Υπό κατάληψη το Πολυτεχνείο Κρήτης – Κινητοποιήσεις των φοιτητών

Date:

Την απόφαση να προχωρήσουν την κατάληψη του Πολυτεχνείου Κρήτης, απο την Δευτέρα μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την ερχόμενη Τριτη 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι φοιτητές του Ιδρύματος.  Οι φοιτητές αποφάσισαν παράλληλα να πραγματοποιήσουν εκδήλωση   για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στην πόλη των Χανίων (την οργάνωση αναλαμβάνει το συντονιστικό της κατάληψης) και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύρι Τετάρτη στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Παράλληλα καλούν τους καθηγητές του τμήματος ΗΜΜΥ αλλά και την διοίκηση του ιδρύματος να καταργήσει τον απαράδεκτο θεσμό των προαπαιτούμενων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει ως εξής:

•    Κατάληψη του ιδρύματος απο σημερα Δευτερα 29/8 μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
•    Νέα Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Τριτη 6/9 στις 14:00
•    Συντονιστικό κατάληψης την Τριτη 30/8 στις 12:00 στο μπλόκο της κατάληψης
•    Εκδήλωση του Συλλόγου Φοιτητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στην πόλη των Χανίων (την οργάνωση αναλαμβάνει το συντονιστικό της κατάληψης)
•    Κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών την Τετάρτη 31/8 στις 10:00 στην πλατεία της Αγορά
•    Κατάργηση των προαπαιτούμενων στο ΗΜΜΥ. Κάλεσμα στους καθηγητές του τμήματος και στην διοίκηση του ιδρύματος να καταργήσει τον απαράδεκτο θεσμό των προαπαιτούμενων

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
•    Ανατροπή του Νόμου Διαμαντοπούλου και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
•    Ανατροπή του μνημονίου, του προγράμματος σταθερότητας και των μέτρων που τα συνοδεύουν. Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της, το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής.
•    Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους!
•    Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση και έξοδος απο την ΕΕ και το Ευρώ
•    Άμεση στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.
•    Εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών παραγωγικών μοναδων με εργατικό έλεγχο
•    Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
•    Απαγόρευση των απολύσεων. Καμία σκέψη για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
•    Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ
•    Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς. Όχι στο προπαρασκευαστικό έτος και στην αντιδραστική αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην 3οβάθμια εκπαίδευση που εντείνει τους ταξικούς και μορφωτικούς φραγμούς.
•    Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους. Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς!
•    Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους.
•    Επίδομα ενοικίου με οικονομικά κριτήρια και όχι κριτήρια αριστείας.
•    Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων.
•    Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Η ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει εν μέσω της κατάθεσης του Ν. Πλαίσιο που έρχεται για διαλύσει συθέμελα το Ελληνικό πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρασε από την πίσω πόρτα ένα νομοσχέδιο που δεν θα προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα του πανεπιστημίου αλλά θα είναι μια συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και των επιταγών του μνημονίου ως ακόμα μια προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει και χτυπά την καρδία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το κεφάλαιο θα προσπαθεί συνεχώς να βρει νέα πεδία κερδοφορίας που θα οδηγήσουν σε υπέρβαση της κρίσης. Στα νέα μέτρα που επέβαλε η ΕΕ και το ΔΝΤ και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (αύξηση ΦΠΑ, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις),έρχεται να προστεθεί και η μεταρρύθμιση-τομή στην παιδεία.
Σε μία περίοδο που ο κοινωνικός αναβρασμός το επόμενο διάστημα προβλέπεται  έντονος, με τις πλατείες να φουντώνουν και πάλι, και με πολλούς εργασιακούς κλάδους να έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και να καλούν σε κινητοποιήσεις και απεργίες, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει πόλεμο και  να συγκρουστεί ανοιχτά με τη νεολαία ψηφίζοντας μέσα στο καλοκαίρι το νόμο. Μετά τις μεγαλειώδεις απεργίες στις 28 και 29 Ιούνη, κατά τη διάρκεια ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Παιδείας, μετά από σχεδόν ένα χρόνο παράτασης και εναντίωσης του φοιτητικού κινήματος και μεγάλου μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιλέγει να ψηφίσει τον πιο αντιδραστικό Νόμο-Πλαίσιο για την παιδεία στις 24 Αυγούστου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και λοιπά κομμάτια της δεξιάς.
Ο νόμος αυτός  αποτελεί επιταγή της ΕΕ και της συνθήκης της Μπολόνια, ώστε να μετατρέψει το ελληνικό πανεπιστήμιο σε κολλέγιο τόσο στο επίπεδο του δημόσιου χαρακτήρα του, όσο και σε επίπεδο φοιτητή.

Σπουδές – εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη

Κάτι τέτοιο σημαίνει την εισαγωγή μιας λογικής δύο κύκλων σπουδών και ακολουθεί την κατεύθυνση  των διασπάσεων και κατατμήσεων σχολών, στην λογική των ειδικεύσεων και στην υιοθέτηση, από την πλευρά τους, μιας δομής σπουδών 3+2 σύμφωνα με τη συνθήκη της Μπολόνια και του αγγλοσαξονικού μοντέλου φοίτησης. Επίσης, με αυτό το διαχωρισμό  εισάγονται υποχρεωτικά δίδακτρα σε πολυτεχνειακές σχολές οι οποίες θα απαιτούν 5 ετή φοίτηση για την απόκτηση ενός ολοκληρωμένου πτυχίου.  Εισάγεται ακόμα ένας κατακερματισμός στο πεδίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την ύπαρξη πτυχίων «πολλών ταχυτήτων» πάνω σε αλληλεπικαλυπτόμενα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία αποτελούν κάθε άλλο παρά βάση για συλλογικές διεκδικήσεις στο πεδίο της εργασίας.

Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων»,με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι
Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο οι φοιτητές μπαίνουν σε ένα συνεχές κυνήγι πιστωτικών μονάδων, πλήρως αποτοιχισμένο από τα γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να μπορέσουν να κατοχυρώσουν το πτυχίο τους. Η αξία του πτυχίου μεταφράζεται σε πιστωτικές μονάδες οι οποίες, ανάλογα με τον αριθμό τους, διαχωρίζουν τα πτυχία σε διαφορετικές ταχύτητες, δημιουργώντας έτσι μια στρατιά αποφοίτων με διαφορετικές διαβαθμίσεις και αξιώσεις στην αγορά εργασίας.

Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση

Σε μία γενικευμένη προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών και κατάργησης των δημοσίων αγαθών, το υπουργείο επιτάσσει το κλείσιμο και τη συγχώνευση των σχολών καθώς και την περικοπή της χρηματοδότησής τους. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει καθοριστικά ο ρόλος και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Επί της ουσίας, μπαίνουν επιχειρηματικά κριτήρια στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους. Παράλληλα, η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.

Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πλέον πολύ πιο αυστηρό. Οι φοιτητές, αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνουν την ιδιότητά τους. Επιπλέον, εντατικοποιούνται πλήρως μέσω μιας σειράς αλλαγών όπως είναι:
•    Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια). Σύμφωνα με αυτό, ο φοιτητής είναι αναγκασμένος να ασχολείται μόνο με τη σχολή του προκειμένου να καταφέρει να πάρει πτυχίο στο αυστηρό όριο που ορίζεται από το νομοσχέδιο.
•    Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές, με απουσίες και με συνεχείς εξετάσεις και υποχρεωτικές εργασίες, δημιουργώντας ένα πιο ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης.
•    Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων, με τις οποίες δεν επιτρέπεται στον φοιτητή να παρακολουθήσει μαθήματα μεγαλύτερου εξαμήνου αν δεν έχει εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα του προηγούμενου.
•    Στο μοτίβο ενσωμάτωσης και καταστολής οποιουδήποτε διαφορετικού λόγου αρθρώνεται μέσα στη πανεπιστημιακή κοινότητα (ανάπτυξη κινημάτων, εναντίωση σε παραβατικές συμπεριφορές καθηγητών) κινούνται και τα πειθαρχικά συμβούλια. Θα βλέπουμε συχνά να επιβάλλονται ποινές στους φοιτητές που θεωρούνται ότι «παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία» και μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε διαγραφή τους από το τμήμα.
Αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων

Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο. Τα πρυτανικά συμβούλια πλέον θα διορίζονται από το υπουργείο και όχι από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ θα διορίζονται και manager από πρότυπα ιδρύματα του εξωτερικού. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι γίνεται προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού συνδικαλισμού, αφού οι πρυτανείες θα είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση του Ιδρύματος, η κατανομή της χρηματοδότησης, το περιεχόμενο της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας θα καθορίζονται από ξένους προς το Πανεπιστήμιο παράγοντες. Τα προγράμματα σπουδών που θα καταρτίζονται από αυτά δεν θα ανταποκρίνονται στο επιστημονικό και γνωστικό πεδίο της κάθε σχολής αλλά στις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτούν το κάθε ίδρυμα και θα απαιτούν από αυτό να παράγει τους εργαζομένους που η κάθε εταιρία θα έχει ανάγκη.

Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – καταστροφή του φοιτητικού συνδικαλισμού

Πλέον οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο (συγκεκριμένα μέχρι τις 15/11/2011 «πρέπει» να γίνουν φοιτητικές εκλογές) και με ηλεκτρονική ψήφιση, όποιος θέλει. Αυτή η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας για τις φοιτητικές εκλογές, επί της ουσίας, στοχεύει στη δημιουργία ενός απολιτίκ κλίματος στα πανεπιστήμια και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες διατάξεις αποσκοπεί στην αποστροφή και παρεμπόδιση της φοιτητικής νεολαίας από κάθε αγωνιστική και κινηματική διαδικασία. Άρα ο φοιτητικός συνδικαλισμός, πλέον, θα εκφράζεται από φυσικά πρόσωπα και όχι από συλλογικότητες και παρατάξεις, οι οποίες έχουν μία συνολική πολιτική ανάλυση, διαδικασίες και δράσεις. Ο νέος νόμος πλαίσιο προωθεί ένα προσωποκεντρικό μοντέλο αντιπροσώπευσης των φοιτητών που προωθεί τον ατομικό δρόμο, τις συντεχνιακές λογικές, την αποστροφή από μαζικές διαδικασίες, όπως οι συνελεύσεις και βάζει τέλος στο φοιτητικό συνδικαλισμό, άρα και στο φοιτητικό κίνημα.
Όσο για το άσυλο, αυτό «επιστρέφει στις ρίζες του». Δηλαδή καταργείται!
Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι ένα άσυλο ιδεών, όπως πολύ έντεχνα αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο. Το άσυλο είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, μέσα από αγώνες που δόθηκαν με αίμα. Είναι κτήμα όλου του λαού και μέσα σε αυτό συντελούνται όλες οι πολιτικές και κινηματικές διεργασίες που διαμορφώνουν το έδαφος για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, την ανάδειξη αποφάσεων που συγκρούονται με τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης και την ελεύθερη δράση και κινητοποίηση των φοιτητών.

O νέος νόμος πλαίσιο συνθέτει ένα πανεπιστήμιο πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες τις αγοράς και της εποχής που ζούμε.  Άλλωστε, η υπουργός Παιδείας με πρόσφατες δηλώσεις της είπε ότι ”κάθε μεταρρύθμιση απαντά στις ανάγκες της εποχής της”. Αυτό ακριβώς κάνει και αυτή η μεταρρύθμιση. Η εποχή της οικονομικής κρίσης έχει ανάγκη από εξειδικευμένους εργαζομένους χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, εργαζομένους με γνώσεις που θα έχουν ημερομηνία λήξης (ανάλογα με τις ανάγκες τις αγοράς). Έχει ανάγκη από πανεπιστήμια τα οποία θα διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών σύμφωνα με τις επιταγές των επιχειρήσεων. Πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, που θα δίνουν δάνεια, θα διαγράφουν φοιτητές και θα έχουν και μια ανάλογη διοίκηση από manager. Πανεπιστήμια τα οποία δε θα δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης καμίας συλλογικής διαδικασίας στο εσωτερικό τους (συνελεύσεων και άλλων πολιτικών δραστηριοτήτων).Εμείς, θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο, στο οποίο η έρευνα και η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών και της εργατικής τάξης. Τέλος, η κατάργηση του ασύλου δείχνει ότι η κυβέρνηση φοβάται το άσυλο και την ανάπτυξη αγώνων μέσα σε αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το καταργήσει.

Αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει, το φοιτητικό κίνημα θα νικήσει!
Ο νόμος αυτός και το πανεπιστήμιο που διαμορφώνει θα βρει το φοιτητικό κίνημα απέναντι του. Ένα φοιτητικό κίνημα που με προμετωπίδα την ανατροπή του νόμου, θα δίνει απαντήσεις συνολικότερα στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα πύρινο κίνημα από μια φοιτητική νεολαία που θα πρέπει να καταφέρει να έρθει σε σύνδεση  με τις διεργασίες των πλατειών του προηγούμενου διαστήματος, να βρεθεί στο δρόμο με εκείνες τις δυνάμεις της εργασίας που αποτελούν πραγματικές φωνές αντίστασης στους εργασιακούς χώρους στους δρόμους. Σκοπός του είναι να  βάλει ζητήματα άμεσης πάλης, όπως η Ενιαία Πανεπιστημιακή για την παιδεία, η διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών παραγωγικών μονάδων με εργατικό έλεγχο για την εργασία. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς καταλήψεις-συνελεύσεις-διαδηλώσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαισίου γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ
ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...