Συνεχίζεται η κοροϊδία με το Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο

Date:

ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Στον απόλυτο παραλογισμό της κρατικής μηχανής έχει μπλοκάρει η υπόθεση λειτουργίας του Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, ζήτημα που “σέρνεται” εδώ και δύο χρόνια και ενώ η Κρήτη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει οργανωμένα τους πρώτους πρόσφυγες με βάση το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Στην παρούσα φάση το διοικητικό αλαλούμ εντοπίζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία παραχώρησε μεν χώρο στέγασης για το γραφείο ασύλου αλλά στη συνέχεια αρνείται να δώσει άδεια για την ηλεκτροδότησή του.

Οι οικίσκοι που θα στεγάσουν το γραφείο έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο της Αποκεντρωμένης στα Καμίνια και οι εσωτερικοί χώροι έχουν ήδη διαμορφωθεί για να στεγάσουν προσωπικό 12 ατόμων, το οποίο μάλιστα έχει ήδη επιλεγεί και περιμένει να πιάσει δουλειά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δέχτηκε να παραχωρήσει εντός του οικοπέδου της έκταση για την τοποθέτηση των οικίσκων μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και ενώ εκεί φαινόταν πως θα τελειώσει η περιπέτεια της ίδρυσης του Γραφείου εντούτοις μόλις άρχιζε ο Γολγοθάς της σύνδεσης με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της ΔΕΥΑΗ, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση έχει συναινέσει στη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ωστόσο βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν ομαλά οι εγκαταστάσεις είναι η σύνδεση και με το δίκτυο της ΔΕΗ, για την οποία ο εκτελών χρέη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Ιωάννου είναι κατηγορηματικά αντίθετος.

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου στο ekriti για να δοθεί άδεια σύνδεσης με τη ΔΕΗ προϋπόθεση είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας, η οποία φυσικά δεν υπάρχει καθώς πρόκειται για λυόμενους οικίσκους. «Προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα ασφαλείας και καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη αν συμβεί ένα ατύχημα με την ηλεκτροδότηση στο χώρο» αναφέρει ο ίδιος, προτείνοντας τη λύση του ζητήματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, συνολικά για τα γραφεία ασύλου σε όλη τη χώρα. «Μπορούν πολύ εύκολα να ψηφίσουν μια τροπολογία δύο γραμμών και να επιτρέψουν την κατ’ εξαίρεση ηλεκτροδότηση των χώρων αυτών για τη στέγαση των συγκεκριμένων υπηρεσιών» λέει ο κ. Ιωάννου.

Έλεγαν για τέλος Νοεμβρίου

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πάντως έχει ήδη διατυπωθεί σαφής δυσαρέσκεια για την κωλυσιεργία των υπηρεσιών καθώς το γραφείο Ασύλου είναι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται εκεί για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων και να μην αναγκάζονται να ταξιδέψουν ξανά στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως για τη λειτουργία του Γραφείου Ασύλου «μέχρι το τέλος Νοεμβρίου» είχε δεσμευτεί τον περασμένο Οκτώβριο η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Πρώτης Εισόδου Ανθή Καραγγελή, κατά την επίσκεψή της στο Ηράκλειο συνοδεύοντας τότε τον γραμματέα της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λε Κλέρκ, στη συνάντηση με τους δημάρχους του νησιού. Καθώς φαίνεται όμως λογάριαζε χωρίς τους… ξενοδόχους της τοπικής γραφειοκρατίας.

Το ζήτημα φυσικά αφορά και τους ήδη διαμένοντες μετανάστες στην Κρήτη ενώ ήρθε ξανά στο φως μετά την ανεύρεση των 113 μεταναστών στη νότια Κρήτη οι οποίοι είχαν πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος δουλεμπόρων. Όπως εξηγεί στο ekriti ο δικηγόρος Γιάννης Θέμελης από το Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου, που επισκέφτηκε τους παραμένοντες μετανάστες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, κάποιοι από αυτούς ζήτησαν ενημέρωση για τη διαδικασία αίτησης ασύλου στη χώρα μας, ωστόσο δεν υπάρχει ο αρμόδιος φορέας ούτε για να τους ενημερώσει ούτε φυσικά για να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Με απόφαση του 2015

Υπενθυμίζεται πως η σύσταση του Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο έχει αποφασιστεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια με την υπ’ αριθ. 1534/24-02-2015 απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Έκτοτε έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, με στόχο τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια κεντρική Υπηρεσία Ασύλου.

Ο φακός του ekriti αποκαλύπτει πως στο εσωτερικό των οικίσκων στα Καμίνια βρίσκονται ήδη πακεταρισμένα υλικά και μηχανολογικός εξοπλισμός για τη λειτουργία του γραφείου ενώ οι 12 υπάλληλοι και οι εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν μια υπογραφή, μια τροπολογία ή έστω τη θεία φώτιση για να ξεκινήσει επιτέλους η λειτουργία του γραφείου.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...