“Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!”: Η λίμνη του Κουρνά από ψηλά και οι πολλοί μύθοι που την περικλύζουν | Bίντεο

Date:

Αναμφίβολα τα νερά της λίμνης από την πρώτη κιόλας ματιά προκαλούν δέος γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη, δηλαδή χωρίς πυθμένα.

Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί, καθώς το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5m.

Ένας δεύτερος μύθος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό, όπου ζούσε μια όμορφη κοπέλα με τον πατέρα της. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν να ξεκουραστούν.

Η κόρη άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της και ο πατέρας της την καμάρωνε. Ωστόσο, η ομορφιά της ξαφνικά τον έκανε να την ερωτευτεί και της ρίχτηκε. Η απελπισμένη κόρη τότε πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!».

Η περιοχή αμέσως βούλιαξε και κατακλύστηκε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει αρκετές φορές την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε ότι η νεράιδα προστατεύει τα ζώα της λίμνης.

Επίσης ένας μύθος για την νεράιδα αναφέρει ότι ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει.

Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός την κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράϊδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της.

Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι στην λίμνη προκαλούνται παραφυσικά φαινόμενα, με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούν είτε αναστάτωση σε πολλούς, είτε θετική διάθεση.

Ωστόσο, τι σημαίνει ο Κουρνάς και από πού πήρε το όνομά της η λίμνη;

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Αναφέρεται στην αρχαιότητα από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια και φέρεται στην περιοχή να υπήρχε αρχαίος ναός που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά και φαίνεται να ήταν αφιερωμένος στον Ίππο ή και στην Κόρη. Τα ονόματα αυτά έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκορώνα που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνας.

Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Κορησία τοποθετείται κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη, αλλά η προέλευση του ονόματος άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει «λίμνη» ή «λουτήρας» και άλλοτε ως παράφραση της ελληνικής λέξης «κρουνό».

Όπως και να έχει, η λίμνη του Κουρνά είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός -προστατευόμενος από το πρόγραμμα Νatura- που προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες… με ή χωρίς τη στοιχειωμένη νεράιδα…

Δείτε το βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=R6fUy8vQ2iw”]

e-kritikos.blogspot, cretanbeaches.com, neatv.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...