Yπογραφή Πρωτόκολλου Συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Stavanger

Date:

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου του Πανεπιστημίου Stavanger με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρύτανη Καθηγητή Νικόλαο Βαρότση, κατά τη διάρκεια της οποίας διερευνήθηκαν θεσμικοί τρόποι συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.

Για την υλοποίηση της ερευνητικής και διδακτικής συνεργασίας του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου του Πανεπιστημίου Stavanger υπεγράφη σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας από τους Προέδρους των δύο Τμημάτων Καθηγητές Αντώνη Βαφείδη και Svein M. Skjaeveland για θέματα που σχετίζονται με την ανίχνευση, εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η παραπάνω επίσημη συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο 7ήμερης επίσκεψης αντιπροσωπείας 27 ατόμων (καθηγητές, ερευνητικό, διδακτικό, διοικητικό προσωπικό και υποψηφίους διδάκτορες) του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου του Πανεπιστημίου Stavanger της Νορβηγίας στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η επίσκεψη είχε ως έναυσμα τη συνεργασία μεταξύ των καθηγητών των δύο Τμημάτων, Καθ. R. Time και Αν. Καθ. Β. Κελεσίδη. Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση και συζητήσεις στα εργαστήρια του ΜΗΧΟΠ, γεωλογική εκδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς με οδηγό τον Αναπλ. Καθ. του Τμήματος ΜΗΧΟΠ Ε. Μανούτσογλου, επίσκεψη στην Κνωσό και σε περιοχές εμφάνισης αντιπροσωπευτικών γεωλογικών σχηματισμών στην Κρήτη.

Το Πανεπιστήμιο Stavanger έχει περίπου 8000 φοιτητές, με 1000 καθηγητές και εργαζόμενους. Έχει τρεις σχολές, Τεχνών και Εκπαίδευσης, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η τελευταία σχολή αποτελείται από πέντε Τμήματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου. Στο συγκεκριμένο Τμήμα απασχολούνται 30 καθηγητές και 10 τεχνικοί εργαστηρίων. Έχει 20 υποψήφιους διδάκτορες, 140 μεταπτυχιακούς φοιτητές, δεχόμενο κατ’ έτος 70 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 450 προπτυχιακούς φοιτητές, δεχόμενο κατ’ έτος 150 προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ διαθέτει εξαίρετα εργαστήρια για εκπαίδευση και έρευνα. Οι κύριες κατευθύνσεις είναι Γεωτρήσεις, Μηχανική Ταμιευτήρων, Ανάλυση Επενδύσεων και Αποφάσεων, Μηχανική Παραγωγής και Μηχανική Γεωεπιστημών Πετρελαίου.

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι το Stavanger αποτελεί κέντρο πετρελαιοπαραγωγής της Νορβηγίας. Στην Πανεπιστημιούπολη υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Norwegian Petroleum Directorate (www.npd.no) όπου συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα παραγωγής υδρογονανθράκων. Εκεί εδρεύει και το Ινστιτούτο Έρευνας για ανίχνευση, εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων (IRIS – www.iris. no). Το IRIS είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρους ανάπτυξης γεωτρύπανο που χρησιμοποιείται τόσο για εκπαίδευση προσωπικού εταιρειών όσο και δοκιμές νέων εργαλείων και τεχνικών από διάφορες εταιρείες.

Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης ιδρύθηκε το 1987, έχει 20 καθηγητές, 30 άτομα τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό, 500 φοιτητές, 60 μεταπτυχιακούς και 30 υποψήφιους διδάκτορες και διαθέτει άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια για εκπαίδευση και έρευνα. Η Νορβηγική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τους χώρους και τα εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, συναντήθηκε με καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος και διερευνήθηκαν τρόποι συνεργασίας στα πλαίσια κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα ανίχνευσης, εντοπισμού και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Διαπιστώθηκε η μεγάλη συνάφεια και η συμπληρωματικότητα των αντικειμένων που θεραπεύονται και από τα δύο Τμήματα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι σύντομα θα προκύψουν συνεργασίες και αποτελέσματα προς όφελος των δύο χωρών αλλά και του τομέα παραγωγής υδρογονανθράκων που θα υλοποιηθούν με ανταλλαγές φοιτητών, υλοποίηση κοινών διατριβών και επισκέψεις καθηγητών.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης δίδει έμφαση στην αριστεία, στην προσέλκυση άριστων στελεχών, στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε αντικείμενα που θεραπεύονται από τα Τμήματά του και το καθηγητικό και ερευνητικό προσωπικό. Ενισχύει και παροτρύνει κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας των μελών του με πολύ θετικά αποτελέσματα καθώς διεκδικεί και αναλαμβάνει σημαντικά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα προσελκύοντας κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα αλλά και από παραγωγικούς φορείς. Συνεργασίες όπως η σημερινή λειτουργούν πολύ θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν αναλογισθούμε την αξία, τον ρόλο και την αναγνωρισιμότητα του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου του Πανεπιστημίου του Stavanger και την διεθνή καταξίωση των καθηγητών του στον χώρο ανίχνευσης, εκμετάλλευσης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Η συγκυρία δε, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης η πρόθεση του Ελληνικού Κράτους να προβεί σε νέες παραχωρήσεις για έρευνα υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, μετά από 15 χρόνια. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η δημιουργία του νέου φορέα που θα αναλάβει τις παραχωρήσεις, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει νέα γεωτρητική δραστηριότητα στον Πρίνο, με την Ενεργειακή Αιγαίου να υλοποιεί την πρώτη από τις γεωτρήσεις που έχει ανακοινώσει. Η συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου του Πανεπιστημίου του Stavanger ενισχύει τις δυνατότητες του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης για υποστήριξη και υλοποίηση παρεμβάσεων στην ανίχνευση και εξόρυξη υδρογονανθράκων και μπορεί έτσι να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χώρα μας με τεράστια οφέλη για τους Έλληνες πολίτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...