήποτε αυτή αναπτυχθεί”. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοια δήλωση! Έρχεται ένα κράτος και λέει: “Όποτε εσείς αποφασίσετε ότι μπορείτε να οριοθετήσετε, εγώ αναγνωρίζω”. Είναι ένα στοιχείο πολύ προχωρημένο. Θα έλεγα λοιπόν ότι εκεί χρειάζεται μια εξαιρετική προσοχή.

Η ανησυχία μου για τη Σούδα είναι η εξής:

  • 19 Απριλίου του 1967. Στο Χίλτον συντρώει ο Νταγιάν, η κόρη του και μεγάλος σκηνοθέτης Κύπριος. Ύστερα από δυο μέρες γίνεται το πραξικόπημα και ύστερα από δυο βδομάδες γίνεται ο πόλεμος στην περιοχή.
  • 1973. Γίνεται ο πόλεμος στην περιοχή. Αρνείται η τότε κυβέρνηση για δικούς της σχεδιασμούς και εν συνεχεία μας προκύπτει ο Ιωαννίδης.

Επειδή λοιπόν η Σούδα πάρα πολλές φορές έχει γίνει μοχλός ανατροπής θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί γιατί μέσα σ΄ αυτή την τεράστια οικονομική κρίση, όπου αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ελέγχονται οι δυνατότητες του οποιουδήποτε συμβάλλει εις την παραγωγή πολιτικής, φοβούμαι μήπως έχουμε μοχλούς πίεσης. Αυτή είναι η έννοια της δικής μου παρέμβασης σ΄ αυτά τα πράγματα.

Κλείνω, όπως άνοιξα: Αντιλαμβάνομαι, κ. Υπουργέ, ότι το αντικείμενο αυτό δεν το επεξεργάζεται -επαναλαμβάνω- με την σοβαρότητα, την ταχύτητα και τις ανάλογες νοηματικές διαδρομές η Β. Σοφίας. Χαίρομαι όμως που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει μια εικόνα και προσέγγιση σε βάθος που θα μπορούσε να είναι μια εγγύηση για το ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ & ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Σε συνέχεια προηγούμενης σημερινής τοποθέτησής του προς την ηγεσία του υπουργείου Αμύνης, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών, κατά την απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, τα εξής δύο συμπληρωματικά, κρίσιμα ερωτήματα:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

«Πρώτο ερώτημα: Υπάρχουν ανησυχίες από το Ιράν, ότι η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό εμπλέκεται με μία άλλη ομάδα ευρωπαϊκών κρατών: Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Τσεχία, Πολωνία -συμπτωματικώς όλες αυτές οι χώρες είναι δορυφόροι της Αμερικής στην περιοχή- σε μία διάθεση εφαρμογής κυρώσεων και μέτρων προς το Ιράν. Θα ήθελα λοιπόν, να ξέρω εάν η εξωτερική πολιτική της χώρας προσδένεται σε μια τέτοια αντίληψη που αντιλαμβάνεστε ότι εγκυμονεί διάφορες δυσάρεστες πιθανόν εξελίξεις, σε συνδυασμό με το θέμα της Σούδας. Δεν είμαι τόσο απλόχερος όσο ο κ. Παναγιωτόπουλος και η ΝΔ να χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για εξορμήσεις στην περιοχή.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Δεύτερο ερώτημα: Εφαρμόζεται σήμερα ο νόμος που διέπει τις βάσεις; Δηλαδή, υπάρχει ένας Διοικητής στη Βάση; Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει Διοικητής Βάσης; Θυμάμαι επί υπουργίας του κ. Μολυβιάτη -όταν έφτασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα “λευκά κελιά” που υπήρχαν κάτω και διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση αλλά απεδείχθη από την Εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι λειτουργούσαν λευκά κελιά, όταν πήγε ο εισαγγελέας να κάνει έρευνα του απαγόρευσαν την είσοδο. Καταθέτω τη μαρτυρία του εισαγγελέα προς την αρχή του επάνω. Άρα λοιπόν υπάρχει πρόσβαση από την Ελληνική πολιτεία σ΄ αυτές τις βάσεις για να ξέρουμε τι θα γίνει, τι θα μεταφερθεί, πώς θα γίνει; Αυτό είναι ξεκάθαρο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...