Σπιτικές προτάσεις

Date:

Χταπόδι κρασάτο

Ένα χταπόδι , μισό κιλό κρεμμύδια, ένα ποτήρι κρασί μαύρο, λίγη τομάτα πελτέ λιωμένο, πιπέρι και λάδι. Παίρνουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και στη φωτιά για να πιεί το νερό του ανακατεύοντας το για να κοκκινίσει απ’ όλα τα μέρη. Κόβουμε μετά τα κρεμμύδια πολύ ψιλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να γιαχνιστούν μαζί με το χταπόδι. Μετά σβήνουμε με το κρασί και την ντομάτα και ύστερα ρίχνουμε το λάδι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε συχνά έως ότου ψηθεί.

Ξυδοελιές

Παίρνουμε μαύρες ελιές που είναι για ξύδι. Τις χαράσσουμε κάθετα σε 3 σημεία χωρίς να φτάνουμε στο κουκούτσι, Τις βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό. Το αλλάζουμε συχνά γλυκαίνοντας τις μερικές μέρες. Όταν είναι σχεδόν γλυκαμένες ( να τραβάνε μια ελαφρά πικράδα γιατί αν τις γλυκάνουμε εντελώς «σαχλιάζουν») τις βάζουμε σε άλμη 2-3 μέρες να τις δοκιμάσουμε και να είναι αλατισμένες. Μετά τις τραβάμε και τις ρίχνουμε σε δυνατό ξύδι από το βράδυ ως το πρωί. Τις τραβάμε από το ξύδι και τις ρίχνουμε σε βάζο που το γεμίζουμε με λάδι. Κλείνουμε ερμητικά και φυλάμε σε σκιερό μέρος.

Λαχανοντολμάδες με άσπρη σάλτσα

Ένα λάχανο, ένα κιλό χοιρινό κιμά, 100γραμμ. ρύζι, μαϊντανό και άνηθο ή μαϊντανό, δυόσμο και μάραθο, 5 κρεμμύδια και αλατοπίπερο (αν σας αρέσει βάζετε λίγο πελτέ ή ντομάτα).

Για τη σάλτσα: 3 κουταλιές σούπας βούτυρο, 4 κουταλιές αλεύρι, το ζουμί ενός λεμονιού, 1 ποτήρι γάλα και ένα κρόκο αυγού. Καθαρίζουμε το λάχανο και το ζεματάμε. (Κόβουμε το κοτσάνι γύρω – γύρω και το ρίχνουμε ολόκληρο στο νερό). Τα ζεματάμε ίσα ίσα να μαραθούν, χωρίς να βράσουν τα φύλλα. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά πολύ ψιλά και μαζί με τον κιμά και το ρύζι (αφού τα ζεματίσουμε και τα στραγγίξουμε) αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε σε λεκάνη και λάδι Τους γεμίζουμε σε μέγεθος που μας αρέσει, Στρώνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα με φύλλα και πάνω σε μια το πολύ δύο στρώσεις βάζουμε από πάνω λίγο ακόμα αλάτι και ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Τους αφήνουμε να βράσουν και να τραβήξουν το νερό οπότε ξαναρίχνουμε τόσο νερό όσο να μισοσκεπαστούν. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και αφήνουμε να ψηθούν ακόμα μια ώρα. Τότε ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι να λιώσουν χτυπώντας με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα το ζουμί από τους ντολμάδες προσέχοντας να ρίξουμε τόσο ώστε να μην γίνει ούτε πολύ πηχτή ούτε αραιή. Το ζεστό γάλα και το ζουμί του λεμονιού και μόνο τον κρόκο του αυγού χτυπημένο. Όταν γίνει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε πιατέλα τους ντολμάδες και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα.

Ρεβίθια με το ρύζι (πολύ νόστιμα)

Βράζουμε τα ρεβίθια να μαλακώσουν. Βάζουμε λάδι και κρεμμυδάκι και τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε και τα ρεβίθια και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Ψιλοκόβουμε ντοματούλα φρέσκια και λίγο ντοματοπελτέ και κοκκινίζουμε. Ρίχνουμε νερό να ψηθούν τα ρεβίθια σχεδόν εντελώς. Το νερό από λίγο. Όχι σούπα! Όταν τα ρεβίθια θέλουν ένα «αέρα» για να χυλώσουν μετράμε τέσσερις φλιτζάνες τα ρεβίθια με το ζουμί τους μια φλιτζάνα ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να ψηθεί και το ρύζι και να γίνει σαν πιλάφι. Τρώγεται ζεστό! Άμα θέλετε να είναι πιο βλοσερό» βάζετε παραπάνω νερό ή λιγότερο ρύζι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...