Βιβλιοπαρουσίαση: Τίμιοι με τον Θεόν

Date:

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΘΕΜ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γράφει ο δρ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
Αρχίζω την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του π. Ιγνατίου με τα λόγια του Αριστοτέλη -στα Ηθικά Νικομάχεια- «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει. Αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στον σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή για τη σωστή αιτία και με τον σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι ευκολο».

Ο μη χριστιανός Αριστοτέλης μάς  δίνει τους νόμους του θυμού. Ο Χριστός, όμως, μας παρουσιάζει αντί για τον θυμό την αγάπη με τα υπέροχα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του: «Εάν ταις γλώσσες των ανθρώπων λαλώ και των Αγγέλων, εάν και ένα και εάν, αγάπη δε μη έχων ουδέν ειμί».

Ύμνος της αγάπης είναι το καινούριοι απόκτημα της κοινωνικοθρησκευτικής μας βιβλιοθήκης που μας χάρισε, κοντά στα τόσα άλλα, με το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε, ο π. Ιγνάτιος. «Τίμιοι με τον Θεό» είναι ο τίτλος του, «τίμιοι με τους συνανθρώπους μας» είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από το νόημα των διακοσίων σελίδων της νέας συγγραφής -τύπου κηρύγματος- του π. Ιγνατίου.

Θα μπορούσε κανείς αντί για τα επτά αμαρτήματα της λαϊκής μας παράδοσης -οκνηρία, αλαζονεία, λαιμαργία, λαγνεία απληστία, οργή και ζηλοφθονία- να παρουσιάσει, με βάση το βιβλίο του π. Ιγνατίου τις αρετές που πρέπει να κοσμούν τον χριστιανό, που ζει σε μια εποχή κοσμογονικών μεταβολών και δοκιμασίας του πνεύματος, όπως χαρακτηρίζεται σήμερα η κοινωνία μας. Τη μακροθυμία, ανεξικακία και τη συγγνώμη, απ’ όπου βγαίνουν ως επακόλουθο η αποφυγή του μίσους, της εκδίκησης και της μνησικακίας. Χωρίς να μισούμε μόνο με τους όρους του Αριστοτέλη, καλύτερα να μη μισούμε ποτέ. Η θετική μας συμπεριφορά θα καθορίζεται από τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «αγάπην δε μη έχων ουδέν ειμί». Ο π. Ιγνάτιος βρίσκει την ευκαιρία να επεκταθεί όσο πρέπει και όπως πρέπει, με τη ρέουσα γλώσσα του και τη διαύγεια των νοημάτων του, να παρουσιάσει παραδείγματα και ευκαιρίες τόσο για τη θετική δράση του χριστιανού, με την οποία εκδηλώνει τα συναισθήματα της μακροθυμίας, της συγνώμης και της ανεξικακίας όσο και για την αποφυγή της συμπεριφοράς εκείνης, που έχει ως ελατήριο την αντιδικία, το μίσος και την αντεκδίκηση.

Ο άνθρωπος που έχει κατορθώσει να καθορίζει τη ροή των συναισθημάτων του κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να πετυχαίνει στη ζωή του, συνθέτει μια διαφορετική ευφυία, που δεν είναι άλλη από αυτή που η σύγχρονη ψυχολογία ονομάζει συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει αυτοεπίγνωση και έλεγχο των παρορμήσεων, επιμονή, ζήλο και αυτοενεργοποίηση, ενσυναίσθηση και προσαρμοστικότητα. Αυτές είναι οι δεξιότητές, οι οποίες όταν περιβάλλονται με το πνεύμα της χριστιανικής αγάπης, οικοδομούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και μας κάνουν ικανούς να διακρινόμαστε στον χώρο της εργασίας μας… Είναι, όπως λέγει ο ψυχολόγος Daniel Coleman, στο βιβλίο του «Η συναισθηματική νοημοσύνη», οι σφραγίδες ποιότητας του χαρακτήρα και της αυτοπειθαρχίας, του αλτρουϊσμού και της συμπόνοιας, που με τη σειρά τους είναι θεμελιώδεις δεξιότητες απαραίτητες για την πρόοδο του ανθρώπινου είδους

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον π. Ιγνάτιο για τη συγγραφή του αυτή και ευχόμαστε να έχει υγεία και διάθεση να μας χαρίσει και άλλα έργα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...