Μέχρι αρχές Ιουλίου επαρκούν τα χρήματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Μειώθηκε κατά 70% ο προϋπολογισμός μέσα σε 5 χρόνια

Date:

Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της λειτουργίας των πανεπιστήμιων είναι διαχρονικό. Εκατοντάδες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιήσει οι φοιτητές αλλά και καθηγητές διαμαρτύρονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το πρόβλημα όμως, στα χρόνια των μνημονίων, γιγαντώθηκε.

Σε μία ήδη εξαιρετικά λειψή χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει μία επιπλέον περικοπή δαπανών της τάξης του 70%. Και από τον Ιανουάριο φέτος, εν μέσω οικονομικού στραγγαλισμού από τους δανειστές και μίας μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης που έχει στερέψει τα ταμεία, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ.

Ούτε το Πολυτεχνείο Κρητης θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από μία τέτοια κατάσταση. Και στη συνομιλία που είχαμε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και προεδρεύων της πρόσφατης Συνόδου των Πρυτάνεων που ασχολήθηκε και με αυτό το θέμα, κ. Βασίλης Διγαλάκης, επαλήθευσε την άσχημη κατάσταση:

“Τα χρήματα επαρκούν μέχρι αρχές Ιουλίου. Kαι αυτό σημαίνει ότι μετά δε θα μπορούμε να πληρώσουμε τις ανάγκες για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Δε θα μπορούμε να πληρώσουμε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, υπηρεσίες καθαριότητας και όλες τις τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας του”.

Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, το θέμα είναι γενικότερο. “Ελπίζουμε όλοι να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα της χώρας και εφόσον γίνει αυτό που όλοι το ευχόμαστε, αμέσως μετά η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να καταβληθούν οι πρώτες δόσεις στα Πανεπιστήμια για να μπορέσουν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους”.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τωρινό. Υπάρχει χρόνια υποχρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια.

“Σαφέστατα”, είπε ο κ. Διγαλάκης που συμφώνησε με αυτή τη διαπίστωση.

“Εχει υπάρξει μία περικοπή των δαπανών τα τελευταία χρόνια της τάξης του 70%. Ο τακτικός προϋπολογισμός του Πολυτεχνείου Κρήτης για το 2015 είναι 1.300.000 ευρώ. Είναι μειωμένος περίπου 70% σε σχέση με πριν 5 χρόνια”.

Φέτος, από αυτά τα λίγα χρήματα, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. “Λειτουργούμε με τα αδιάθετα προηγουμένων ετών. Τα οποία – όπως είναι φυσικό – είναι λίγα και εξαντλούνται. Το Υπουργείο Παιδείας είναι ενήμερο”.

vamvoukas_digalakis

“Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία της χώρας”, λέει ο κ. Διγαλάκης,  “έχουμε φροντίσει ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα χωρίς προβλήματα αλλά αυτό κάποια στιγμή υπερβαίνει αυτά που μπορούμε να κάνουμε”.

Αναφορικά με την πιθανότητα λήψης δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο κ. Διγαλάκης μας είπε ότι αυτό αφορά δημόσιες επενδύσεις, υποδομές και τα χρήματα αυτά δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες λειτουργίες. Όμως και να επιτρεπόταν, τα χρήματα αυτά δε θα έρθουν στο άμεσο μέλλον. Και οι ανάγκες είναι άμεσες.

“Το Δημόσιο Λογιστικό είναι αυστηρό. Χρήματα που προορίζονται για δημόσιες επενδύσεις και υποδομές δε μπορεί να χρησιμοποιηθούν από Ιδρύματα για λειτουργικές ανάγκες. Και εξάλλου δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα. Ναι, έχει γίνει μία επιτροπή από το Υπουργείο Παιδείας στην οποία συμμετέχει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η Επιτροπή διερευνά το θέμα και θα καταβληθούν προτάσεις αλλά είναι κάτι που δεν είναι για το άμεσο μέλλον”.

Χρήματα, λοιπόν, δεν υπάρχουν.

Και όσον αφορά την ανταπόκριση που έδειξε το Υπουργείο στο θέμα του επιδόματος των φοιτητών, λύση ακόμα δε δόθηκε. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Χασάπης έχει ενημερωθεί, μας είπε ο κ. Διγαλάκης. Όλοι βρίσκονται σε αναμονή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...