Ξεκληρίζεται η κτηνοτροφία από την αύξηση των ζωοτροφών

Date:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ξεκληρίζεται  η κτηνοτροφία  από  την  αύξηση  των  ζωοτροφών

Αν και εισάγουμε ζωοκομικά προϊόντα αξίας περίπου 2 δις. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που μπορούμε να τα παράγουμε, όχι μόνο δεν αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, αλλά καταρρέει. Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης, για ακόμα μια χρονιά, μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Η παραγωγή στο γάλα έχει μειωθεί, λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται ίσα-ίσα για να ζήσουν. Μερικοί κτηνοτρόφοι πουλάνε τα κοπάδια τους σε Λιβύη, Τουρκία, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν. Βέβαια κερδισμένοι είναι οι εμποροβιομήχανοι που αυξάνουν τα κέρδη τους και χαμένοι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές που τους εκμεταλλεύονται.

Πιο ειδικά, για τις ζωοτροφές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, η τιμή τους έχει αυξηθεί για συνεχόμενη χρονιά πάνω από 50%. Αυτό εντείνεται αφού διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας η παραγωγή ζωοτροφών είναι μειωμένη, η τιμή τους έχει αυξηθεί και για την Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος εξαγωγών τους, αν και χρειάζονται στην εγχώρια κατανάλωση.

Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από το καρτέλ εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη , αξιοποιώντας τις διεθνείς συγκυρίες ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής στο καλαμπόκι κ.ά, για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Απαιτούν και πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές δύο μηνών οπότε και οι τιμές των ζωοτροφών είναι υψηλότερες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους με ανοιχτή τιμή ή σε τιμές μικρότερες των περσινών, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει συμβάλει όχι μόνο η έλλειψη προστασίας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τη ληστρική εκμετάλλευση των εμποροβιομήχανων, αλλά και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ, τις έκτακτες φορολογήσεις, τα προβλήματα με τις άδειες λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, τα χρέη και η έλλειψη ρευστότητας κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός,

  • Τι μέτρα θα πάρει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, προγραμματίζοντας αύξηση της παραγωγής ποιοτικών και φτηνών ζωοτροφών για την ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών, τη βελτίωση των μόνιμων βοσκοτόπων, την  κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά εφόδια καθώς και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας στους εμπόρους; Αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των κτηνοτρόφων για απαγόρευση των εξαγωγών καλαμποκιού.
  • Αν σκοπεύει: α) Να επιδοτήσει την αγορά των ζωοτροφών, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφική παραγωγή, αφού η χώρα μας είναι ελλειμματική  και β) Να πάρει μέτρα για τις απαράδεκτες χαμηλές τιμές από το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών και των πολύμηνων καθυστερήσεων αποπληρωμής προς τους κτηνοτρόφους, καθώς και να ζητήσει τη διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Η βουλευτής

Διαμάντω Μανωλάκου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: 21/9/2012

Θα συζητηθεί τώρα η έβδομη με αριθμό 287/18-9-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Διαμάντως Μανωλάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων κτηνοτροφίας.

Το λόγο έχει η κ. Μανωλάκου για δύο λεπτά, προκειμένου να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτησή της.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η κτηνοτροφία καταρρέει και το ξέρετε. Μάλιστα, μπορεί να είναι η κατάσταση και μη αναστρέψιμη. Η κατάσταση είναι δραματική, τραγική.

Βεβαίως, δεν ήρθε ξαφνικά και απότομα. Είναι απόρροια την κοινής αγροτικής πολιτικής, της άνισης σχέσης φυτικής προς ζωικής παραγωγής, που μέσα στο πλαίσιο της ΚΑΠ δεν μπορείτε να την αλλάξετε. Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε και γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις.

Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Κόβουν από το δικό τους φαί και της οικογένειάς τους, για να ταΐσουν τα ζώα τους, γιατί χρειάζονται το ζωικό κεφάλαιο. Και αυτό, εάν θέλετε, εκφράζεται και στα στοιχεία, καθώς βλέπουμε ότι μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος και το ξέρετε. Είναι λόγω κακής διατροφής του ζωικού κεφαλαίου.

Το μέγα πρόβλημα είναι η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών. Η αύξηση των ζωοτροφών έχει αντικειμενικές αιτίες, αλλά και υποκειμενικές, οι οποίες διαχέονται από χρονιά σε χρονιά.

Οι ζωοτροφές βρίσκονται στα χέρια ενός καρτέλ. Είναι πέντε μεγαλέμποροι, οι οποίοι φέτος αξιοποιούν και την ξηρασία και τη μειωμένη παραγωγή, για να αυξήσουν ακόμη μια χρονιά τις τιμές. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρευστό στην αγροτιά, εκμεταλλεύονται στην κυριολεξία την ανάγκη τους.

Από τη άλλη μεριά, έχουμε το άλλο καρτέλ, των γαλακτοβιομηχανιών και των μεγαλεμπόρων του κρέατος, οι οποίοι τι κάνουν; Αγοράζουν πάμφθηνα το γάλα και το κρέας.

Εμείς τι ζητάμε; Άμεσα, τώρα να υπάρξει επιδότηση για την αγορά των ζωοτροφών. Να πάρετε μέτρα ενάντια στις χαμηλές, απαράδεκτες τιμές του καρτέλ γαλακτοβιομηχανιών και μεγαλεμπόρων και των πολύμηνων καθυστερήσεων. Να υπάρξει διαγραφή των χρεών των μικρομεσαίων αγροτών και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με την κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και σε όλα τα αγροτικά εφόδια.

Τέλος, ειδικά για φέτος να μην ισχύσει η εξαγωγή καλαμποκιού. Ξέρετε καλά ότι υπάρχουν μεγαλέμποροι, που αγοράζουν πάμφθηνα το καλαμπόκι από τους γεωργούς, για να το πουλήσουν πανάκριβα και σε εξαγωγική κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, θα συμφωνήσω με το προοίμιο της επίκαιρης ερώτησής σας, όπως το βλέπω στο κείμενο που καταθέσατε.

Πράγματι, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ζωοκομικών προϊόντων. Πληρώνουμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, για να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα με εισαγωγές από τις βόρειες χώρες. Ουσιαστικά, για να καλύψουμε αυτήν τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος σε ζωοκομικά προϊόντα, δαπανούμε το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουμε από τη Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ανατροπή αυτού του αρνητικού αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου και προς αυτήν την κατεύθυνση εκπονούμε ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, που το επόμενο διάστημα ελπίζω να είναι έτοιμο.

Πράγματι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις τιμές των ζωοτροφών στη χώρα μας, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, θα έλεγα. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίας σε χώρες που παράγουν ζωοτροφές, αλλά και από το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα των αγροτικών αυτών προϊόντων, των κτηνοτροφικών φυτών, πηγαίνει για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ωστόσο στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και ενώ γίνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να εκπληρώσει τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής και να μείνει όρθια, τόσο η εξισωτική αποζημίωση, όσο και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες, παρέμειναν αλώβητες στα περσινά ποσοστά.

Η εξισωτική αποζημίωση προς τους κτηνοτρόφους που δίνεται ιδιαίτερα στους παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, είναι της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Είχε περικοπεί, όπως ξέρετε, στα 100 εκατομμύρια στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου. Υπήρξε προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για αποκατάστασή της, έγινε πράξη και δόθηκε ήδη σε εξήντα εννέα χιλιάδες δεκατέσσερις δικαιούχους κτηνοτρόφους. Στις λίγες περιπτώσεις λαθών -παρουσιάστηκαν φέτος λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά- υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν και εντός του μήνα θα δοθεί και στους υπόλοιπους.

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι στα περσινά επίπεδα, 163 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές τις μέρες θα δοθεί η πρώτη δόση των 80 εκατομμυρίων και τα υπόλοιπα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θέλω, επίσης να πω ότι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας των αγροτών εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δοθεί έγκαιρα εντός του Οκτωβρίου το 50% της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Μιλάμε για πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που θα πέσει στην ελληνική περιφέρεια.

Όπως ξέρετε, επίσης, έχει καταβληθεί μέσα στο 2012 η στήριξη που δίνεται στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Μιλώ για το άρθρο 68, το ποιοτικό παρακράτημα, που έχει να κάνει και με την αξιοποίηση των βοσκοτόπων που θέτετε. Μιλούμε για 24 εκατομμύρια ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους και άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ στους αγελαδοτρόφους.

Όσον αφορά την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ξέρετε ότι μετά τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς άνοιξαν οι κάνουλες, η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, και δίνονται δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, όχι μόνο λήπτες της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και στους χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους που δεν τυγχάνουν της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων που χρειάζονται ρευστότητα.

Τώρα για το λεγόμενο «κακό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας ξέρετε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση -το κομμάτι αυτό που έχει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών- από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τα Σχέδια Βελτίωσης δυο κουβέντες. Έχουμε δώσει προτεραιότητα ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν τους κτηνοτρόφους. Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρήκαμε επτά χιλιάδες επτακόσια σχέδια που ήταν κυριολεκτικά βαλτωμένα. Σε ενάμιση χρόνο έχει γίνει η αξιολόγηση μόλις διακοσίων σχεδίων. Σ’ αυτούς τους δυο μήνες έχουν αξιολογηθεί πάνω από δυο χιλιάδες αιτήσεις.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε παρακαλώ, έχετε μετά και τη δευτερολογία σας για να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, με μια αναφορά στο ζήτημα που βάζει η ερώτηση όσον αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις και τις άδειες λειτουργίας. Πρόθεσή μας, σε συνεργασία και συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ, είναι να προχωρήσουμε σε νομοτεχνική ρύθμιση που θα δίνει παράταση στα ποιμνιοστάσια που δεν είναι νόμιμα και πρέπει να μετεγκατασταθούν.

Όπως είπα, το πρόβλημα των ζωοτροφών δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που θα έχω την ευκαιρία στη δευτερολογία να αναφερθώ.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κ. Μανωλάκου έχει το λόγο.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στη διαπίστωση των προβλημάτων συμφωνούμε όλοι εδώ μέσα στην Αίθουσα. Όμως τα αίτια δεν τα αναφέρετε ούτε τα «χτυπάτε». Όταν είναι οι κτηνοτρόφοι, η αγροτιά και οι άλλοι εργαζόμενοι στα νύχια των καρτέλ –γιατί αυτή είναι η ελεύθερή σας αγορά, γιατί αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσκυνάτε εσείς και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου- λύσεις δεν θα υπάρχουν υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών, υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, υπέρ της εργατικής τάξης.

Αυτό, αν θέλετε, στον τομέα της κτηνοτροφίας φαίνεται και από τη «ΔΩΔΩΝΗ», την οποία την ξεπουλάτε τη στιγμή που είναι ένα στήριγμα για όλη την κτηνοτροφία μέσα στην Ελλάδα.

Τα μέτρα που είπατε, με συγχωρείτε, αλλά εμείς τα θεωρούμε κοροϊδία απέναντι στο πρόβλημα το δραματικό, το οξυμένο των κτηνοτρόφων.

Την εξισωτική αποζημίωση έπρεπε να την έχετε δώσει από τον Απρίλιο για να αγοράσουν έγκαιρα φτηνές ζωοτροφές και τη δώσατε το Σεπτέμβριο και όχι σε όλους. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πηγαίνει σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές και απαιτείται ο κτηνοτρόφος που έχει παιδιά να μένει κιόλας εκεί, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε καν σχολεία. Και ζητάτε αυτή τη στιγμή πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας. Γι’ αυτό επί τρεις φορές δεν απαντάτε στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την εξισωτική αποζημίωση και όλο το αναβάλετε. Μόνο στην Κρήτη τρεις χιλιάδες κτηνοτρόφους δεν τους έχετε δώσει ούτε cent, στην Τρίπολη και στην Πελοπόννησο το ίδιο.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ, με συγχωρείτε, αλλά κολοβή είναι η επιστροφή. Τους βουτάτε τα χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τους βουτάτε ό,τι μπορείτε. Ούτε παίρνουν ολόκληρη την επιστροφή του ΦΠΑ. Γιατί είναι καταχρεωμένοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην ΑΤΕ που διαλύθηκε; Γιατί το 2010 το επιτόκιο ήταν 3,5% και το 2012, μέχρι που έκλεισε, είχε πάει 12,5%. Ε, λοιπόν, είναι ληστεία αυτό ή δεν είναι;

Τα μέτρα που λέτε, ούτε καν ασπιρίνες δεν είναι. Μιλάμε για δραματικές καταστάσεις. Εδώ και τώρα εμείς σας ζητάμε να δώσετε επιδοτήσεις για τις ζωοτροφές. Εδώ και τώρα σας ζητάμε να γίνει διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Εδώ και τώρα σας ζητάμε κατάργηση του ΦΠΑ και στις ζωοτροφές και στα άλλα τα εφόδια, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Και σε ό,τι αφορά το ότι οι ζωοτροφές είναι παγκόσμιο φαινόμενο, βεβαίως, -τι να κάνουμε;- κυριαρχεί η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, κυριαρχεί το χρηματιστήριο και στο καλαμπόκι και καθορίζουν τις τιμές αξιοποιώντας και τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Όμως, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα και να παλεύουν και για την ίδια τους τη ζωή και την επιβίωση, αλλά και την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που τους οδηγεί στην καταστροφή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ο ιδεατός κόσμος, υπάρχει και η πραγματικότητα. Ευχάριστο είναι να μιλούμε για διαγραφή χρεών. Ποιος δεν θέλει να διαγράφει χρέη; Ποιος δεν θα ήταν ευτυχής να μοιράζει δώρα, όπως ο Άγιος Βασίλης, σε κάθε κοινωνική ομάδα;

Ζούμε, όμως, σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό της δίνει δικαιώματα, της επιβάλλει, όμως, και υποχρεώσεις. Δεν πρέπει αυτά όλα να τα λησμονούμε.

Όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου, κυρία Μανωλάκου, το πρόβλημα με τις τιμές των ζωοτροφών δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Στην Ελλάδα επιτείνεται, βεβαίως, λόγω της οικονομικής κρίσης και του προβλήματος ρευστότητας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη θέσει το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ετέθη στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Κύπρο στις 11 Σεπτεμβρίου. Προτείναμε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και των ζωοτροφών και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μετά από ελληνικό αίτημα, προστέθηκε στα προς συζήτηση θέματα η κατάσταση κρίσης στον τομέα της κτηνοτροφίας, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και της οικονομικής κρίσης. Στο ελληνικό αίτημα περιγράφονται οι κίνδυνοι βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και ζητείται η λήψη βραχυπρόθεσμων, αλλά και μεσοπρόθεσμων μέτρων, για να αποτραπεί η κατάρρευση της κτηνοτροφίας.

Γίνεται σαφές ότι πέρα από τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον ζητούμε τη στήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως γινόταν παλαιότερα με τα ενεργειακά φυτά. Η αύξηση της καλλιέργειας ψυχανθών, που περνά μέσα από την αναμόρφωση και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να μπει στο λεγόμενο «πρασίνισμα», αντιλαμβάνεστε ότι ενισχύει την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Με τη νέα ΚΑΠ θα μπορούν να υπάρξουν και οικονομικά κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών. Η νέα ΚΑΠ είναι το 2014.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων): Το τριφύλλι δεν θα το φάει κανένας άλλος πέρα από τα πρόβατα, τις κατσίκες και τα άλλα ζώα.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι χθες υπήρξε παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βιομηχανία Ζάχαρης για τις τιμές διάθεσης των υπολειμμάτων των ζαχαροτεύτλων που διατίθενται ως ζωοτροφές. Υπήρξε διαβεβαίωση προς τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη από τη διοίκηση της βιομηχανίας ότι θα επανεξετάσουν τις τιμές διάθεσης της πούλπας.

Όσον αφορά το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές που θέσατε και εσείς με το ερώτημά σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο κείμενο διακήρυξης, στην προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, υπάρχει σαφής αναφορά στην πρόθεση να μειωθεί το ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών εφοδίων, δηλαδή σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών. Η Κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και πιστεύω ότι μέσα στον ορίζοντα αυτόν θα υλοποιηθεί και αυτή η δέσμευση.

Τέλος, θέλω να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε φαινόμενα ελληνοποιήσεων στο γάλα και το κρέας. Οι εντολές του Υπουργείου προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι σαφείς προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε αμείλικτοι.

Όσον αφορά την εξισωτική, επειδή είπατε πολλά και αναφέρατε και νούμερα, η ενημέρωση που έχω εγώ, κ. Μανωλάκου, είναι ότι για πρώτη φορά υπήρξαν τόσα λίγα λάθη όσον αφορά στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Δεν ζητάμε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης από κανέναν, αλλά η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε κτηνοτρόφους και αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για να στηριχθεί η παραγωγή στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές των κατοίκων της υπαίθρου και για να μην εγκαταλειφθούν χωράφια, κτήματα που είναι χαμηλής παραγωγικότητας, για να συνεχίσει η καλλιέργεια. Τα ξέρετε πολύ καλά όλα αυτά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...