Βοτανικό Πάρκο Κρήτης

Date:

Ένας μοναδικός παράδεισος δίπλα στην πόλη των Χανίων. Η φύση είναι κομμάτι μας και εμείς είμαστε κομμάτι της φύσης. Ανακαλύπτουμε πάλι την ομορφιά της, την ηρεμία της, την σοφία μέσα στην απλότητά της και αρχίζουμε να μαθαίνουμε από την αρχή να διαβάζουμε τα κρυμμένα μυστικά της. Μυστικά που κατείχαν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί της ιστορίας, αλλά ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νομού Χανίων, αποτελεί το περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πάρκο έκτασης 150 στρεμμάτων, μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη και από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολύ κοντά στην πόλη, στο 13ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χανίων – Φουρνέ Ομαλού, περιμένει τους επισκέπτες να γνωρίσουν 950 διαφορετικές ποικιλίες από 170 φρουτόδεντρα στα οποία και εξειδικεύεται το πάρκο, αλλά και περισσότερα από 100 είδη μεσογειακών και ενδημικών βοτάνων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δεκάδες καλλωπιστικά και άλλα φυτά.

Δέντρα και φυτά από κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη μακρινή Κίνα ως τη Λατινική Αμερική και από την Αυστραλία ως την Αφρική και τη Βόρεια Ευρώπη, που συγκεντρώθηκαν με ιδιαίτερο κόπο και φροντίδα από τους εμπνευστές και δημιουργούς του πάρκου, ένας μικρός ζωολογικός κήπος και ένα ποτάμι που καταλήγει σε μια γαλήνια λίμνη συγκροτούν μια όαση που όλοι οι Χανιώτες αξίζει να επισκεφθούν.

Ένας αργός περίπατος στα 2,5 χιλιόμετρα των μονοπατιών του πάρκου με στάσεις ανάπαυσης στα πολλά σημεία που προσφέρονται, απαιτεί περισσότερο από 1 ½ ώρα για τον αμύητο επισκέπτη, ο οποίος όμως θα αποζημιωθεί με τις πολύτιμες γνώσεις που προσφέρουν οι κατατοπιστικές ταμπέλες που συνοδεύουν κάθε φυτό και δέντρο και με μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Η διαμόρφωση του εδάφους, οι υψομετρικές διαφορές και τα βουνά που περικλείουν το πάρκο εμποδίζοντας  τον παγωμένο αέρα από τα Λευκά Όρη και την υγρασία του κάμπου, προσφέρουν ένα εξαιρετικό μικροκλίμα που ευνοεί την σημαντική βιοποικιλότητα. Με μελετημένη φύτευση κάθε φυτού στο κατάλληλο σημείο, και με καλλιέργεια η οποία γίνεται με φυσικό τρόπο χωρίς χρήση χημικών, στο πάρκο ευδοκιμούν τόσο τροπικά δέντρα, όσο και φυτά προερχόμενα από τα ψυχρά κλίματα της Βόρειας Ευρώπης.

Στην είσοδο του Πάρκου μια καμένη αιωνόβια ελιά θυμίζει την καταστροφική πυρκαγιά του 2003 που ξεκινώντας από τους Λάκκους κατέκαψε εξήντα χιλιάδες ελαιόδεντρα πολλά από αυτά ηλικίας πάνω από 400 ετών. Θύμα αυτής της οικολογικής καταστροφής ήταν και οι εκτάσεις της με ελιές και πορτοκαλιές της οικογένειας Μαρινάκη από τον Σκορδαλό. Μέσα όμως από τις στάχτες εκείνης της καταστροφής γεννήθηκε ο παράδεισος που συναντά κανείς σήμερα, πλασμένος αρχικά στο μυαλό των τεσσάρων αδελφών της οικογένειας που απορούσαν για την άγνοια των παιδιών της πόλης για τη φύση.

Ξεκίνησαν τις εργασίες το 2004 και μετά από πέντε χρόνια προσωπικής κοπιαστικής δουλειάς που όμως έγινε με κέφι και μεράκι για δημιουργία το πάρκο ολοκληρώθηκε και άνοιξε στο κοινό τον Απρίλη του 2009 ενώ λίγους μήνες πριν, τον Νοέμβρη, είχε ανοίξει και το εστιατόριο της εγκατάστασης που ακολουθεί τη δική του πετυχημένη πορεία.

Το αποτέλεσμα του κόπου τους πέρα από κάθε προσδοκία. Σπάνια δείγματα δέντρων που ούτε τα ονόματά τους δεν έχουμε ακούσει, όπως το αυστραλέζικο λεμόνι της ερήμου, το χέρι του Βούδα από την Ιαπωνία και το αρτόδεντρο με προέλευση από την Ινδία, αλλά και άλλα ξακουστά που ποτέ δεν έχουμε δει, όπως το καφεόδεντρο από την Τροπική Αφρική. Μεσογειακά και ντόπια βότανα και φαρμακευτικά φυτά όπως το ελίχρυσο που ο μύθος το θέλει να έχει το χάρισμα της αιώνιας νεότητας, Θρούμπι, Μορίνγκα, Απήγανος, αλλά και τα πιο γνωστά Ασφάκη, Μαντζουράνα, Δίκταμο. Δεκάδες ποικιλίες καρποφόρων, Αμυγδαλιές, Αχλαδιές, Λοτοί, Μηλιές, Φουντουκιές, όλα τα εσπεριδοειδή,  και δεκάδες άλλα, μοιρασμένα σοφά σε τομείς (Τροπικά, Μεσογειακά και ενδημικά Βότανα, Οπορωφόρα δέντρα, Λίμνη, Μεσογειακά καρποφόρα, Εσπεριδοειδή, Αμπέλια) συγκροτούν έναν παράδεισο βιοποικιλότητας που συνεχώς εμπλουτίζεται και βελτιώνεται.

Στο χαμηλότερο σημείο του πάρκου η λίμνη που δημιουργείται από το φυσικό ποτάμι που διασχίζει την περιοχή φιλοξενεί πάπιες και άλλα υδρόβια πτηνά, ενώ στην περιοχή οι ιδιοκτήτες έχουν απελευθερώσει πέρδικες, φασιανούς και παγώνια που περιφέρονται εξοικειωμένα πλέον με τους επισκέπτες και μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει. Την πανίδα της περιοχής συμπληρώνει τέλος και ο μικρός ζωολογικός κήπος του πάρκου με αγρίμια, ελάφια, αγριογούρουνα και στρουθοκαμήλους.

Το Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις αρχές Απρίλη έως και το τέλος του Οκτώβρη, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες από τις 8:00 το πρωί έως τη δύση του ήλιου.

Το εστιατόριο: Ντόπιες γεύσεις και αυτοκατανάλωση

Το αξιόλογο εστιατόριο της εγκατάστασης, που δεσπόζει της περιοχής με απρόσκοπτη θέα,  λειτουργεί μόνο για μεσημεριανό και βέβαια καφέ πρωί και νωρίς το απόγευμα στην έξοχη βεράντα του.

Πιστοποιημένο με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» της διανομαρχιακής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» βασίζεται στη φιλοσοφία της αυτοκατανάλωσης προϊόντων που παράγονται στο πάρκο (λαχανικά, αγριόχορτα, ξύδι, τσικουδιά, γλυκά του κουταλιού κα) ενώ τα υπόλοιπα υλικά όπως τα κρέατα αναζητούνται σε ντόπιους πάντα παραγωγούς. Ποιότητα εγγυημένη από τα αγνά υλικά και τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος (πυρομάχι, ξυλόφουρνος, σάτσι και άλλα), έμφαση στην Κρητική κουζίνα και διατροφή θα ικανοποιήσουν και τον πιο πεινασμένο μετά το περπάτημα στο πάρκο επισκέπτη.

Στις καλαίσθητες εγκαταστάσεις του εστιατορίου διοργανώνονται επίσης κύκλοι γευσιγνωσίας,  για γκρουπ τουριστών που το καλοκαίρι επισκέπτονται καθημερινά το πάρκο, που περιλαμβάνουν μαθήματα μαγειρικής σχετικά πάντα με την Κρητική Κουζίνα και γευσιγνωσίας κρασιών ντόπιων ποικιλιών.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6976 860573 και στην ιστοσελίδα του Βοτανικού Πάρκου http://www.botanical-park.com/

Φωτός και ρεπορτάζ: Ρούλα Μουτσέλου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...