Βαρετή η μόνιμη εργασία, υποστηρίζει ο Μ. Μόντι

Date:

«Οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν να έχουν μια μόνιμη δουλειά για όλη τους την ζωή», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά την συμμετοχή του χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου Canale 5, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Ο Μόντι πρόσθεσε ότι «θα πρέπει όμως να υπάρχουν λογικές προϋποθέσεις: λίγο μικρότερη προστασία για όσους σήμερα είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι και κάπως μεγαλύτερες εγγυήσεις για όσους είναι σχεδόν είλωτες στην αγορά εργασίας, ή δεν καταφέρνουν καν να έχουν κάποια πρόσβαση».

Η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων νέων που μέσω Διαδικτύου ρωτούν τον Μόντι «πώς εννοεί την διαρκή αλλαγή εργασίας, με κακοπληρωμένες θέσεις και τριμηνιαίες συμβάσεις και στα πενήντα;» ή του υπενθυμίζουν ότι “εκείνος μιλά εκ του ασφαλούς, από την στιγμή που, ότι και αν συμβεί, έχει εξασφαλισμένη θέση ισόβιου γερουσιαστή».

Και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως, η οποία στηρίζει την ιταλική κυβέρνηση τεχνοκρατών, τάσσεται κατά της συγκεκριμένης τοποθέτησης του πρωθυπουργού. Ο αντιπρόεδρος των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Λατόρε, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «πρόκειται για μια από τις χειρότερες στιγμές του Μάριο Μόντι. Το λέω, διατηρώντας, πάντα, τον πρέποντα σεβασμό στο πρόσωπό του».

Ο μπερλουσκονικός Οίκο της Ελευθερίας τόνισε ότι «όλοι γνωρίζουν καλά πως οι τράπεζες, πλέον, δεν δίνουν κανενός είδους δάνειο σε όσους δεν έχουν έναν σταθερό μισθό».

Το κόμμα Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο (αντιπολίτευση) θεωρεί ότι «ο Μόντι μετά την δήλωσή του αυτή θα έπρεπε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους Ιταλούς».

Όπως τονίζουν παρατηρητές, με την παρέμβασή του ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός θέλησε να αναφερθεί εμμέσως στην διαπραγμάτευση για την μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην αρμόδια υπουργό Έλσα Φορνέρο και στα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Ένα από τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης αφορά την δυνατότητα κατάργησης του λεγόμενου «άρθρου 18» που απαγορεύει στις επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε εργαζόμενους να προχωρούν σε απολύσεις αν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία.

«Το σημείο αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού», επιμένει η κυβέρνηση της Ρώμης. Αλλά τα συνδικάτα Cgil Cisl και Uil επιμένουν ότι «η αλλαγή του άρθρου 18 δεν αποτελεί καν θέμα που θα πρέπει να θιγεί στην όλη συζήτηση διότι η αλλαγή του θα προκαλέσει θεαματική άνοδο της ανεργίας».

Σήμερα το πρωί η υπουργός Εργασίας Φορνέρο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ήθελε να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την μέθοδο του διαλόγου. Αν αυτό, όμως, δεν καταστεί δυνατό, να προσπαθήσει να προχωρήσει αυτόνομα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...